A co kdyby to bylo jinak?

A co kdyby to bylo jinak? https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/301656/bmid_a-co-kdyby-to-bylo-jinak-rDh-301656.jpg 3 74 37

Někdy stačí jen malý okamžik, a náš život se navždy změní. Evě a Jimovi je devatenáct, studují v Cambridge a jejich cesty se poprvé zkříží v roce 1958. Jim jde po ulici a na kole k němu přijíždí Eva, když tu jí do cesty vběhne malý pejsek. To, co se stane dál, navždy předurčí běh jejich životů. Autorka nás nechává sledovat tři verze jejich budoucnosti, kdy jsou nebo nejsou spolu, a po různých peripetiích všechny směřují k závěru v současnosti. Žena na obraze měla vlasy tmavě hnědé, s kaštanovým leskem. Odvracela se, dívala se na muže, který seděl za ní na pohovce v obývacím pokoji; díval se na ni a zároveň i na diváka s výrazem, který měl být podle Jima nečitelný. V tu chvíli měl největší starost o toho muže – který byl a nebyl on sám, stejně jako tou ženou byla Helena i Eva Katzová a všechny ženy, které kdy potkal –, muže, který vypadal příliš nešťastně. Měla to být třetí část triptychu. Ostatní dvě už byly zabalené a stály opřené o zeď ateliéru a byly téměř stejné, jen s menšími obměnami. Na prvním z nich seděla žena a muž stál, na druhém seděli oba. Jim změnil také drobné detaily v místnosti, místo, na kterém za pohovkou stály hodiny, pohlednice a foto grafi e na krbové římse, barvu kočky odpočívající na křesle (jen jedna z nich byla černobílá na počest Marcela). „Něco jako hledej pět rozdílů,“ poznamenala Helena, když jí poprvé vysvětlil svůj nápad. Samozřejmě žertovala, ale on dobře cítil i ten osten. Jeho ambice s triptychem byly mnohem větší. Obraz měl znázorňovat všechny cesty, které zůstaly nevyužité, mnohé životy, které nebyly žity, životy, které nikdo ne žil. Nazval ho: A co kdyby to bylo jinak?... celý text

Přidat komentář

Tyet
02.04.2024 4 z 5

Už je to spousta let, kdy jsem naposledy četla nějaký klasický společenský román. Zamlada jsem milovala Kazana, Amise, Saroyana, Mailera, Myrera, ale dnes už bych po nich nesáhla. Od románu Laury Barnett jsem nečekala vlastně nic, snad jen ukrácení chvíle při snídani nebo obědě, protože jsem zvyklá u jídla číst. A jak to tak bývá, když nemáte očekávání, často se dočkáte pěkného překvapení.
Téma alternativních životů, jak by se vyvíjely, pokud bychom se v některém okamžiku rozhodli jinak, je docela obehrané, ale v téhle podobě jsem se s ním ještě nesetkala. Jde o tři alternativy příběhu lásky dívky a mladého muže, tři vyústění, tři různé osudy. Nakonec to byla příjemná, zručně a inteligentně napsaná, i když nenáročná, milá kniha, tedy lépe řečeno ženský román, muže asi zajímat moc nebude.
Mimochodem, autorem obálky, sazby a designu knihy je můj muž, proto ji vůbec máme doma :)

JankaV80
27.03.2024 1 z 5

Ať jsem se snažila, jak jsem chtěla, knihu jsem sice četla, ale nepodařilo se mi do ní pořádně začíst. Sledovat tři různé verze života považuji za super nápad (a za to dávám i tu jedinou hvězdičku), ale příběhy mi připadaly rozvláčné a chvílemi až nudné. Nejdřív jsem si myslela, že mě ruší přeskakování z jedné verze života do druhé/třetí a tak jsem změnila styl četby. Četla jsem pouze jednu variantu příběhu a pak šla na další, ale ani to nepomohlo. Prostě a jednoduše, kniha mě ničím nezaujala.


mi-nul-o
16.03.2024 2 z 5

Zmatené a zbytečně rozvleklé. Nápad je fajn, zpracování mě bohužel nezaujalo.

