Angličtina pro jazykové školy I.

Angličtina pro jazykové školy I. https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468304/bmid_anglictina-pro-jazykove-skoly-i-G32-468304.jpg 4 37 11

2. vydání. Čtyřdílná řada učebnic anglického jazyka je vhodná pro všechny střední školy, pro jazykové školy, pro jazykové kurzy i pro samostudium. Velký důraz autoři kladou na rovnoměrné rozvíjení všech jazykových dovedností (poslech, čtení, mluvení i psaní), na rozvíjení slovní zásoby, mluvnice i fonetiky, ale také na opakování probírané látky. Slovní zásoba je vybrána záměrně tak, aby si uživatelé učebnice osvojili fráze potřebné v běžných životních situacích. Řada je oblíbená hlavně pro metodicky velmi dobře zpracovaný výklad gramatiky.... celý text

Přidat komentář

Kabuky
30.11.2022 5 z 5

Výborná učebnice.

DanielBrstak
10.01.2022 3 z 5

Jedným z dôvodov, prečo som si vybral práve túto knihu je jeden z autorov, prof. Peprník ,ktorý je autoritou v anglistike,tiež fakt, že napísal dvoudielnu učebnicu Angličtina pro pokročilé, ktorá priamo nadväzuje na túto sériu. Další dôvod uvádzam v bode č. 6. Knihu som používal paralelne so sériou New Headway. To, čo mi vyhovovalo alebo sa mi naopak,  nepozdávalo, uvádzam v bodoch dole.


1.Väzba knihy
Je to síce technická vec, ale predsa si myslím ,že brožovaná väzba  formátu A5 o rozsahu 300 strán pre jazykovú učebnicu nie je najštastnejšia myšlienka. Skúste takú knihu otvoriť a položiť na stôl,aby sa sama nezavrela. :) Pomôže len použiť tažítko :)   Taká väzba je vhodná tak pre brakové rodokapsy do vlaku , ktoré prečítam za  hodinu ,ale nie pre pre učebnicu, u ktorej sa predpokladá že bude dlho ležať otvorená na stole. Každý si určite všimol,že prakticky všetky jazykové učebnice používajú  omnoho praktickejší  väčší a tenší formát.

Na druhej strane, oceňujem fakt, že výklad aj cvičenia sú v jednej knihe a riešenia v druhej.  U moderných učebníc treba  "workbook" aj "student's book" nonstop otvárať vzadu, keď si chcem zkontrolovať správnosť cvičení, čo je fakt otrava.

2.Slovná zásoba.
Aj keď je slovná zásoba primerane veľká rozsahu,  predsa len sa mi zdalo , že niektoré  vety sa hlavne v cvičeniach opakovali do zblbnutia.

3.Gramatika je vysvetlená dôkladne, dokonca mám pocit, že občas aj hlbšie než v New  Headway alebo  Solutions, ale je to ten klasický  tabuľkový spôsob. Zdá sa mi že moderné učebnice  gramatiku ilustrujú na vhodných a dobre zapamätateľných vzorových vetách či frázach , ktoré fungujú podvedome , akoby "mnemotechnicky", tak aby študujúci videl v mysli vzory, do ktorých transformuje to čo chce vyjadriť. Aspoň u mňa to tak funguje.

4. Hlasové nahrávky
Majú dokopy len necelú hodinu a sú jednohlasné a s konštantnou intonáciou. Pre začiatočníka je určite lepšie, ak počuje angličtinu rôznych anglofónnych zemí( USA,Austrália ) alebo aj od ľudí, pre ktorých nie je rodným jazykom a tiež rôzne rýchlou výslovnosťou, čo moderné učebnice splňajú.

5.Rozsah cvičení.
Toto je individuálne, ale osobne si myslím, že je nepostačujúci. V New Headway je rozsah cvičení najmenej dvojnásobný. Ale je možné, že to súvisí sa faktom, že je to určené pre jazykové školy, teda ľuďom jazykovo nadaným.

6. Za najväčšiu prednosť pre ktorú  som túto učebnicu používal ako doplnok pre New Headway , považujem cvičenia na presný preklad do AJ. Jednojazyčné učebnice majú jeden nedostatok: omnoho viac precvičujú schopnosť rozumieť jazyku než ho používať. Zvlášť samoukom sa často stáva, že skĺznú do pasívnej angličtiny.V tomto je hlavná výhoda dvojjazyčných učebníc.

