Konec vosí sezóny

Konec vosí sezóny https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175216/konec-vosi-sezony-175216.jpg 3 234 62

Alex Morrowová série

< 2. díl >

Nejlepší britská detektivka roku 2012 Bohatý finančník Lars Anderson se oběsí. Dědictví jeho podezřelých obchodů zle dopadá na jeho rodinu, dvě otcovou výchovou těžce poznamenané děti a zlomenou ženu. Mezitím na předměstí Glasgow někdo brutálně zavraždí mladou ženu. Vyšetřovatelka Alex Morrowová začne rozplétat pavučinu lží, která obtáčí místní komunitu, Skotsko i stovky mil vzdálená místa. Konec vosí sezóny je vynikající a velmi přesvědčivý vícevrstevný detektivní román, který sleduje zničující důsledky sobeckého počínání jednoho člověka ve světě zpustošeném hospodářskou recesí a zpochybňující vše, co bylo dříve pokládáno za posvátné.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Panteon
Originální název:

The End of the Wasp Season , 2011


více info...

Přidat komentář

emamat
05.02.2024 2 z 5

Knihu jsem četla před lety a odložila jako nezáživnou. Teď jsem se k ní vrátila. Není to klasická detektivka, spíš psychologická sonda do mysli všech postav. Tahle stránka byla pro mne zajímavá. Nicméně autorka mě nepřesvědčila, abych si od ní něco dalšího přečetla.

Čand@
16.03.2023 2 z 5

Čítala som prvý raz pred pár rokmi. Zaradila som si to teraz do Čitateľskej výzvy ako knihu, ktorú nebudem čítať prvýkrát. Že jej dám druhú šancu. A už viem, prečo som to ten prvý raz niekde v 3/4 vzdala. Vôbec ma to vyšetrovanie nezaujímalo. Vtedy i teraz som lúskala jednu nezáživnú stránku po druhej a dúfala, že už bude konečne koniec. Taký nemastný neslaný dej a úplne klišovitý záver v britskej detektívke roku skutočne neočakávate .


smardice
11.08.2022 2 z 5

O něco lepší než první díl, ale i tak stále nezáživné a zbytečně dlouhé.

haki34
07.06.2022 3 z 5

zakoupeno před několika lety ve výprodeji. manžel přečetl a referoval že nic moc, takže jsem si ji odkládala na horší časy. No, co bych k ní...nebyla špatná. dokonce asi lepší, než jsem čekala. Ale celkově velmi nesympatické postavy a provedení vraždy samotné Sáry mi znemožnili nějak se více zaháčkovat, vytvořit si sympatie. Samotná Alex Morrowová jako vedoucí detektiv taky žádná sympaťačka. Kniha byla sondou do pokřivené rodiny, kde se sklízí, co bylo zaseto. Nemusíme ani do Skotska, traumatizovaných dětí je i u nás dostatek.
Styl psaní, kdy předem známe, resp. skoro známe vraha a postupně se propracováváme k motivu a finálnímu přiznání, byl netypický. Taky trochu zdlouhavý. A taky si říkáte, o co teda vlastně jde ? no jo - právě o tu sondu. O morální políček. O náhled do vlasního svědomí..aspoň teda já jsem to tak pochopila ;)
dám autorce ještě šanci.

Čmeláček
26.05.2022 2 z 5

Další kniha, ve které jsem se zklamal. Detektivky mám rád, ale tahle se nepovedla.

Knihomolka97
25.04.2022 2 z 5

(SPOILER) Upozorňuji na spoilery!
Bohužel jsem se nedočkala prakticky žádného překvapení a ani napětí. Od začátku známe pachatele, ale chybí motiv. Jenže ten se dozvíme nečekaně brzo a pak velká část knihy je úplně o ničem. Ještě musím říct, ze mě ten důvod fakt naštval a Sáry mi bylo líto ještě víc..
Čekala jsem alespoň nějaký zajímavý zvrat na konci a nic, kulové, nothing. Také mám pocit, že jsem o něco ochuzena, nebylo to vše úplně dotažené.
Kniha má přes 400 stran a klidně bych ji zkrátila i o polovinu.
Ze začátku mi trvalo se zorientovat, protože mi neseděl styl vyprávění. Er-forma a střídání postav z různého prostředí.
Vlastně ani nevím, za co dávám 2⭐️/5⭐️. Uznávám, pár světlých chvilek a částí, kdy jsem se nenudila, tam bylo, ale oproti jiným detektivkám je to velká slabota.

ivzu77
28.03.2022 4 z 5

Až nyní jsme zjistila, že jsem sérii začala od druhého případu vyšetřovatelky A.M. Téma se mi líbilo, děj odsejpal. Vraha sice známe pomalu od začátku, ale motiv se postupně odkrývá. chvíli jsem se sice ztratila, ale konec je jasný..
Jdu se tedy a Alex Morrowovou seznámit v první díle....

