Antibiotický paradox

Antibiotický paradox https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39801/bmid_antibioticky-paradox-oeG-39801.jpg 4 14 2

Profesor Stuart B. Levy přístupným, poutavým a vědecky přesným způsobem líčí úspěchy, stinné stránky a prohry léčby antibiotiky. Objasňuje způsoby účinku antibiotik a reakci populace bakterií na jejich užívání, vysvětluje, jak bakterie získávají schopnost jim odolávat a jak se rezistence k antibiotikům šíří po světě. Velký podíl na vzniku, šíření a nárůstu rezistence má člověk: lékaři často antibiotiky mrhají, pacienti je užívají podle vlastního uvážení, chovatelé dobytka a ryb je přidávají do krmiva. Informace na úrovni odborné a populární, které přináší právě tato kniha, pak mohou být nástrojem zmírnění hrozby této rezistence. První vydání. Edice Galileo, svazek 8 (v knize je uvedeno stejné pořadí 8 jako v knize "Alchymie" - V.Karpenko).... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Zdraví , Přírodní vědy

Vydáno: , Academia
Originální název:

The Antibiotic Paradox: How the Misuse of Antibiotics Destroys Their Curative Powers , 2002


více info...

Přidat komentář

knedlik
18.12.2016 5 z 5

Jedna z knih, které je třeba si přečíst, aby si člověk uvědomil, o jak rozsáhlém a všudypřítomném problému je vlastně řeč. Aby domyslel do důsledku...
Antibiotický paradox pojednává o "kouzelné" moci antibiotik, jejich užívání a zneužívání a kam nás iluze "léku na všechno" dovedla a jakou hrozbou je vzniknuvší antibiotická rezistence. Vrátí se doby, kdy lidstvo zmíralo na banálnější infekce? Doba morových epidemií? Dostaneme rozum a přestaneme si u lékaře vydupávat léky, které reálně nepotřebujeme?
Ač mě osobně při čtení přepadaly stavy "ááá, umřeme na infekcééé", Levy je poněkud optimističtější. Díky tomu, že se tímto problémem začal zabývat téměř celý svět, domnívá se, že existuje šance dostat antibiotika pod náležitou kontrolu. V doslovu nicméně uvádí příklad z dob antraxové epidemie v USA (2001), kdy lidé opět bezhlavě sháněli širokospektrá antibiotika do zásoby a bůh ví, jak s nimi kdo kdy naloží a jaké rezistentní brebery z toho vzejdou.
Osobně jako velké pozitivum vnímám, že část lidí začala být uvědomělá a odmítá například potraviny, kde byla na podporu růstu užívána antibiotika ve velkém. Upřímně mě zděsilo zjištění, kde všude se tak dělo a děje.
Na čtení Antibiotického paradoxu je třeba mít trochu základního povědomí o bakteriích a virech, ale zase nijak zásadně. Kdo jste uvažoval, že si ho přečtete, přečtěte si jej!
Jinak všichni umřeme na infekcééé!

zuzi1162
25.11.2014 5 z 5

Dnes dost omílané téma, ale knížka je spíš pro trochu zasvěcenější.


Štítky knihy

zneužívání zdraví zdraví a léky rezistence léčba, terapie antibiotika viry a bakterie

Autorovy knížky

Stuart B. Levy
americká, 1938 - 2019
2007  80%Antibiotický paradox

Kniha Antibiotický paradox je v

Přečtených27x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce26x
Chystám se číst21x
Chci si koupit6x
dalších seznamech2x