A kde byl Bůh...?

A kde byl Bůh...? https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/242440/mid_a-kde-byl-buh-WoS-242440.jpg 4 84 84

Sedmatřicet výpovědí lidí, kteří se vrátili z pekla koncentračních táborů. O prožitých hrůzách a o síle či štěstí, díky kterému, na rozdíl od milionů jiných, holocaust přežili. Číst výpovědi „přeživších holocaust“ je jako absolvovat skotský střik. Čtenáře nejprve plnou silou zasáhne proud ledové hrůzy, ale vzápětí ho poleje vlna horkosti. Člověk se mimoděk brání chladu těch syrových a věcných výpovědí mužů a žen, kteří přežili. Brzy je ale naopak vděčný, že to všechno, o čem se dozvídá, je „jen“ mrtvá historie a dávná minulost, že jeho samotného ani jeho blízkých se to netýká. Tak zběsilé a nepochopitelné se to vyprávění jeví, tak neuvěřitelné a těžko stravitelné je. A nemylme se, žijí-li ještě ti, kdo si vše pamatují, není to dávno. Je jich jen zlomek, nepatrné množství proti šesti milionům. Ale jestliže nás ten zlomek výpovědí děsí, jak by na nás asi působily příběhy těch šesti milionů mrtvých?... celý text

Přidat komentář

Jack Bauer
29.03.2023 2 z 5

Tak tuhhle otázku si pokládám při každém čtení o holocaustu i když jsem nevěřící. Kniha i přes hrůzné téma mě tentotkrát tolik nezaujala, jako jiné knihy na toto téma. Jedná se spíše o spoustu krátkých životopisů, ale ty prožité hrůzy a bolest ze ztracených blízkých si musí nést až do konce života. V tomto je to také velice hrozné, obdivuji tu jejich psychiku a vůli žít.

Jirinamac
30.12.2019 4 z 5

Někdy úplně stačí,aby ty příběhy byly popsány stručně a i tak je cítit bolest a utrpení, které oni prožívali.


1casper
16.07.2018 5 z 5

Tohle nebyla úplně jednoduchá kniha. Co člověk, to příběh.
Že byla Arnošt Lustog v koncentráku, to jsem věděla, ale že i Miloš Kopecký, to jsem nevěděla.
Doporučuji, a knihu bych dala jako povinnou četbu.

katie.k09
10.07.2018

Silný kafe, stejně jako další knížky z období 2. světové války. Autentické, občas hodně syrové až odosobnělé. Je to historie, na kterou by se nemělo zapomínat.

bábuška
25.05.2018 5 z 5

Knihu jsem měla vypůjčenou, ale jsem za to ráda. Věřím, že dnešní mladé generaci už tato hrůzná doba nic neříká a že jsou někteří tak otrlí, že se dokážou té době i vysmívat. My, kteří jsme přímo osudy těchto pamětníků neprošli, prožíváme vduchu dnes s nimi při četbě tu hrůzu, kterou jako malé děti odtržené od svých maminek musely prožívat. Nechápaly tu špínu kolem sebe, zimu a neustálý hlad, kolem sebe jenom zlé lidi, nadávky, řev. Ještě dnes se mi při četbě těchto osudů samovolně tlačí tlačí slzy do očí. Byla jsem ještě dítě předškolního věku, když se k nám domů přišly před odchodem rozloučit paní Schulzová s dcerkami Soňou a Gitou a od starší Soni jsem dostala na památku panenku. Jak jsme byli doma všichni šťastní, když se v roce 1945 před námi všechny tři objevily! O Soňe se zmiňuje ve své vzpomínce pan Martin Glas ve svědectvím šestém. Děkujii autorovi panu Janu Jelínkovi za zpracování této vzpomínkové knihy, zůstane dlouho v mém srdci.

MartinV.
26.11.2017 1 z 5

Pár knih už jsem na tohle téma četl ale tahle kniha mě nezaujala..moc přiběhů na pár stránkách,.jsou to spíš životopisy..

megan35
19.06.2017 5 z 5

Tolik hrůzy v jedné knize,ale právě proto se na tyhle zrůdnosti nesmí zapomenout,mělo by si ji přečíst co nejvíce lidí..

dearkiki
18.05.2017 3 z 5

Nevyhovuje mi tenhle styl, kdy se do jedné knížky nacpe ve zkratce tolik osudů, když by každý z nich určitě vydal na vlastní knihu. Až na několik málo příběhů mne to vlastně moc nezaujalo. V porovnání s tím, co jsem už o holocaustu přečetla je tohle slabší průměr.

ave0208
31.01.2017 5 z 5

SILNÉ.HKUBOKÉ. VNÍMAJÍCÍ. DĚKUJI.
EVA HRUBÁ

Lailath
07.02.2016 5 z 5

Různorodé výpovědi osob, které měly během holokaustu větší či menší štěstí v neštěstí, o tom, jak nesmírnou roli v přežití hrály i pouhé náhody, jak se někteří snažili zapomenout a o prožitém utrpení vůbec nemluvili ani před nejbližšími..
Jak je psáno, publicista Jan Jelínek shromažďoval před lety výpovědi mužů a žen, kteří se vrátili z pekla koncentračních táborů, pro nadaci Stevena Spielberga. Jak ale v předmluvě uvádí, některé z původních výpovědí se vůbec nenašly, mezi řádky může člověka i napadnout, že se možná někomu nehodilo, aby se určitá svědectví objevila na veřejnosti, např. co se týče výsledků výzkumů anděla smrti Mengeleho.

relam
08.11.2015 5 z 5

Knihy s touto tématikou mám velmi ráda. I když "ráda" je v této souvislosti dost zvláštní výraz, že? Každopádně, myslím, že každý by měl nějakou takovou knihu přečíst, aby se nezapomínalo na ty hrůzy, které lidé prožívali. Je to dechberoucí svědectví.

buschka
16.08.2015 5 z 5

Tolik skutečných výpovědí, že vám až běhá mráz po zádech....Co všechno dokáže udělat člověk člověku.
Tuto část historie je dle mého názoru stále připomínat, aby se to už neopakovalo.

momili
01.08.2014 5 z 5

Doporučuji. Více příběhů, více zkušeností a pohledů, na tak děsivou dobu.....

" Když se ráno vzbudím, trvá mi tři čtyři hodiny, dokud neodpadnou balvany, které mi ležely v noci na prsou.
Přála bych všem lidem, aby nic podobného nikdy nezažili. Aby ani nerozuměli tomu, co jsem zažila já. Aby to pro ně bylo nepochopitelné ! "

Edita Horáková ( svědectví desáté v knize )

Veroka
10.07.2014 5 z 5

Mrazivé, syrové.. Povinně bych to dala dětem do škol.