Ani párem volů...

Ani párem volů... https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507283/bmid_ani-parem-volu-8lE-507283.jpg 4 4 2

Zachary nechce být sedlákem. Má plné zuby přehnané kontroly ze strany dědečka z otcovy strany. Chystá se opustit rodný statek. Dřív, než tak učiní, je odvlečen na dvůr císaře Urvala, a současně mnohem méně laskavého dědečka z matčiny strany. V srdci říše Mlžného roje, v ohnisku řevnivosti a zášti, pod kuratelou novopečeného příbuzenstva, je Zachovi vnucena kariéra v Urvalově armádě. Aby se v tom marastu neutopil, vypomáhá si postupy, které zná z domova. Navzdory dřívější averzi přemýšlí a jedná jako sedlák. Jeho jednání je chápáno jako hloupé a provokativní, ale on trvá na svém: Plevel je třeba likvidovat i s kořeny. Před setím je nezbytné pole poorat. Škodnou nutno zabít.... celý text

Přidat komentář

RedSona
23.12.2023 5 z 5

Ani párem volů je super knížka! Sledujeme Zacharyho, co nechce být sedlákem, ale skončí v císařské armádě. Jeho příběh plný odvahy a odlišnosti mě chytil za srdce. Doporučuji k přečtení.

SBH
06.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Všechny pochvaly pro tuto megasérii zůstávají v platnosti, především znovu zmíním pečlivě a důkladně vystavěný svět. Představa, že se v prvním díle chytím a autorka mi bude celé své univerzum dávkovat postupně, byla naivní, ale já ráda plavu.
Největším tahounem jsou jako obvykle postavy. Zacha jsem si oblíbila v prvním odstavci, on byl hlavním důvodem, proč jsem se ke stránkám vracela. Ovšem v půlce mu vyrostla nebetyčná konkurence v Igorovi. Dřív neměl šanci, protože nesdílím obecně platnou vášeň pro protivy. Nevím, jestli má někdo rád bručouny pro jejich bručounství, já pro ně začínám mít slabost až ve chvíli, kdy ze své ulity vylezou a ukážou taky trochu laskavosti a dobrých úmyslů. V celé plejádě nesmím zapomenout na Veronu, která na škále sympatií zabrala pro změnu spolehlivě nejnižší příčku, totální odpor. V té souvislosti mě závěr příběhu trochu otrávil, ale co nadělám.
Tentokrát si ale neodpustím drobné výtky. Název byl vtipný a odrážel důležitý aspekt příběhu, nicméně společně s obálkou byl poměrně zavádějící. Podle obojího bych čekala něco jiného než politickou historii jednoho státního převratu.
Pak bych uvítala plynulejší tok vyprávění. Důležité zvraty v ději byly podávány zkratkovitě ve skoro povídkovém duchu. Já chápu, že hrdina to musí mít těžký a v Metaprostoru to bez kruťáren nejde, ale já tohle moc nemusím a z uvedeného důvodu pro mě byla první půle chvílemi úmorná. Ovšem krvežíznivý čtenář si přijde na své.
Značně rozmáchlý úvod, popisující několik desetiletí, mi potom neseděl ke zbrklé závěrečné aktivitě. Na Igorově místě bych pobyla pár let či dekád v exilu, času měl přece neomezené množství.
První půli bych hodnotila mnohem hůře, i na konci jsem občas tloukla hlavou o zeď, co to hrdinové vyvádějí za kraviny, aby se pak naštěstí ukázalo, že to úplné kraviny nejsou. Chybělo mi zúčtování s Jerejanem a Basilem, no a pak bych nakopala do zádele Veronu.
Ovšem přesto rozhodně doporučuji.


Autorovy další knížky

2000  93%Kazisvět
2017  84%Zuby poražených
2021  75%Arrakiel
2016  88%Střípky sváru
2017  80%Slzy Netrebů

Kniha Ani párem volů... je v

Přečtených6x
Doporučených1x
Knihotéce27x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x