ikka
04.03.2024 4 z 5

Často se mi stávalo, že jsem začala přemýšlet i o svém životě, jestli náhodou existuje ta jiná dějová linka a jak by to asi vypadalo, kdyby se něco stalo trošku jinak. Moc mě to bavilo ani mi nepřišlo, že by to bylo tak moc náročné, jak se často zmiňuje, ale to je možná úhel pohledu. Pro mě to byla zábava a četla jsem ji s chutí. Možná přeci, bych ubrala pár stránek někde uprostřed aby nebyla kniha tak zdlouhavá. Závěrem chci říct, že nelituji stráveného času s touto knížkou a jsem moc ráda, že se mi dostala do rukou. Pokud bude nějaký film, určitě to bude zajímavý.

Jahýnek
01.12.2022 4 z 5

Tak tohle se mi opravdu líbilo! Knihu jsem našla vlastně omylem, když mi kolegyně popisovala něco jiného, kde se pracovalo se stejným způsobem zápletky: jak v jednom okamžiku maličkost rozhodne o tom, kterou cestou se život bude ubírat dál.
Přeskakování mezi liniemi bylo náročné, nejdříve jsem se na autorku zlobila, že to lépe neoznačila nebo nadávkovala po větších kvantech, ale po přečtení bych to už měnit nechtěla, užívala jsem si i to, jak jsem musela přemýšlet, kde vlastně zrovna jsem a který "osud" právě hrdinové prožívají. Bylo zajímavé sledovat, které události a rysy postav považovala autorka za stěžejní (nezávislé na prožitém ději) a uplatnila je ve více liniích.

Eva2010
18.12.2021 4 z 5

Moc pěkné, zajímavé - 3 příběhy v jednom...Jak už někdo psal, někdy je trochu těžké se neztratit, ale zvykla jsem si na to. Co se má stát, to se stane v každém z příběhů...

Marfulka007
10.09.2021 4 z 5

(SPOILER) Ke knížce jsem se dostala náhodou díky letošní výzvě, viděla jsem v knihovně pruhovanou obálku, anotace mě zaujala, tak jsem ji vzala. Trochu jsem se bála po přečtení některých komentářů, ale zaujal mě nápad a zpracování mi nakonec také nepřišlo vůbec zlé. Musím sice přiznat, že fakt, že v jedné z verzí otěhotněla Eva ještě před "bodem zlomu" mě zezačátku dráždil, ale časem jsem to přestala řešit. Jednotlivé příběhy mi přišly zajímavé a rozhodně jsem neměla pocit, že čtu to stejné dokola. Děj rychle utíkal a kniha se četla sama.

pydla
29.07.2021 2 z 5

Těžké čtení, těžké si udržet pozornost a neztratit se ve vyprávění tří příběhů, životních cest, Evy a Jima. Nápad asi dobrý, ale zpracování zbytečně náročné a nudné. Navíc, znovu číst ten stejný příběh, jen pootočený o pár stupňů a to třikrát, bylo chvílemi únavné až zbytečné. Po přečtení ve mne nezůstává nic, čím bych chtěl nadchnout jiné čtenáře. Autorka si položila otázku, co kdyby se to stalo jinak, a já odpovídám, stačilo, že de to stalo jednou.

Buchtičkajani
09.04.2021 3 z 5

Nižší hodnocení dávám za zpracování příběhu, opravdu je těžké se v těch příbězích orientovat, jako samostatné příběhy, bylo by to za pět hvězdiček... Přesto doporučuji knížku přečíst, je to kniha o životě, každý si určitě někdy řekl.. Co by bylo, kdyby se rozhodl jinak....

pegasek
10.11.2020 4 z 5

Ze začátku jsem se v knize ztrácela.Rekla bych že vede k zamyšlení.Z knihy alespoň pro mě vyplývá to,že prava láska je jen jedna a vždycky si cestu najde i přestoze to může chvíli trvat...

