Alcatraz versus ďábelští knihovníci

Alcatraz versus ďábelští knihovníci https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510621/bmid_alcatraz-versus-dabelsti-knihovnici-63dfd90dd4f43.jpg 4 24 8

PRADÁVNÁ RIVALITA SE OPĚT PROBOUZÍ. Všechno, co jsem si myslel, že vím o světě, byla lež. V DEN MÝCH TŘINÁCTÝCH NAROZENIN jsem já, Alcatraz Smedry (ano, pojmenovali mě po slavné věznici - neptejte se), obdržel poštou balíček obsahující mé dědictví: pytlík s pískem. Vzápětí jsem čirou náhodou podpálil kuchyň svých pěstounů. Ale nebyla to moje vina, věci kolem mě se prostě rozbíjejí samy od sebe, přísahám! Považoval jsem ten písek za vtip, dokud se neobjevili ďábelští knihovníci, aby mi ho ukradli. Nejspíš si myslíte, že knihovníci jsou jen milí lidé, kteří vám doporučují zajímavé knihy na čtení, ale přesně to oni chtějí, abyste si mysleli! Ve skutečnosti jde o tajnou sektu, která před vámi tají naprosto zásadní pravdu o životě - celý skrytý svět plný magických brýlí, mluvících dinosaurů a rytířek s křišťálovými meči! To alespoň prohlašoval můj děda, když se objevil, aby mě zachránil. Teď bych měl jít s ním a zúčastnit se infiltrace do místní městské knihovny, abychom získali mé dědictví zpět dřív, než knihovníci s jeho pomocí ovládnou svět. Můj děda také tvrdí, že rozbíjení věcí je ve skutečnosti úžasný a výjimečný talent. Tohle prostě nemůže být pravda, že ne? Kdo ví, jestli se vůbec vrátím domů živý?... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Alcatraz Versus the Evil Librarians , 2007


více info...

Přidat komentář

Peťula96
20.02.2024 4 z 5

Alcatrazovo dobrodružství s knihovníky bylo napsáno pro mladší členy naší čtenářské populace, neboť se jedná o middle grade sérii. Já osobně jsem si i přes fakt, že nesplňuji věkové předpoklady, moc užila. Vypravěčem příběhu je zde hlavní hrdina Alcatraz, který ve svém vypravování využívá ich-formy. Často také komunikuje přímo se čtenářem příběhu, což někdy samotný děj vyloženě natahovalo, neboť to kolikrát odbočovalo od tématu (trochu mi to připomínalo takovou tu scénu z filmu Asterix a Obelix mise Kleopatra, kde do děje vložili krátké video s langustami ).
Co se týká magického systému a postav, tak tady nemám knize co vytknout. Knihovníci jako záporáci i okulátorská magie mě neskutečně bavili. Alcatraz a je ho partička to samé, nejvíce mi k srdci přirostl Sing, ale i samotný Alcatraz.

Když přihlédnu k tomu, pro jakou věkovou skupinu byla kniha napsána, tak ji hodnotím velmi kladně, neboť má vše, co je třeba k úspěchu - krásné ilustrace, zajímavou zápletku a magický systém, sympatické postavy, napínavý děj, mnoho vtipných pasáží, ale i důležitou myšlenku, kterou má předat dál.

Za knihu děkuji @slovartcz @booklabcz

Shaxx
29.08.2023 3 z 5

Sandersonovka pro menší čtenáře, která konečně vyšla i v ČR. I když už dávno nezapadám do věkového profilu, na které tahle knížka cílí, pořád je to Sanderson a celkově mě i dětské, ya a middle grade knížky baví, tak jsem si řekla, proč ne? Měla jsem problém se začíst a to zejména kvůli formě obsahu. Hlavní postava se pořád obrací ke čtenáři, je mi jasné, že je to naschvál, aby navázal kontakt a spiklenecky zasvětil mladého čtenáře do děje, ale po několik stránkách už to věčné Teď si asi říkáš Určitě si myslíš... atd. začalo být dost otravné a vždy jsem to útrpně přelouskala a těšila se na část, kde bude normálně popisován děj. Když si odmyslím toto, příběh jako takový má povedený námět a najde se tu i pár fajn vedlejších postav. Hodnotím tedy jako průměr.


