Ezekielův návrat

Ezekielův návrat https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72553/amazing-spider-man-ezekieluv-navrat-72553.jpg 4 45 8

Amazing Spider-Man série

< 6. díl >

Když Dormammu zaútočil na naši realitu, dostalo se sem i něco dalšího. Něco nebezpečného, co chce Spider-Mana... obdarovat obří mocí? Je to sice milá změna po všech těch, kteří ho chtěli zabít, ale následky mohou být nedozírné. A jakoby to nestačilo, tak se vrací i tajemný Ezekiel. Ovšem jako co? Jako přítel, jako mentor, nebo jako něco víc? New York zaplavili pavouci a sága Spider-Manova původu se uzavírá. Odhalují se nečekané skutečnosti - a to, že za všechno se platí. A hlavním platidlem bude, zdá se, Spider-Man.... celý text

Přidat komentář

fvalek
07.02.2023 3 z 5

Ezekielův návrat, kde Ezekiel zabírá jen druhou půlku příběhu. Sice jsem si k němu nevybudoval v jiných komiksech žádný vztah, ale jako postava mi přijde fajn. Nicméně pěkně od začátku...

Příběh s Lokim a nějakou čarodějkou, o které nikdo neviděl, neslyšel, ale je jedna z nejmocnějších postav na scéně. Loki tu je v takové své dospělé střízlivé verzi, která možná trošku lépe vyjadřuje jeho roli antihrdiny, ale na mě je možná trošku příliš pozitivní a mohlo tam být více lží a podvodů. Navíc to odkazuje na nějaké příběhy s Dormamu a Strangem, které jsem doposud nenašel, tak možná pak zapátrám anglicky, ale úplně se mi nechce. Problém je, že ačkoliv je magie sama o sobě skvělá, Spider-Mana v ní moc nevidím.

Druhý příběh s návratem Ezekiela byl super, ať už nečekaným záporákem, tak celkově návratem k premise "totemické síly", která ke Spider-Manovi (alespoň v této fázi vývoje) sedí a je to taková dobrá úroveň magie, kterou snese. Trošku mě tam štvalo to daddy issues, které neustále mezi Ezekielem a Peterem probíhá a vyřeší celý příběh dost nudně, ale ve vrcholu zápletky to stojí za to. Vše trošku kazí vedlejší zápletka s MJ, která řeší neúspěšnou kariéru... Osobní rovina je tam důležitá, ale tohle mi vyloženě překáželo, když se kolem děly mnohem lepší věci.

ArkAngel
09.07.2022 3 z 5

Ezekiela jako postavu jsem si v Návratu oblíbil, tak jsem pochopitelně musel zakoupit i tenhle příběh... a bohužel postavu sráží. První příběh je příjemná jednohubka, kde se objevuje krejčí dělající kostýmy pro hrdiny i padouchy. Následuje nepříliš zábavný příběh s Lokim a jeho dcerou a vše uzavírá právě Ezekiel, který se z příjemného mentora stává zbabělcem, který nechce zemřít a je proto ochotný obětovat život svého přítele - dalšího pavoučího totemu.


