1984: The Graphic Novel

1984: The Graphic Novel https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463626/bmid_1984-graphic-novel-4HH-463626.jpg 5 218 57

Komiksová adaptace díla: Nineteen eighty-four / George Orwell. Anglická verze. Jedno z nejznámějších děl světové literatury v sobě pojí prvky společensko-politického a vědecko-fantastického románu. Je obžalobou diktatury ve všech jejích podobách. Čtenář se ponoří do osudů čestného, citlivého a uvažujícího Winstona Smitha, který se vzepře systému, za což zaplatí krutou daň. Orwell touto knihou předpověděl společenský vývoj a neustále vzbuzuje mezi novými čtenáři nadšení a fascinaci.... celý text

Přidat komentář

Zawyral
10.04.2024 5 z 5

Když jsem četl knižní předlohu, občas mi něco z té ideologické hromady informací v paměti neutkvělo. Ale toto grafické provedení mi to krásně všechno doplnilo. Skvělé kresby

felixrr
24.02.2024 5 z 5

Názory se tu různí, ale za mě se tohle dílo moc povedlo, a osudové pasáže tu vyznějí lépe než jen na papíře. Nejpopisnější část zůstala jako text s ilustracemi, což chápu, neboť komiksová verze by byla prakticky neproveditelná.


Tyet
15.02.2024 4 z 5

Nesmrtelnou klasiku Goerge Orwella jsem četla před mnoha lety ještě coby teenager v roce 1984, vyšla tehdy v nakladatelství Index. Nejsem znalec komiksů, máme jich jen pár, ale mám raději, když je komiks prvotním dílem, originálem. Se zpracováním nepůvodního námětu (byť jakkoliv zručným a povedeným, jako je toto od Matyáše Namaie) mám podobný problém jako s filmovými adaptacemi. Kreslíř, či režisér, mi svým způsobem „ukradne“ mou imaginaci. To já sama si chci vysnít prostředí, podobu hlavních hrdinů, jejich grimasy, všechno to, čím příběh v mé mysli ožívá. Ale dobře rozumím tomu, že pro mnoho fanoušků komiksů je právě ta výtvarná stránka významným obohacením, stejně jako je jím obrazové vyjádření u filmů. Každý jsme zkrátka jinak založený.
Tenhle komiks je dobře udělaný, pokud mohu soudit a příliš se od mých vlastních představ neodchyluje. A stejně jako po přečtení původního díla ve mně zůstává jako hlavní emoce hnus. Kdo nečetl knihu, nechť si přečte alespoň komiks, patří to k základům a přečtený ho máte za jedno odpoledne. V jedné věci se Orwell mýlí, vládnoucí moc není nezničitelná ani netrvá věčně.

Aleshgang
02.02.2024 4 z 5

Tak tohle byl dost velký zážitek. Původní 1984 jsem nečetl, ale četl jsem od lidí že dostat se ke konci bylo zdlouhavé. Tady šlo všechno rychle a pochopitelně přečíst, ovšem v jedné části to taky bylo celkem dlouhé. Ale jinak kresby dost detailní (někdy až moc) a na to že nemám rád černobílé romány, tak tady mi to sedlo. Myslím si že pan Namai si zaslouží nejednu cenu. Pokud si jí chystáte koupit tady je menší upozornění: NENÍ VHODNÉ PRO SLABŠÍ POVAHY.

Paja11.11
13.10.2023 5 z 5

Příběh je velmi depresivní a zasáhne, ale to jsem očekávala, jelikož o knize 1984 slyšel snad každý. Musím ale říct, že kniha byla velmi krásně graficky zpracovaná a skvěle se četla.

Covenant
10.09.2023 4 z 5

Je trochu sebevražedné, vzít si na krk "filosofické" veledílo, které zná skoro každý a dát mu komiksovou podobu, když jde převážně o dialogy, monology a vůbec vnitřní myšlenkové pochody. To je pak pro kreslíře dost práce, aby zatraktivnil okénka různými pózami, zajímavým a proměnlivým prostředím, apod. Namai to měl těžké, ale povedlo se. Okénka nudná nejsou a při setkání je opravdu cítit napětí, touha a poznání. Komiks, ale stejně neutáhne vše a musí si vypomoct dlouhým textem, než přejde na "akčnější" část, kde se ukáže kreslířovo um. Vytvořil opravdu hustou atmosféru až do konce, který ve vás zanechá skoro to samé, co kniha. Adaptace se prostě zdařila. Tečka.