sar.janurova
13.07.2023 3 z 5

Jako studentku knihovnictví mě tahle kniha už jenom z principu děsně zaujala a tak jsem jí dala šanci a pořídila si ji... Bohužel mě ale děsně zklamala a myslím si, že dalším dílům série už šanci nedám.
Humor mi přišel trapný a opravdu si nemyslím, že bych se takovýmto vtípkům, které v knize padaly, smála i ve 12 nebo 13 letech, což je věková skupina, které je kniha především určena. Děj se hrozně vlekl, autor do něj vsunoval úplně nesmyslné výplně v podobně svých přihlouplých poznámek, které mě děsně otravovaly a celé to bylo přitažené za vlasy... Tohle se moc nepovedlo.
Ta knížka je tak absurdní, že bych ji snad doporučila snad jen dětem, které čtení moc nebaví a potřebují u toho prostě vydržet, což si myslím, že srandičky a vtípečky, které do knihy autor vložil, by mohly splnit.

Boboking
05.06.2023 3 z 5

Jsem rád, že patřím k vládcům světa (když jsem ten knihovník :-) ), ale samotná kniha mne až tak nenadchnula. Nejsem sice "cílová skupina", přesto celá dějová zápletka mi už v polovině knihy připadala "monotónní", jen založeno na tom, že každá věc co známe, je vlastně zcela něco jiného v realitě zastřené ďábelskými knihovníky.

houdkic
03.06.2023 2 z 5

No... nevím, nevím. Od pana Sandersona je tohle má první kniha a zřejmě i poslední. Ačkoliv vím, že jsem hodně mimo věkovou kategorii, pro kterou je tato série určená, tak si bohužel myslím, že by mě nezaujala ani kdybych do ní patřila. Začátek byl fajn, ten mě moc bavil a byl čtivý, ale jakmile se dostali do knihovny, tak se mi to líbit přestalo. Chvílemi to bylo až moc ujeté, nedávající smysl a takové strašně uspěchané? Taky mi celkem vadily komentáře na začátku kapitol či v průběhu, což mě hodně rušilo při čtení. Takže za mě ne, tohle mě vůbec nezaujalo a bohužel musím konstatovat, že obálka a ilustrace uvnitř, jsou stokrát lepší než samotný příběh.

knihomolka_68
01.06.2023 3 z 5

Mělo to dost vtipných momentů, ale jako celek mi to přišlo takové neuspořádané, poslepované a nedotažené. U čtení jsem se nenudila, ale ani mě to nijak nenadchlo.

Kroana3
12.05.2023 4 z 5

Není to ten typický božský Sanderson, ale pořád je naprosto geniální.
Jakože... v kolika dětských knihách má nesmyslné žbleptání svůj význam? A zakopnutí je forma sebeobrany? V kolika dětských knihách potkáte zdvořilé dinosaury, jak si v knihovně čtou knížku? Je to skvělé! A při čtení se pořádně nasmějete:)

Ilirea25
05.05.2023 3 z 5

Jsem hodně na pomezí mezi 3 a 4 hvězdičkami, ale celkově nevím, co si o knize myslet. Je možné, že v knize vidím docela dost inspirací z HP? Příběh nebyl špatný, chápu, že tohle bylo určitě pro jinou věkovou kategorii, ale něco málo tomu chybělo. Vadili mi tam 13 letí neporazitelní teenageři proti dospělým lidem? Nebo docela odfláknutý hlavní boj?

Co musím ale pochválit, tak jsou boží ilustrace, které nás provádí celým dějem. Ty se opravdu povedly. Kniha byla pro mě oddychovkou, ale neposkytla nic, co bych asi už kdysi nečetla.

Autorovy další knížky

Brandon Sanderson
americká, 1975
2012  94%Cesta králů
2008  92%Finální říše
2006  89%Elantris
2019  89%Meč Přísahy
2019  91%Vzhůru k obloze