Ekonomie – 50 myšlenek, které musíte znát

Ekonomie – 50 myšlenek, které musíte znát https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179665/ekonomie-50-myslenek-ktere-musite-znat-179665.jpeg 5 7 2

50 myšlenek série

< 3. díl >

Co přesně znamená pojem úvěrová kontrakce? Proč fotbalisté vydělávají víc než většina z nás? Která mocnost bude za 10 let na vedoucí pozici ve světové ekonomice? A jakým způsobem ekonomika ovlivňuje den co den každého z nás? Ekonomický redaktor zpravodajského kanálu Sky News Edmund Conway představuje a vysvětluje ústřední pojmy ekonomie v souboru 50 srozumitelně napsaných a poutavých esejů - základními teoriemi, jako jsou neviditelná ruka Adama Smithe a zákon nabídky a poptávky, počínaje a nejnovějšími úvahami o souvislostech mezi bohatstvím a štěstím a podobou ekonomiky 21. století konče. Conway objasňuje všechna zásadní témata, která jsou nezbytná k tomu, abychom porozuměli konjunkturám a krizím, býčím a medvědím kapitálovým trhům a tomu, jak svět opravdu funguje.... celý text

Literatura naučná Ekonomie a obchod
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

50 economics ideas you really need to know


více info...

Přidat komentář

martin9666
07.11.2021 4 z 5

Pojmy protínají ekonomii i politiku a dávají věci do souvislostí. Lze zde najít i doporučení pro další četbu na daná témata.. Vysvětlení pojmů by mohlo být více polopatické nebo učebnicové. Pro přečtení jsou potřeba jistě znalosti ekonomie, základní vysvětlení u většiny pojmů chybí.

JulianaH.
09.06.2019 5 z 5

Na knížku jsem se obzvlášť těšila. Nakonec jsem se rozhodla, že nebudu odkládat četbu až na prázdniny, ale nacpu ji do seznamu literatury ke zkoušce (z hospodářských dějin) a přečtu si ji hned. Vůbec to nebyl špatný nápad, jelikož jsem v ní objevila vysvětlení všech těch podivných jevů (např. stagflace), o kterých jsem předchozí dva semestry slýchala z katedry, aniž by je někdo definoval.

Polovina hesel je naprosto nezbytná pro porozumění světu a druhá polovina je zase ohromně zajímavá (behaviorální ekonomie, index hrubého národního štěstí, kriminomie); některá hesla dokonce zvládnou obojí (kreativní destrukce, incentivy, průmyslové revoluce). I bytostný neekonom, jemuž se z hmotařských spekulací dělá zle (totiž já), byl nadšen. Knížka se mi osvědčila jako výborný úvod do vědy, kterou nemám ráda, ale kterou by byla chyba ignorovat.

Z této edice jsem už četla Filosofii: 50 myšlenek..., takže jsem věděla, co očekávat. Série obecně má vysoký standard, jemuž Ekonomie rozhodně dostála. Všechna hesla jsou stravitelná pro laika, definice doplňují zajímavé a aktuální příklady (třeba z filmů), text oživují tabulky se zajímavostmi (např. o životě slavných ekonomů; kdo by byl řekl, že Adam Smith trpěl náměsíčností?) a citáty. A přesto nejde o americký populární škvár bez informační hodnoty, který chce jenom bavit texaské vidláky.
Zdá se mi, že autor ekonomicky tíhne spíš doprava než doleva, ale většinou píše vyváženě a předkládá argumenty pro i proti. V tomto ohledu je vynikající třeba heslo o životním prostředí, kdežto u protekcionismu se dal poněkud strhnout, když ho nazval „největší hrozbou světovému míru a prosperitě". A celkově jako by vůbec nepočítal s eventualitou války (teorie komparativních výhod).

* „Pochmurný, skličující a vskutku hrozivý to obor, jejž bych si dovolil nazvat ponurou vědou." (Thomas Carlyle o ekonomii)
* „Zásadním nedostatkem kapitalismu je nerovnoměrné rozdělení bohatství. Zásadní ctností socialismu je rovnoměrné rozdělení bídy.“ (Churchill)
* „Společnost, která klade rovnost před svobodu, nedosáhne ani jednoho. Společnost, která klade svobodu před rovnost, dosáhne vyšší úrovně obojího.“ (Milton Friedman)


Štítky knihy

ekonomie

Autorovy knížky

2013  97%Ekonomie – 50 myšlenek, které musíte znát