Anna: Šarišská amazonka

Anna: Šarišská amazonka https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/318570/mid_anna-sarisska-amazonka-yN2-318570.jpg 3 23 7

Je možné milovať v tom istom čase dvoch mužov? Ak áno, aká hlboká potom je miera odpustenia? Pre čo žije a v čo verí žena narodená na konci stredoveku? Aká tenká je hranica medzi láskou a nenávisťou, a koľko protivenstiev je človek schopný uniesť? A napokon, aký príbeh skrývajú dve pozlátené strieborné mince s dierkou, ktoré sa našli na Šarišskom hrade na jar roku 2014? Historicko-ľúbostný román Anna - Šarišská Amazonka je príbeh o žene mnohých tvárí: krásnej a nežnej, ale aj nebezpečnej. Je príbehom veľkej lásky, ale i odmietnutia. Je príbehom silnej, ale zároveň krehkej ženy, ktorá sa zapísala do našich dejín pod menom Šarišská amazonka. Začína sa v čase, keď v Uhorskom kráľovstve nik netušil, že o niekoľko rokov neskôr nastane katastrofický deň a v bitke pri Moháči bude porazené vojsko uhorského panovníka Ľudovíta II. Jagelovského. Do boja o kráľovský trón zasiahnu dvaja muži: český kráľ a rakúsky vojvoda Ferdinand Habsburský a Ján Zápoľský, v tom čase najmocnejší uhorský veľmož. Mocenský zápas o trón rozpúta anarchiu v krajine a na stranu jedného z dvoch panovníkov sa postaví žena... Aká asi bola a akí muži skrížili jej životnú cestu? Bolo jej osudom, aby zomrela opustená, alebo jej bolo dopriate, aby našla osudovú lásku? Príbeh Anny Tárczayovej rozpráva o nepoddajnej bojovníčke podporujúcej protikráľa, ktorá nemala v úmysle vydať bez boja svoje pevnosti. Traduje sa, že keď ich rodinné sídlo – slávny Kamenický hrad – obkľúčili nepriatelia, dala na hlavnú vežu vytiahnuť čiernu zástavu, ktorá mala byť znamením, že len smrť jej zabráni v ďalšom boji. Ale vráťme sa radšej na začiatok... alebo začnime hoc aj od konca...... celý text

Přidat komentář

Kakho-Oto
19.12.2022 3 z 5

Kniha se velice dobře četla, avšak obsahově se jedná o červenou knihovnu pro ženy. Těšil jsem se na historické drama z Horních Uher 16. století, ale dostal jsem zamilovaný román na pozadí výše zmíněné doby.

Ála1968
28.02.2022 3 z 5

Příběh mě moc neuchvátil.Moc dobře se mi nečetl.


crazyslunicko
07.10.2021 3 z 5

Velice zajímavý příběh o Anně Šařišské amazonce. Měla vcelku příjemný život, než poznala svou osudovou lásku a do jejího života nezasáhl osud.

"Hřích se stal naší každodenní součástí. Provázel nás od okamžiku, kdy jsme se poznali, a neopustil nás ani na konci našich životů. Asi bych se měla trápit tím, zda nám jednou bude odpouštěno, jenže to mě teď netrápí. Pokud by se naše láska nelíbila Bohu, copak by svedl naše cesty opět dohromady?!"

Pejuška
25.09.2020

Ani jsem nevěděla, že nějaká "Šarišská amazonka" vůbec existovala, o to více jsem byla překvapená. Kniha se četla dobře a rychle. Annu obdivuju za to, jak se dokázala vypořádat se všemi nástrahami v oblasti lásky, rodiny, ...

LiKa00
06.04.2020 4 z 5

Kniha se mi líbila. Občas mě mátlo, jak se na řádcích střídali postavy, děj a čas. To docela ubíralo na dokonalosti knihy, ale jinak mě zaujala. Historii miluji tudíž jsem si to užila.

alnahu
18.07.2019 3 z 5

Na pozadí velkých historických událostí,které rozhodovaly o osudech národů ,se odehrávaly také ty menší a tím je právě příběh šarišské amazonky,která jako mladá ovdověla a odmítala další sňatky, aby se postavila do čela protihabsburského odboje na východě Slovenska.Příběh této výjimečné ženy a její rodiny se četl dobře.

zuzana2599
25.04.2019 4 z 5

Slovenská autorka v tomto nevelkém příběhu oživila historickou postavu - Annu Toryskou - Šarišskou amazonku. Příběh nás zavede na konec 16. století, kde čtenář prožije příběh osudové lásky Anny.. V příběhu se mi hodně líbily také slovenské reálie, protože Slovensko miluji, jeho hrady, zámky, krásnou přírodu, a hlavně jeho historii.