3. antologie českého hororu

3. antologie českého hororu https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141773/bmid_3-antologie-ceskeho-hororu-141773.jpg 4 13 3

Antologie českého hororu série

< 3. díl >

Celkem třináct povídek plných mrazivého napětí přináší 3. antologie českého hororu, kterou pokračuje projekt hledání 100 českých Kingů. Prokletá schránka od Věry Pucholtové se mstí za nelidsky popravené ženy i muže nejen jejich strůjci, ale celému jeho rodu. Zahrada z dílny Libuše Burger zahubí vraha mladých manželů. Mrtvý autobus od Josefa Maška seznámí smuteční řečnici se zemřelými. Ostrov snů z pera Jiřího Pešauta přináší potrestání vraha české turistky její sestrou na řeckém ostrově. Spáči od Petry Slovákové zachycují osud ženy, které při nehodě zemřely děti, a ona si není jista, kdy spí a bdí před či za zrcadlem. Rybník smrti Jany Fryčové dokáže unášet ženy a dívky do podzemí, kde se stávají společnicemi zahynuvších havířů. Výzkum Martina Štefka oživuje variaci na frankesteinovské téma. Rovněž další povídky: Duše stromů, Dům na předměstí, Cesta po rozbité silnici, Pán Božího jména, Smích podzimních psů, Brýle času, využívají jedinečných námětů k vyvolání děsu, tajemna, nadpřirozena i magie. Číst by se měly jen při denním světle.... celý text

Přidat komentář

OSTROVID
19.04.2017 5 z 5

Výborná kniha obsahující hned několik hororových klenotů - Prokletá schránka, Zahrada, Rybník smrti, Duše stromů či Dům na předměstí. Najdou se zde pro mě co do obsahu i slabší kusy - Spáči, Cesta po rozbité silnici, Brýle času. To ovšem neznamená, že by tyto povídky byly špatně napsané. Naopak. Kniha má profi úroveň. Doporučuji nejen fanouškům daného žánru.

honajz2
31.05.2015 4 z 5

Skvělá kniha. Některé povídky jsou skutečně slabé (Ostrov snů-nejhorší, Pán božího jména, Cesta po rozbité silnici), některé jsou prostě průměrné (Brýle času, Mrtvý autobus) a pak ty nejlepší (Prokletá schránka-vítěz, Rybník smrti, Dům na předměstí). Jen tak dál!


eraserhead
14.02.2013 4 z 5

Olalá. Tohle jsem opravdu nečekal. Trochu mne mrzí, že mi chybí 2. antologie... a že jsem byl nucen skočit z první rovnou na tuhle třetí. Protože ten kvalitativní skok mezi první a touto je fakt obrovský a vůbec jsem ho nečekal. 3. antologie českého horroru neobsahuje špatnou povídku. Nějaké slabší ano (Duše stromů, Cesta po rozbité silnici, Ostrov snů), ty ale krásně vyvažují povídky dobré a vynikající (z těch nejlepších jmenujme alespoň Výzkum [nejvyšší příčka knihy], Zahrada, Spáči). 3. antologie českého hororu mi udělala obrovskou radost, protože na prach rozdrtí jakékoliv pochybnosti o nekvalitě či neschopnosti českých autorů a autorek napsat dobrý až vynikající horror. Do chystané 4. antologie českého hororu (má vyjít v červenci 2013) jsem posílal svou povídku. Po přečtení této části se mě zmocnily obsavy, zda projde kvalitativním sítem. Výběr povídek je totiž třeba pochválit. 3. antologie českého hororu obsahuje všechno, co má dobrá antologie obsahovat - napětí, atmosféru, trochu té originality, humor, dobře a kvalitně napsané povídky, z nichž ani jedna neklesá pod průměr. Tohle všechno zapřičiňuje, že se nijak neostýchám 3. antologii českého hororu označit za jednu z nejlepších, ne-li přímo nejlepší antologii českého povídkového hororu. Děkuji za ni a doufám (a přeji) že v tom budou vydavatelé pokračovat dál, protože bylo-li jejich částečným cílem ukázat, že i v Česku se dá napsat dobrý horror, jejich úsilí bylo splněno.