77 čajov pre laikov aj labužníkov

77 čajov pre laikov aj labužníkov https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/365811/bmid_77-cajov-pre-laikov-aj-labuznikov-Soh-365811.jpeg 4 19 3

Táto veľká kniha o čaji predstavuje všetkým čajovým laikom aj labužníkom sedemdesiat sedem rôznych druhov čajov zo všetkých kútov sveta. Jadrom knihy je katalóg, ktorý je rozdelený do piatich častí podľa najvýznamnejších druhov: čierny, zelený, polofermentovaný (oolong), biely a tmavý čaj (phu-er). Čitatelia sa navyše dozvedia históriu tohto najpopulárnejšieho nápoja na svete a informácie o rôznych regionálnych zvláštnostiach pri jeho príprave. Vizuálny zážitok z knihy umocňujú farebné fotografie. Autorom je český kulturológ a cestovateľ Michal Thoma, ktorý pochádza z rodiny „ctiteľov čaju", zaoberajúcej sa čajom a čajovou kultúrou.... celý text

Přidat komentář

Isew
07.01.2017 3 z 5

Jako úvod do světa čaje je kniha dostatečná. Čajů bylo jen 77. Je zřejmé, že autor musel provést řádnou selekci, které čaje zařadí a které ne. Mé oblíbené čaje byly uvedeny zřídka. Alespoň jsem se dověděla něco o čajích, které jsem ještě neochutnala a mohla bych vyzkoušet. Vyzkouším také uvedené recepty na speciální čaje. Například Yogi masala čaj dělám trochu jinou recepturou, tak jsem zvědavá, jak bude chutnat podle receptu z knihy.

Pablo Kral
29.05.2016 5 z 5

Tak tenhle stručný fotografický lexikon nejrůznějších druhů čajů bych klidně rozšířil i do 650ti stránkové verze. 77 kousků je opravdu málo a jen těžko se dá považovat za reprezentativní vzorek. Přes tuto jedinou výtku jsem rád, že rostlinní duchové mi byli příznivě nakloněni, když mi radou svojí našeptali, abych si knihu pořídil do knihovny. Knihu jsem zařadil do sekce svazků, které mám běžně po ruce a čerpám z nich každodenní inspiraci. Těší vyprahlé oko čajového poutníka a i její blahorodí chuťová buňka si přijde na své. Vzhůru do říše čajové euforie!!!


rabor
14.12.2014 4 z 5

Jsem rád, že se v knihkupectvích objevila další z mála knih o čaji, kde onen čaj není synonymem směsi citronové trávy, stévie, aromat a barviv vymáchané z papírového sáčku. Co se týká počtu čajú, je číslo 77 bohužel zcela nekompromisní a ze zcela subjektivního pohledu myslím, že japonské čaje dostaly až příliš mnoho prostoru, naopak zelené čaje Vietnamu, Indie a podobných zajímavých oblastí se omezily nanejvýš na jediného zástupce a ještě ho pan Thoma nezapomněl pohanit v tom smyslu, že tyto novátorské experimenty neradno konzumovat. Budiž, chuť je čistě individuální záležitost a musím podotknout, že s uvedenými popisy chuti se moje chuťové poznatky shodovaly jen ve výjimečných případech. Ale dost toho hloupého plkání, kniha potěší všechny, kdo hledají srozumitelný, přehledný a ucelený čajový "lexikon" , který nezahlcuje nadbytkem informací a příjemně je zpestřuje několika zajímavostmi.
(některým čajomilúm, by ovšem, přesně ty "nadbytečné" informace mohli trochu scházet)