Dany58
16.10.2020 2 z 5

Téma bylo zajímavé, ale zpracování hodně náročné na čtení. Určitě by se kniha lépe četla, kdyby byly tři souvislé příběhy. Tohle rozdělení mi vůbec nevyhovovalo. Ztrácela jsem se kdo kam patří, jména některých mi nic neříkala. Je to škoda. Mohla to být dobrá kniha.

marara
23.08.2020 4 z 5

Velmi zajímavý nápad, ale orientovat se ve třech rozdílných verzích bylo to pro mě trochu složité. Každá z verzí životů Evy a Jima byla v něčem krásná a v určitých momentech složitá. Je zajímavé zamyslet se nad tím, jak i banální události všedního dne určují naši další životní cestu a na jejích rozcestích různě přehazují výhybky. Ale důležité je těch rozhodnutí nelitovat, jak to vyjádřila Eva z druhé verze: "Myslela na všechny ty roky, které k tomu vedly - na všechny ty vteřiny a minuty a hodiny strávené jinde, s jinými lidmi, kdy dělali jiné věci; žádná z nich nebyla promarněná, ani jí nelitovali, ale žádná z nich nebyla vzácnější než tahle chvíle."

Richisa
27.07.2020 3 z 5

Kniha mě zaujala názvem v knihovně. Nápad je to zajímavý, ale ne úplně mi sedlo jeho zpracování. Knihu jsem četla hodně dlouho a tak nějak mě nic nenutilo v ní pokračovat.

V každém příběhu je spousta jmen, společných a spousta originálních, takže jsem se občas ztrácela.

Asi to chce knihu číst svižnější, ne jako já 10 stránek, a pak 2 dny nic...

Knihobolka
20.02.2020 1 z 5

Velké zklamání. Myslela jsem, že mě kniha bude bavit jako německý film - Lola běží o život.
Bohužel. Nestalo se.
Jedná se o můj subjektivní názor.

Tohle bylo pro mě opravdu peklo na stránkách. Úplně jsem se v textu ztrácela, nedokázala jsem se v tom orientovat.
Tři paralelní příběhy se mi motaly dohromady. Těžko se mi to četlo.

Příběhy zvlášť byly ale zajímavé, no, škoda. Mohla to být hezká kniha. Možná bych zvolila jiné rozložení textu.

Je to první kniha, kterou jsem nedočetla a opravdu se k ní nechystám dlouho vrátit (pokud vůbec).

Škoda, škoda, škoda.
Mělo to hezký potencionál.

KnihomolkaOli
11.02.2020 4 z 5

Kdybych měla říct o čem tato kniha je, řekla bych prostě: O životě.
Bylo zajímavé sledovat tři různé verze, i když na začátku chvíli trvalo, než jsem si zapamatovala, co se v jaké verzi odehrává. Líbilo se mi také vyprávění v průběhu mnoha let. Díky tomu bylo vidět, jak se postavy vyvíjejí a jejich chování se mění. I styl psaní byl velice zajímavý. Na začátku každé kapitoly nás autorka přenesla o několik let rovnou do děje a v průběhu dané kapitoly se postupně dozvíme, jak se postava, které je kapitola věnována, do tohoto bodu dostala. Bylo to příjemné čtení.

PepiPepina
07.04.2019 5 z 5

Knížka se mi moc líbila. Bylo zajímavé se zamyslet nad tím, jak se nám může život změnit jen díky zanedbatelným drobnostem, a přesto každá drobnost nás zavede na cestu, která pokaždé někam vede. Ačkoliv bylo občas těžší se vyznat ve všech verzích příběhu, bavilo mě pozvolna sledovat život hrdinů po tak velkou část jejich života.

lištička123
12.03.2019 3 z 5

Knížka se mi moc líbila. Ze začátku jsem si nebyla jistá, jestli budu stíhat udržet pozornost tří linek, tří verzí příběhu, ale nebyl to zase takový problém. Bylo sympatické sledovat postavy příběhů a to, jak se vyrovnávaly postupně s různými generačními problémy, které jsou reálné a nám čtenářům blízké. Mám na knížkách ráda i to, že jejich děj se neodehrává pouze v jednom časovém období, ale děj je rozprostřen do několika desítek let a já mohu sledovat postavy a jejich vývoj za delší časové období.

