Anarchistická etika

Anarchistická etika https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63897/anarchisticka-etika.jpg 4 25 2

"Etické principy anarchismu" nachází podstatu veškerého lidského jednání v přirozeném uspokojování potřeb. Skutky podléhají kategoriím dobra a zla: dobro zosobňuje prospěch pro vlastní společenství a zlo mu škodí. Spontánní mezilidská solidarita formuje základní mravní princip svobodného a spravedlivého společenského uspořádání. Svobodná volba morálně nezpochybnitelného jednání... Následující esej ["Spravedlnost a mravnost"] zkoumá podstatu etických pojmů a možnost subjektivní spoluúčasti na jejich dalším vývoji. "Morální volba L.N.Tolstého" interpretuje reakci klasika ruské literatury na stávající společenskou nespravedlnost, jež vyústila v názorovou proměnu. Tolstoj zformuloval touhu po lepším společenském řádu... Závěrečný esej ["O smyslu odplaty"] zkoumá institut vězení a jeho podstatu nachází ve snaze společnosti o odplatu. Pouhá kombinace msty, trestu a zastrašování. Tato represivní instituce tudíž nezlepšuje mravnost obyvatelstva! Jednotlivé eseje spojuje snaha o novou podobu morálky, opírající se o svobodnou volbu vzájemné mezilidské sounáležitosti. (zdroj: Pc, mlp.cz)... celý text

Přidat komentář

Pneumatika
19.06.2023 5 z 5

Některé myšlenky či ozdrojované studie jsou zastaralé a vyvrácené, přesto však základní myšlenky jsou velmi obohacující a stále aktuální.

eraserhead
21.02.2011 5 z 5

Ač staré bezmála sto let, spisy a myšlenky tohoto ruského anarchistického komunisty (ne bolševika či marxisty) mají svou sílu i dnes. Velice zajímavé, poučné, hloubavé a přemýšlivé čtení.