Albrecht Václav z Valdštejna, vévoda Frýdlantský. Díl IV., Pád

Albrecht Václav z Valdštejna, vévoda Frýdlantský. Díl IV., Pád https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513905/bmid_albrecht-vaclav-z-valdstejna-vevoda-b36-513905.jpg 5 3 1

Co předcházelo vraždě Albrechta z Valdštejna, vévody Frýdlantského? Vydejte se spolu s tímto slavným vojevůdcem, který si podrobil celou Evropu, na rozhodující bitvu. V posledních čtyřech letech svého života Albrecht z Valdštejna prokazuje své válečné schopnosti v bitvě u německého Lützenu, ve které padne na 9 tisíc vojáků. Proč ale z bitvy stahuje svá vojska, i když má početní převahu a bitvu vyhrává? Po jeho sesazení z postu velitele se situace vyostřuje a tak nezbývá než povolat Albrechta zpátky k meči. Pro Valdštejna tak nastává nová hodina jeho vojenského života. Tento závěrečný díl čtyřdílné ságy o slavném vojevůdci Albrechtu z Valdštejna se odehrává v letech 1631 až 1634 a soustředí se na tuto významnou osobnost evropských dějin na sklonku jeho života.... celý text

Přidat komentář

braunerova
16.09.2018 5 z 5

V bitvě u Lützenu Valdštejn prokázal, že je skvělý vojevůdce. Gustav Adolf měl za sebou sérii vítězství, početní převahu, vycvičené vojsko a vynikající švédské a finské "národní" pluky, přesto císařské neporazil. Dnes se můžeme jen dohadovat, proč Valdštejn po celodenní bitvě ustoupil, i když mu večer přišly čerstvé posily. Byl ovšem strategickým vítězem, lev severu padl a císařská koruna Habsburků byla definitivně zachráněna.
Kniha je historicky věrná, nicméně níže uvedený výrok Valdštejnův na adresu bavorského kurfiřta Maxmiliána bude asi jen autorovým vtipem:

"Jednou mu vítr vzal klobouk. Tilly, spatřiv to, nabídl mu svůj. Od té doby je ten starý protiva přesvědčen, že se do jeho prázdné kotrby přestěhoval kus vojenského genia Tillyova!"