Pavlína2019
04.01.2021 4 z 5

Kniha se mi moc líbila! Je prostě zvláštní. Velmi dobře a rychle se mi četla. Zkrátka mě děj zajímal. Skládá se z více vrstev. Samozřejmě možná dost ponurý, smutný, ale zajímavý. Autorka psát umí velmi dobře, záživně a velmi pěkně popisuje situace, povahy a myšlení postav. Její styl se mi líbí. Těším se na další knihu.

iveta3689
09.03.2020 3 z 5

Zajímavé je vyprávění ze dvou pohledů, pachatele a vyšetřovatelky. Mínusem pro mě byly osobní příběhy. Detektivní pátrání prakticky v knihe nebylo, pořád se jen řešily problémy hlavních hrdinů.

Johhanka79
14.02.2020 4 z 5

Mnohem lepší než první díl. Stejný "postup" ala hodný a zlý zločinec. Nečekejte happy end. Smutná kniha. Přečteno jedním dechem.... Doporučuji a těším se na další díl!

reddwarf358
10.12.2019 odpad!

Tahle kniha mě zklamala. Nevadí, že znáte s velkou jistotou pachatele od začátku, to u Columba taky a nevadí to. Ale tady se celou knihu vlastně nic extra neděje, zatčení pachatele je v podstatě odbyté a na to,jaký je to magor a že má zbraň, se z toho dalo vytěžit sakra víc. Taky linka šílené matky a sestry je vlastně o ničem, jen se to nakousne a nic dál, stejně je to s bratrem vyšetřovatelky a několikrát zmíněnou situací jeho syna. Všechno mi to příjde odbyté a nakousnuté a nedořeš(č)ené. Jakékoliv dramatické scény vlastně chybí. Za mě slabota...

mol378
05.08.2019 4 z 5

Autorka udržuje čtenáře v napjaté pozornosti, i když pachatel je de facto známý na 99,9% hned na začátku. Nečekejte náhlé zvraty a zákruty v pátrání, i když úplný závěr mě přece jen překvapil. Výborné psychologické a sociální drama, sonda do uvažování lidí zničených výchovou a vztahy. Pár úplných magorů by se tam našlo, člověk je chápe, ale děsí se jich. doporučuju těm, kdo mají rádi nepřímočarou a složitější četbu.

trudoš
30.07.2019 3 z 5

Nejupovídanější kriminálka roku 2013. Čemuž příliš neprospívá ani fakt, že Denise Mina vyloží všechna esa hned zkraje, což má za následek absenci překvapivých zvratů, které by trudomyslnou zápletku oživily. Takže na čtyřech stech stranách „jen“ sledujeme úmornou práci techniků a vyšetřovatelů, kteří dělají všechno proto, aby odhalili pachatele, jehož ovšem my po celou dobu známe. Tohle by pořád nebyl problém, kdyby se viník alespoň nějak snažil policii svést ze stopy, ten však řeší vlastní rodinné problémy, takže se o nějaké uniformy v závěsu moc nestará.
Po psychologické stránce pak funguje drama perfektně, autorka se umí dostat pod kůži postavám i čtenáři, ale hlavně dokonale zachycuje prostředí skotského velkoměsta se všemi jeho třídními rozdíly a sociálními dramaty uvnitř periferií. V tomhle ohledu se to čte prakticky samo, dialog střídá dialog a tempo nepolevuje až do poslední strany. Škoda jen, že se děj zaměřuje na něco, co pro čtenáře detektivek není zas až tak úplně prioritou.

Peršanka
14.07.2019 1 z 5

Nedočteno, divné.

jiri77
14.08.2018 3 z 5

Druhý díl jsem si dal na audiu a musím říci ,že se mi líbil o něco více jak předešlý. Zajímavě podaná detektivka,kde se vrah zná od začátku a postupně se dostáváme k důvodu, co ho k vraždě vedlo. Atmosféra příběhu je ponurá,depresivní a postavy také nejsou nějak sympatické ,přesto skvělý poslech a to díky Jaromíru Medunovi.

Schamila
10.05.2018 4 z 5

Tak ten díl byl ještě lepší, na to, že znáte vraha od první strany, je dílo fantasticky napínavé až do konce a ještě zvrat. Zkrátka i když víte, kdo, celou knihu čtete s napětím, jak super je děj propracován až do konce. Je to fakt dobrá detektivka a já mohu jen doporučit.

kob
09.03.2018 3 z 5

Zajímavé, ale od začátku do konce nesmírně depresivní.

hana2111
17.02.2018 2 z 5

Říkala jsem si, že když mi nesedl první díl, dám šanci i druhému... co kdyby náhodou... :) No nesedl mi ani druhý. Knížka jako taková není úplně špatná, je to spíš taková oddechovka, kde po týdnu a půl jsem si musela připomínat děj, o čem to vlastně je a kdo "v tom jede"... Velmi průměrná knížka, která mi nedala vlastně vůbec nic. Krom několika odpočinkových večerů, kdy jsem vypla mozek a nemusela přemýšlet...

PeŠou
26.12.2017 3 z 5

Průměrná detektivka

Chesterton
08.12.2017 2 z 5

Poslouchala jsem audio a zůstaly ve mně velice rozporuplné pocity. Deprese, beznaděj, smutek, rozčarování asi z toho, že tak mladý člověk . . . .
Opravdu více ubíjející než napínavé:((