Las_T
06.09.2023 5 z 5

Nemám k tomu žádné výtky, grafické zpracování úžasné a bylo fajn si to zase po letech připomenout. Nesmrtelné.

"Přišlo to jako předzvěst smrti, jako by byl o něco méně na živu.
Bylo to, jako by ti dva jeden druhého pomalu, ale jistě ukládali do hrobu."

ještěrka38
11.07.2023 3 z 5

Pro mě první políbení knihou 1984. Sáhla jsem po grafickém románu, jelikož si ho dcera vyžádala k vánocům. Za mě neskutečně děsivé a nelehké čtení.

jardacze
11.04.2023 3 z 5

Upřímně jsem čekal od této knihy daleko víc. Moje nevýhoda je asi v tom, že jsem nečetl předlohu a děj se mi tedy otevřel jen díky tomuto komiksu. Začátek mi celkem sedl, ale pak se ten rozjetý příběh úplně zastavil a vše se točilo v jakémsi kruhu až do konce knihy. Možná si časem přečtu originální knihu, abych mohl porovnat.
Jinak zpracování aktuálního vydání, obálka, kvalita papíru a kresba se mi velice líbila.

Booky84
10.03.2023 5 z 5

Tohle rozhodně nebylo jednoduché čtení a to hlavně po psychické stránce. Snad nikdy jsem necítila napětí, husí kůži, mráz po celém těle, zvláštní nervozitu a úzkost. Celkové pocity jsou ještě umocněny právě díky jedinečnému grafickému zpracování, kdy si autor vystačí s bílou, černou a červenou barvou. Kniha stojí za přečtení a určitě ji doporučuji.

Pengi
01.03.2023 4 z 5

Nelehké čtení

marketa3815
09.02.2023 1 z 5

Tak tohle se bohužel nedalo, mám ráda 1984, mám ráda i grafické romány, ale tady to nějak nezafungovalo dohromady a odpadla jsem, bohužel nejsem schopná dočíst.

bersek
06.01.2023 5 z 5

Tak to je paráda! Naprosto skvělý art.

cepice
16.08.2022 3 z 5

Komentář od "papada" skvěle vystihuje knihu. Grafické zpracování mě příliš neuchvátilo a bylo zde přespříliš textu.

Ainsley
29.07.2022 5 z 5

Absolutní skvost! Tohle se moc povedlo. Jednoznačně doporučuji.

papada
28.07.2022 3 z 5

Tohle grafické zpracování románu 1984 mě úplně neuchvátilo. Přespříliš textu, ilustrace postupem času ztrácí dech a jsou tak trochu na jedno brdo. Tuhle knížku můžete s klidným svědomím minout.

Benny215
16.07.2022 5 z 5

Mám pocit že žiju v roce 1984 už od narození

Skřítek77
14.07.2022 5 z 5

Mám moc ráda původní román a trochu jsme se bála, že grafický román, který běžně nečtu, ve mně nedokáže vyvolat stejně silné emoce a znepokojení. To jsem se ale spletla! I v této verzi je Orwellova klasika smutná, krutá, beznadějná, a já si čtení musela dávkovat po částech. Za mě dokonalé spojení skvělého klasického díla a působivého grafického zpracování.

AlčaH
10.07.2022 5 z 5

Tak tohle bylo výborné! U adaptací klasických knih do komiksů mám často problém s tím, že komiksové dílo je značně zkratkovité, ztrácí se v něm důležité informace a člověk se těžko orientuje. Komiksové zpracování 1984 mě v tomto velmi pozitivně překvapilo - přestože určitou míru zkratky samozřejmě obsahovalo, tak v něm bylo dost věcí podrobně vysvětleno, příběh běžel naprosto plynule, vše důležité zaznělo... Byly v něm stránky, kde bylo celkem dost textu, ale to mně osobně třeba vůbec nevadilo. Kvality příběhu jako takového asi popisovat nemusím, ty všichni známe. Co ale stojí za vyzdvihnutí, je naprosto dokonalé grafické zpracování, které tíživost příběhu skvěle podtrhlo. Kombinace černé, bílé a červené se prostě povedla, a na emoce čtenáře působila přesně tak, jak měla. Za sebe velice doporučuji!

hermína14
11.06.2022 5 z 5

Dokud mladým lidem stojí za adaptaci takové perly, není nic ztraceno. Jací jsme schopni být, to je dobré občas si připomenout (obklopeni seberozvojovou literaturou)...
"V následujícím týdnu bude příděl čokolády snížen z 30 gramů na osobu na 20 gramů. To je zpráva dne."