Hříchy minulosti

Hříchy minulosti https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/115206/amazing-spider-man-7-hrichy-minulosti-115206.jpg 4 46 9

Amazing Spider-Man série

< 7. díl

Některé hříchy mají velmi dlouhý život... a některé spí tiše pod hladinou a vynoří se až po letech. Spider-Man se s jedním starým hříchem právě setkává. Hříchem, který ho může zabít - a je celkem jedno, že to není jeho hřích. V komiksu Hříchy minulosti se ukazuje, že vám staré komiksy se Spider-Manem zatajily pár důležitých detailů. Je to příběh, kterým jeho autor J. Michael Straczynski zatřásl posvátnými komiksovými ikonami.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Sins Past , 2005


více info...

Přidat komentář

fvalek
04.03.2022 4 z 5

Tohle byl dobrý a zásadní příběh, který tedy údajně připravil půdu pro nové příběhy a propojil starého Spider-Mana s novým pokračováním. Bohužel jsem nečetl ty tenčí sešítky Ultimate Spider-Mana, takže nevím, jestli to pak nějak navazuje, ale minimálně v tom pozdějším se tohle už nijak neřeší a ani se nevyskytují postavy dětiček.

Je fascinující, jak je svět Spider-Mana komplexní a léty vypracovaný do nejmenšího detailu. Peter je pořád mladý štramák, a přesto už stihl krásný a vyspělý vtah s Gwen Stacy a plně se angažuje v novém vztahu s MJ. Navíc jsou jeho bývalky vlastně taková trojka, protože když Peter mluví o tom, jak Gwen miloval, tak se MJ jen radostně culí a nijak jí to nevadí. Když se pak navíc objeví ony utajené dětičky, tak je fascinující, že Peter to bere jak to je, přestože s Gwen nespal a navíc by její děti byly maximálně tak v plenkách. Vše se ale později vysvětlí a tak se můžeme vesele pustit do boje. O románku, co Gwen měla, se raději vůbec nebudu zmiňovat, to je docela síla.

Paradoxně mi tahle vztahová stránka a osobní rovina komiksu nevadí a asi bylo potřeba to vše vyřešit. Naopak mi vadí celá ta akční stránka, která jednak není moc dobrá, zároveň se snaží všechno zdramatizovat a dohnat do nečekaného závěru, který je vlastně dost očekávaný. Nicméně pokud mi už tohle přijde trošku moc, tak jsem si neměl číst dopředu nic o Sarah Stacy, protože tam to bude ještě divočina... Takže samostatný příběh, co za to stojí, ale opět jen v kontextu některých dalších událostí, kterých jsme se v ČR ještě nedočkali nebo teprve dočkáme, nebo se možná vůbec nebudou řešit, kdo ví. :)

trudoš
17.02.2021 4 z 5

Trochu zklamání. Zaprvé – přechod na nový styl kresby je fajn, ale ta z toho neúmyslně dělá kýčovitou telenovelu, což ještě podtrhuje Straczynského scénář plný seriálových klišé. Esmeralda s Manuelou hadr. Sice uznávám, že začlenění utajených potomků do příběhu se autorovi povedlo náramně, ale zároveň mě nedokázal přesvědčit, že to bylo skutečně žádoucí. A pak je tu samozřejmě ožehavý románek mezi Gwen Stacyovou a Normanem Osbornem, plus to, co z toho vzešlo. Snesu hodně, ale zrovna tahle anabáze mi přišla extra přitažená za vlasy.
Ovšem nic naplat, Spider-Mana jakého stvořil J. Michael Straczynski miluji, takže s hodnocením pod čtyři jít nemůžu. Ne z nostalgie, ale jednoduše proto, že je pořád skvělý. Poprvé ale narážím na zeď přecitlivělých momentů, která jemně naznačuje, že tudy cesta mého vkusu nevede. Možná za to však může cynický přístup jiných autorů na margo téhle tématiky (viz např. Zombie z Marvelu), kvůli čemu jsem si téhle holčičí stránky pavoučího hrdiny začal víc všímat.


KillHurt
22.01.2020 5 z 5

Peterovy příběhy vracející se ke Gwen mají vždy něco do sebe. I tady se autorům povedlo spojit akční linku s nostalgií a vzpomenout jednu výjimečnou postavu.

Pazďa
07.12.2016 5 z 5

Hříchy minulosti se vrací k jedné z nejsmutnější události celé pavoučí historie a poutavým způsobem doplňují klasický příběh. Kresba je poutavá a Děj ubíhá příjemně rychlým tempem. Zvláštní roli má v příběhu Mary Jane jako Peterova opora ať se stane, co se stane. Definitivně jeden z nejlepších Spider-Manských komiksů co můžeme v češtině dostat.

Aneliss
30.09.2015 5 z 5

Temný a depresivní děj a dokonale promyšlená zápletka.

hroubek
03.05.2015 5 z 5

Tohle je jeden z nejosobnější příběhů jaký jsem o Spider-manovi četl(lepší je jen od Jepha Loeba Spider-man: Smutek). Straczynski napsal ucelený příběh, kde se Peter setkává se svou vlastní noční můrou, která ho bude vždy provázet. Je to agresivně napsané a hlavně nakreslené dílo, které jede na maximum a Peter bude mít co dělat, aby to ustal jako nezlomený hrdina. Hodně moc se mi líbilo jakým způsobem je do příběhu zapojená MJ, jelikož je tady velkou oporou našemu pavoučkovi, který si nemůže být ničím jistý. Jediným nedostatkem tohoto příběhu je, že kazí image jakou do té doby měla Gwen Stacy a její vývoj a následný zvrat mě přišel velmi nepravděpodobný. Opravdu povedený komiks, který se musí líbit každému fanouškovy Spider-mana.

matej6254
18.06.2014 5 z 5

tyzik.cejka: Píšeš to ku každej knihe a ani si to nečítal...

Toto je vrchol komixovej tvorby Marvelu(minimálne u Spider-mana) . Joseph Michael Straczynski nám naservíroval dokonalé temné, inteligentné dielko... Pohral sa s postavou Gwen Stacyovej a navyše vniesol nové svetlo aj na osobu Normana Osborna a k jeho vražedným dôvodom... Navyše tu máme dvoch zabijakov, ktorý prahnú po Petrovej krvi zo zvrátených dôvodov, ktoré sa dozvedeli od Osborna. Všetko je podtrhnuté geniálnou kresbou, realistickými dialógmi a temnou atmosférou... 100%

jh666
14.06.2014 5 z 5

Po takřka dvou letech, kdy jsem tento komiks zahlédl v jednom knihkupectví, jsem ho konečně uviděl znovu. Tentokrát byly prachy, takže se konečně ocitl v mé sbírce. Přečetl sem ho jedním dechem. Už Straczynskiho Návrat se mi moc líbil, ale tady vsadil na temnější notu. A dopadlo to naprosto dokonale. Deodato vše podtrhl skvělou kresbou, takže nelze jinak než 100%. Určitě nejlepší Spider-man, který česky vyšel.

tyzik.cejka
07.05.2013

nechápu jak někdo může vymyslet takovou hlupárnu