DK197
09.03.2019 4 z 5

Na tomto příběhu se mi líbí, že jeho vyznění říká, že ať se rozhodneme jakkoliv, tak žádné rozhodnutí nevede k bezproblémovému životu. Že nás vždycky čeká porce dobrého i špatného (jako v každém ze 3 vyprávění). A ačkoli si v hlavě malujeme, že rozhodnout se jinak, tak by byl život růžovější, tak pravděpodobně nebyl. Jen by nás čekaly jiné výmoly, o kterých nyní ovšem nemáme ani ponětí. Protože takový už je prostě život. Tato kniha je potvrzením mé životní filosofie, která z výše popsaného přesvědčení vychází - nikdy ničeho nelituj. Děkuji. A samozřejmě je to vyprávění o tom, jaké maličkosti nám mohou změnit život... za skvěle vymyšlený uvěřitelný příběh palec nahoru.

Ovšem je fakt, že rozsáhlý formát v rámci let ubírá románu na propracovanosti. Vyprávění je mělké, jen tak, tak aby stačilo na rámcový koncept příběhu. Někde chybí detaily, jinde je jich zase zbytečně moc. A chybí hlubší charakter postav, který ovšem pro poselství příběhu není důležitý zase až tolik a na konci přece jenom o postavách nějaký obrázek máme. Alespoň já. Ale zamrzí to. Ta povrchnost navíc do určité části knihy ubírá i na čtivosti, takže se nedivím, když to někdo vzdá předem. Jenomže kdyby to nebylo tak povrchní, pravděpodobně by to mělo tak o 150 stránek víc, Ale za mě by to pak mohlo být dokonalé.

Takhle to dokonalé není. Skvělé poselství, uvěřitelný příběh, ale něco tomu chybí. Když už se do čtení ovšem dáte, doporučuji to nevzdat. Mně to za to stálo a posledních 100 stránek jsem skoro hltala. :-) 75 %

PeťkaW.
18.09.2018 4 z 5

Knížku jsem nejdřív dala k přečtení mamce, která mi ji po pár dnech vrátila s tím, že ji nedává. Máme tu 3 různé dějové verze příběhu, každý s nepatrnými obměnami + u každé skoky v letech i místech. Jsem sice trénovaná z fantasy knih, kde je to běžné, ale uznávám, že tady jsem měla občas co dělat, abych si upamatovala, v jaké verzi bylo co a kdo s kým, kde... Zorientovat se není úplně jednoduché a pro rekreační čtenáře to musí být přímo vražedné. Mně se ale tohle pojetí i přes svou komplikovanost líbilo. Příběhy brané jednotlivě nejsou žádná veledíla, ale takhle dohromady vás ta výsledná myšlenka dostane. Donutí vás zamyslet se nad vlastními křižovatkami v životě a kde byste mohli být, kdybyste se v danou chvíli rozhodli jinak. Jen se připravte, že vás to spolu se závěrem a výslednou pointou tak trochu emočně rozloží.

Tyrkysová
19.05.2018 4 z 5

Nakolik se nápad s vyprávěním tří odlišných verzí příběhu zdá skvělý, bohužel je to jedna z mála věcí, které se dají knize vytknout. Orientovat se v nich totiž není žádný med. I přesto bych vám ji určitě k přečtení doporučovala. Je opravdu zajímavé sledovat životní peripetie dvou lidí, které se v začátcích lišily o tak málo a na konci…? :-) Sympatické navíc je, že se nejedná o typ díla s nereálnými hlavními hrdiny. Jim i Eva řeší úplně normální problémy, potýkají se s krizemi a řeší těžké rodinné situace. Jako každý z nás.

Štítky knihy

pro ženy anglická literatura

Autorovy knížky

Laura Barnett
anglická, 1982
2016  68%A co kdyby to bylo jinak?

Kniha A co kdyby to bylo jinak? je v

Právě čtených8x
Přečtených108x
Čtenářské výzvě26x
Doporučených5x
Knihotéce76x
Chystám se číst131x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x