Akta X: Chci věřit

Akta X: Chci věřit https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182041/akta-x-chci-verit-182041.jpg 4 13 2

Chci uvěřit je podrobný průvodce epizodami čtvrtého období jednoho z nejpopulárnějších a kritiky oceňovaných seriálů posledních let - AKTA X, bez něhož se žádný příznivec seriálu neobejde.

Sci-fi Umění
Vydáno: , Ševčík (Plzeň) , Beta-Dobrovský
Originální název:

The X files: I want to believe , 1998


více info...

Přidat komentář

Terva
14.08.2020 4 z 5

Everything Dies - Všechno umírá
Decieve, Inveigle, Obfuscate - Podvod, klam, zastírání.
E pur si muove – A přece se točí
Believe The Lie – Věřte lži
I want to believe – Chci věřit

TAM NĚKDE VENKU JE PRAVDA

Tato řada se vyznačuje podtitulem „Všechno umírá“ a je pravda, že hned první příběh, navazující na ten poslední ve třetí řadě je toho důkazem. Ale opět musím připomenout, že se zde objevuje jak vyšetřování Mulderovo sestry a jejího údajného únosu, tak se zde vyskytuje i muž zvaný „Kuřák“. Což jsou příběhy plné politiky a skoro nic v nich není vyřešeno. Jsou to však příběhy, které nás posunují do další level výše.

Kniha má trochu jinak formovaný obsah. Je tu více fotografií, více zajímavostí a dalších detailních informací. Pro mě je dokonce i přehlednější, než ty dvě předcházející. Jediným, a to celkem obrovským problémem, je překlad do češtiny. Je tu spousty chyb a divných překladů. Příkladem je tak nehorázný překlad LIGHT SWORD – světelný meč, v příběhu kde vystupuje Luk Skywalker, (04x20) který Lucie Pilátová přeložila jako „lehkou šavli“ – kdejaký rytíř Jedi by jí za to asi přefiknul svým světelným mečem (lehkou šavlí :-) :-) :-))
A to je jen jeden příklad – prostě a jistě, překlad je jedna obrovská příšernost!!!!

Tak to je asi tak vše. Následuje TOP 5 nejlepších příběhů čtvrté řady podle mého názoru. Jinak, čtvrtá řada nebyla nějak moc extra. Těch pět příběhů, co jsem vybral jsou opravdu nejlepší, protože ostatní příběhy za to zas tak moc nestojí. Ale to si vše můžete přečíst v sekci „povídky“ u této knihy a nebo na mém profilu ve stejné sekci:

https://www.databazeknih.cz/komentare-povidky/terva-87261

TOP 5

(04x03) „Domov“, je jeden z těch hororových příběhů, které mám rád. Deformovaná, retardovaná, rodina, incest, zohavené dítě. To vše vám připomene klasické hororové příběhy z osmdesátých a devadesátých let. Při sledování této epizody si vždy vzpomenu na filmy Krvavé stopy, Karanténa nebo Muzeum voskových figurín.

Citát: Scullyová, bude z tebe dobrá matka.

(04x05) „Pole, na kterém jsem zemřel“ – to je fakt velmi silný příběh. Skoro pokaždé u něho brečím. Vím, že to zní šíleně, ale mě tohle vždycky dostane.
A teď si představte, že jsem to prožil dvakrát. Nejdřív jsem si to přečetl v této knize a pak pustil na DVD. Tato povídka začíná krásným Mulderovo proslovem. Pokud si ho chcete připomenout, najdete jej v mém komentáři u této povídky.

Citát: (Melissa mluví k Mulderovi) Já tu byla. Na tomto poli jsem tě viděla umřít. Bylo to roku 1863....

(04x14) „Leonard Betts“ tuto epizodu obdivuju. Tedy obdivuju ten námět, kdy je vlastně Leonard Betts jedna velká rakovinová buňka, která umožní jeho tělu k nárůstu všeho o co přijde. Třeba i o hlavu.. Mrazivý příběh. Leonard Betts je vlastně rakovina nakažená lidským tělem a ne obráceně.

Citát: Volné víkendy trávil s pacienty, nemocnými rakovinou a pomáhal jim v jejich těžkém údělu.


(04x19) „Synchronicita“ Opravdu velmi povedený příběh. Scénárista Howard Gordon prostě umí. Jeho příběhy jsou tím nejlepším, co v Aktech X najdeme. Tento příběh je o cestování časem, vývojem originální zbraně a je v něm pár mrtvol, které tak nějak - slovy Foxe Muldera – chladnou.

Citát: On zemře, přesně v 11:46!


(04x20) „Nýmand“ U tohoto příběhu jsem brečel smíchy. Eddie Van Blundht (ano to H, tam opravdu patří) je borec. Jeho schopnost (krom toho ocasu na zadku) přeměny obličeje je prostě nepřekonatelná. Když se pak promění za jednu z vyšetřujících postav a svádí Scullyovou – tady jsem brečel až jsem se za ocas popadal.

Citát: Je to Van Blundht s nečteným h. Spousta lidí to píše špatně.

Dandulka
21.02.2015 3 z 5

A ještě jeden přehmat. Naprosto stejně jako u minulého titulu.


Štítky knihy

zfilmováno kriminalistika FBI únosy Akta X

Část díla

všech 24 částí díla

Autorovy knížky

Andy Meisler
americká
1998  78%Akta X: Chci věřit

Kniha Akta X: Chci věřit je v

Přečtených18x
Knihotéce18x
Chystám se číst6x
Chci si koupit3x