Amarú, syn hadí

Amarú, syn hadí https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/304150/bmid_amaru-syn-hadi-lsO-304150.jpg 4 10 5

Amarú, syn hadí je román exotický - z jihoamerického prostředí. Setkáváme se zde s bojem Indiánů a bělochů, s misionářem, s divokými kmeny a hlavně s postavou krásné indiánky Akiji, sestry nejdramatičtějšího hrdiny ....

Přidat komentář

Legens
15.08.2022 5 z 5

Zvláštní krásná kombinace dobrodružného a psychologického románu z prostředí jezuitské misie v Jižní Americe. Hrdinou je český (chcete-li moravský) kněz a jezuita Jindřich Václav Richter (1653-1696), rodák z Prostějova, který byl v povodí Amazonky umučen Indiány. Je to nádherný, vysoce lidský příběh, který dává pohlédnout do psychologie i zdánlivě negativních postav tak, že se v nich hledá jiskra, kterou je třeba rozfoukat za účelem jakéhosi rozhoření se dobra v těchto lidech. Katolický spisovatel František Křelina zpracováním tohoto tématu se zde úspěšně pokusil aspoň trochu vyrovnat jistý dluh z naší historie: společným úsilím prvorepublikánské a následně i komunistické filosofie bylo učiněno hodně a s úspěchem pro to, aby byly zamlčeno a pokud možno vymazáno z dějin obrovské množství Čechů, kteří byli aktivními katolickými činiteli v našich dějinách. (Mimochodem víte, že jeden z generálů jezuitů byl Čech? František Retz v letech 1730-1750). Prohusitské a protikatolické literatury nejrůznější kvality je u nás přehršel, ta prokatolická se skromně krčí, ale svítí skutečnými perlami, a toto je jedna z nich. Román je to skvělý. Váhavé čtenáře, kteří nevědí, zda tuto knihu číst nebo ne, se pokusím navnadit zvýšením čtenářské atraktivity tím, že zde uvedu, že v knize je dobře popsán reálný exorcismus (vymítání ďábla), kdy ďábel, jednající a mluvící posedlým člověkem dělá skutečně to, co exorcistům ďábel dělá (autor byl katolík znalý problematiky): posedlá osoba mluví jazyky, které před tímto postižením prokazatelně neovládala a říká exorcistovi detaily z jeho života, které zná jen on sám. Zde posedlý Indián promluví na kněze nejenže česky, ale přímo hanáckým nářečím, a připomene mu jeho hřích z období pubertálního mládí. Ale opakuji, toto je jen návnada ke zvýšení atraktivity knihy, vnímavý čtenář najde její skutečné hodnoty ve zcela jiných dimenzích.

yaoiyuri
02.12.2018 4 z 5

Upřímně… chvílemi to nebyla četba, ale porod. Na druhou stranu měla vyučující z literárního semináře pravdu – Amarú je v naší literatuře jenom jeden.


EmiClare
13.10.2018 3 z 5

Toto mě prostě příliš neoslovilo, jakkoliv je to psáno pěkným jazykem.

fleurmilk
06.10.2018 5 z 5

Velký román. A posledních zhruba sto stran je dechberoucích, i slza mi ukápla.
V dnešní době naprosto neprávem přehlížený poklad českého umění románového. Ve své době si tohoto díla vážil explicitně zejména Jan Čep.

Tyyynab
23.11.2017 3 z 5

Čtenářsky poměrně náročné dílo, přesto se však Křelinovi podařilo důvěryhodně vykreslit prostředí, postavy, indiánskou mentalitu i souboj dobra se zlem, který se odehrává v nitru každého člověka, ať už je na kterékoli straně barikády.