Ivan Kučera
19.03.2022 4 z 5

Návrat nie je len môj najobľúbenejší Straczynského Spider-Man, ale zrejme i jeden zo Steňolezových komiksov vôbec, takže som sa na Ezekielov návrat brutálne tešil. Je to teoreticky hrozne klišé postava (poznáte to, čosi medzi priateľom, zradcom, mentorom a tajomnou osobou s nejasnými úmyslami, ktorá možno klame a možno nie), ale zároveň máme dočinenia s fantastickým, báječne spracovaným antagonistom. A sympatickým, hoci miestami je to skutočne na hrane (bez spoilerov sa o tom baviť nedá). Keď som sa dozvedel, že existuje Ezekielův návrat, vrhol som sa naňho s nespútaným nadšením. O to častejšie som počas čítania nadvihoval obočie. Jednak začíname príbehom s krajčírom, ktorý som poznal z NHM: Spider-Man. To by až tak nevadilo. Následne som sa však dostal k sérii príbehov, ktoré neboli zlé, ale miláčik Straczynski sa na nich podieľal iba ako autor námetov a hlavné scenáristické slovo prenechal Fione Averyovej (ktorej meno sa na obálku neprebojovalo, ale meno JMS, inkera a ilustrátora áno, zaujímavé). Hlavné slovo dostali magické záležitosti (Loki, Morwen), ktoré ma nudili, ale na konci dostalo logiku, prečo sa Spidey v poslednom čase tak často dostáva do konfliktu práve so svetom čiar. Takže OK, prižmurujem oči. Hoci ani týmto príbehom nechýba istá uvoľnenosť, ľahkosť a prevzdušnenosť typická pre JMS, zarazilo ma, že sa kniha volá Ezekielův návrat, ale samotný Ezekiel príde až v druhej polovici. Minimálne prvých 65% z knihy o ňom nie je chýru, ani slychu. Našťastie, len čo sa konečne dostal na scénu, opäť to bol starý dobrý Ezekiel. Už to síce nie je taká pecka, ako Návrat, ale bál som sa, či scenárista dokáže nadviazať na niektoré šokujúce momenty z Návratu. Či to nebude len prihrievanie starej polievky. Napokon sa ukázalo, že obavy boli zbytočné. Hoci sú to vcelku nenápadné informácie, v skutočnosti pomerne zásadným spôsobom otriasajú Spideyho históriou (poštípanie rádioaktívnym pavúkom). Ono je to síce tak trochu slepá ulička, ktorá je síce mrazivá a perfektná (a dojemná, viď. fenomenálna dojemné vysvetlenie toho, prečo práve on), ale v budúcnosti sa jej v podstate žiadni scenáristi plus-mínus nevenovali, takže... Ukončenie je vzhľadom na vcelku šokujúce udalosti odbavené prirýchlo. Napriek tomu dokázalo ukázať Ezekiela ako fakt tragickú, smutnú postavu, ktorá bude chýbať. Napriek tomu, ako málo je tu Ezekiela (a Straczynského), to na tie 4* asi je. O kresbe Johna Roomitu Jr. nehovoriac, to je fakt esencia mainstreamového komiksu v najlepšom zmysle slova. No súhlasím s tými, čo tvrdia, že Spider-Mana kreslí ako 12-ročného a 37-kilového chalana v halloweenskom kostýme. Na druhej strane, niektoré kukuče MJ kreslí fakt megarozkošne. Identický príbeh vyšiel v r. 2021 v KVS: Kniha Ezekielova.

Delphín
06.01.2022 4 z 5

Když pominu pasáž s Lokim, která mě nebavila, tak se jedná o důstojné rozloučení se skvělou sérií.

KillHurt
22.01.2020 4 z 5

I tento díl si drží standarty série. Nechybělo bombastické zakončení Ezekielovy linky s pořádným twistem.

trudoš
23.08.2016 5 z 5

Pád do osidel scenáristy J. Michaela Straczynskeho je to nejlepší, co mohlo Pavoučího muže potkat a to především kvůli zacílení na obyčejného čtenáře. Jistě, ten punc úplně normálního hrdiny, který má kromě zachraňování světa na starosti ještě vlastní život, už dodal Stan Lee, ale to nic nemění na tom, že Straczynski tenhle motiv dotáhl k dokonalosti. Peter Parker je žijící osoba, která má sny, cíle a přání, jež se příliš neliší od těch našich. A že už musel za tu trochu rodinného štěstí pořádně zaplatit. O humor naštěstí nepřišel.
Tohle album uzavírá další životní etapu. Ezekiel se vrací a odhaluje tajemství, které celou dobu před Spider-Manem skrýval, a dosavadní magické události tak konečně zaklapnou na své místo. To doplňují kratší i delší etudy, z nichž naprosto bezkonkurenčně vede ta první, o krejčím superhrdinů a superpadouchů.
Spider-Man sice není nejsilnější ze všech komiksových borců, ale nejvtipnější a nejosobnější rozhodně ano. Ve Straczynskeho provedení to platí trojnásob.

hroubek
03.05.2015 5 z 5

Ezekiel je opravdu zajímavě napsaná postava a jsem moc rád, že si toho byl vědom i Straczynski, který mu věnuje půlku knihy. Úvodní příběh není špatný, druhý je mnohem lepší, jelikož se objeví Loki, další ukazuje jaký rozdíl mezi Spider-manem a ostatními superhrdiny. Všechny tyhle příběhy mají něco do sebe a nenudí, ale pak příjde část o Ezekielovi. Mytologická a totemická rovina získávají úplně nový obraz, a samotný Ezekiel působí jako tragická postava, celé je to zakončeno v perfektním finále, které se hodně moc povedlo.

jh666
14.06.2014 5 z 5

Můj třetí Spideyho book od Straczynskiho a opět je skvělý. Na rozdíl od Návratu a Hříchů minulosti jsou nám zde předloženy hned 3 příběhy, což není na škodu, když jsou opravdu povedené. Příběh s krejčím je nejvtipnější, i když z posledního panelu ty znalé trochu zamrazí. Příběh s Lokim je výborný a ukáže nám odvrácenou stranu boha klamu. Pak je tu malá jednohubka ze života Petera a MJ a pak konečně přijde pravda o Ezekielovi, která fakt stojí za to.

Štítky knihy

Spider-Man Marvel

Autoři knihy

Fiona Kai Avery
americká, 1974

Kniha Ezekielův návrat je v

Přečtených54x
Doporučených1x
Knihotéce25x
Chystám se číst5x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x