Američané v Leningradě

Američané v Leningradě https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_bmid.jpg 3 5 3

Přidat komentář

PREBURDA
01.07.2021 5 z 5

Knihu jsem objevila v knihovně mých rodičů, zaujal mě hlavně přebal knihy. Nemohu až tak souhlasit s níže napsanými komentáři. Román knihy, byť kniha je z roku 1964 je trošku i nadčasový na tuto dobu, kdy známi miliardáři, kteří hýbou světem od nepaměti, chtějí znemožnit a vadí jim, že se něco někde dělá jinak a snaží se odstraňovat osoby, které hatí jejich zájmy. Románový příběh knihy je čtivý, líbil se mi. Od začátku napínavý zahalen intrikami i tajemstvím, vraždami a tak trochu i šmrncnutý pohádkou, utopií. Každý si v této knize, najde, to své.

Hobo
25.10.2020 3 z 5

Poněkud zvláštní satirická fantasy o boji amerických dělníků za sociální spravedlnost, která se v jistém okamžiku mění v budovatelsky optimistickou sci-fi při přenesení děje do Sovětského svazu. Vzhledem k době vzniku, kdy začal časopisecky vycházet v r. 1924, tedy v době rozvratu Ruska, kdy se těžce vzpamatovávalo z hladu po občanské válce, představuje děj i optimistické představy o budoucnosti.


Hobo
16.06.2020 3 z 5

Zajímavé především z hlediska doby vzniku díla. Časopisecky kniha začala vycházet v roce 1923, tedy v době vzniku tzv. Nové ekonomické politiky (NEP). Poněkud bláznivá satira poněkud vyčichla, nicméně je z ní patrné nadšení tehdejších lidí, kteří zřejmě měli bliž k smrti hladem a blahobyt existoval jen v představách, z budování nové společnosti a z přesvědčení ve správnost nastoupené cesty. To popisuje trochu utopická část díla, ze které je patrné, že děj se neodehrává v tehdejší současnosti. Stojí za přečtení, nudné to není, byť opravdu poněkud divoké. Ale co chcete? Dají se snad určit hranice parodie, kam se smí a kam už ne?
Vlastně mi to připomnělo i naši slavnou parodii Limonádový Joe.