7. Jednou z požiadaviek, ktorú by mala učebnica splnať je to, že vás musí baviť. Predsa s ňou strávite kopu času a niet nič horšie ako sa nasilu nútiť do nudnej knihy. Áno,  lekcie sú  síce vždy o inom, ale stále sa to točí okolo superdokonalej rodiny Prokopovcov, ktorý žijú v nejakom socialistickom Beverly Hills . 1000x sa básnilo o  úžasne múdrom synovi Michalovi,  o dokonale  krásnej Zuzane, o  kuchárskych schopnostiach ich mamy atď...uf...občas som knihu aj  nasilu odložiť, no premohol som sa.  V moderných učebniciach sa neustále strieda tematika lekcii, aby udržali pozornosť čitateľa.Tu snáď nie je ani jeden pôvodný anglický text,ak nepočítam tie piesne na konci lekcií. Chápem, že pred 40 rokmi nič lepšie k dispozícií nebolo, ale neviem si predstaviť, koho to môže baviť dnes, zvlášť keď sú dostupné mraky kvalitných učebníc.
Reálie anglofónnych zemí na konci lekcií sú o omnoho zaujímavejšie než hlavné texty lekcií.

Záver: Ak ste ten typ samouka,ktorý rieši veci drilom,tak  vám kniha môže byť stále veľmi užitočná, ale ak máte k dispozícií lektora, tak máte na výber lepšie učebnice.

Len tak pre pobavenie, táto učebnica je kritizovaná pre genderové stereotypy,nepoužívanie rodovo neutrálnych oslovení , prílišne zdôrazňovanie úlohy muža v spoločnosti atď...dokonca je o tom napísaná jedna celá bakalárska práca ! Žasnem nad tým, čo všetko dnes musí spĺnať učebnica angličtiny. A to som sa kedysi smial komunistom,ktorý sa snažili do každej knihy prepašovať zmienku o zápase pokroku proti silám reakcie...


Mrňous1
04.11.2020 5 z 5

Výborná učebnice, což mi dochází až po letech, když vidím, z jakých hrůz se učí moje děti. A taky to tak vypadá...

Worbitka89
29.05.2020 2 z 5

První ani druhý díl mi bohužel při studiu a porozumění angličtiny vůbec nepomohli a to ani s učitelem... Pak jsme změnili učebnice a to bylo radosti!

mafrid
23.03.2019 5 z 5

Tahle učebnice mi dala dobrej základ pro studium angliny

Hani77
19.02.2019 5 z 5

Touto knihou jsem bohužel nezačínala své studium angličtiny - na gymplu nám předložili jakousi barevnou anglicko-anglickou hrůzu. Knihu měla doma moje mamka a pro úplného začátečníka byla rozhodně vhodnější než nové krásné barevné učebnice bez jediného českého slova.

los
20.10.2018 2 z 5

já ji tak nenáviděl...

Karča.K
02.10.2018

Nyní již klasická učebnice angličtiny, která vychovala řadu kvalitních anglistů a anglistek (včetně mé maličkosti). V této učebnici je svět ještě normální, muž pracuje, žena navaří - čili žádné genderové zvrácenosti.

Yarwen
28.02.2018 4 z 5

Základní stavební kámen pro mou angličtinu v roce 1988, kdy se v první hodině ještě musel uvádět důvod, proč se našinec chce učit jazyku kapitalistické země...

konicekbily
09.07.2016 5 z 5

Velice dobrá učebnice od mistra anglického jazyka! Prokopovic rodina po sametové revoluci byla jednou z nejznámějších!

Kolombovka
03.05.2016 5 z 5

nejlepší při studiu cizích jazyků, jsou právě staré knihy. neustálým opakováním se to prostě člověk naučí...vlastní zkušenost. naučila jsem se za 2 měsíce....

Štítky knihy

angličtina jazykové učebnice

Autoři knihy

Jaroslav Peprník
česká, 1927
Stella Nangonová
česká, 1938 - 2020

Kniha Angličtina pro jazykové školy I. je v

Právě čtených1x
Přečtených47x
Doporučených2x
Knihotéce87x
Chystám se číst4x
Chci si koupit4x