1918 aneb Jak jsem dal gól přes celé Československo

1918 aneb Jak jsem dal gól přes celé Československo https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/385618/bmid_1918-aneb-jak-jsem-dal-gol-pres-cel-mZx-385618.jpeg 5 76 25

To si takhle čutáte a najednou bum! Československo! Je pondělí 28. října. Desetiletý Jenda se těší, že si po škole zahraje s kamarády fotbal. Jenže jeho tatínek, učitel Antonín Vosika, s ním má na odpoledne jiné plány. Zatraceně, zdržení před blížícím se důležitým zápasem si Jenda nemůže dovolit! A to ještě netuší, že tohle zdržení se protáhne na několik let a skončí o tisíc kilometrů dál. V roce 1918 vzniklo Československo. Stát, v němž si po dlouhých staletích opět vládli Češi společně se Slováky. Oslavy a provolávání jména prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka zní dodnes. Děti i mnozí dospělí se přitom sami sebe ptají — co to má všechno propána společného se mnou? Stejnou otázku si kladly tisíce lidí i před sto lety. Hlavně děti se musely podivovat. To se najednou všichni dospělí zbláznili? Takhle jásat nad nějakým starým pánem a podivným slovem republika… Jako Jenda. Ten si chce jen zakopat s kamarády, ať už mluví česky, nebo německy. Nemá však na výběr, Československo nečeká. A Jenda se musí s celou rodinou vydat na dlouhou a dalekou cestu, při níž zjistí, jak se ho celý ten blázinec týká.... celý text

Přidat komentář

Zemlja
14.04.2024 4 z 5

Pro mě spousta nových faktů o dění v mladé republice. Čtivé, hezké graficky.

Alíša236
05.10.2023 5 z 5

Za mě jde o skvělou knihu. Četla jsem dětem nahlas. Při čtení dovysvětlovala, povídaly jsme si o tématech. Na osmiletého kluka byla ještě moc těžká, desetiletá holka se chytala, věci ji zajímaly a doptávala se. Ideálně bych to viděla ještě pro starší děti, než ty mé. Ale opravdu stojí za přečtení. Pomůže vidět svět, republiku, naší historii v souvislostech. A i dospělí se může ledacos dozvědět.


simca9342
25.02.2023 5 z 5

4 velká města tehdejšího Československa, kde se odehrává ten nejsilnější příběh malého kluka Jendy a jeho rodiny, spolužáků a známých. Procházka první světovou a událostmi, které s ní souvisí den po dni . Nádherný příběh. Doporučuji všem, koho zajímají dějiny. Ty ilustrace jsou prostě perfektní️️. Plus se mi ještě moc líbí na bocích skoro každé stránky popisky , vysvětlivky různých slov, která se tehdy používala nebo nějak souvisela s dějem určité události a doby.

Jarka_rybář
07.02.2022 5 z 5

Krásná kniha. Je velmi zajímavá, protože přináší nový pohled na bouřlivá léta po vzniku republiky. Pohled dětí na vznik republiky, na rozhodnutí dospělých stojí opravdu za to. Paráda. Doporučuji.

Adla173
17.11.2021 5 z 5

Velmi zajímavá kniha. S tímto konceptem (poznámky na okraji) jsem se u neodborné literatury setkala poprvé a opravdu mě nadchnul. Ačkoliv mám historii ráda, dozvěděla jsem se zajímavosti, o kterých jsem neměla ani tušení a věřím, že v kombinaci s příběhem mi zůstanou dlouho v paměti.
Krásné ilustrace už jen doplňují prvorepublikovou atmosféru.

broskev28
26.10.2021 5 z 5

Asi mě lze "utáhnout na vařené nudli", ale já jsem knihu přečetla jedním dechem.
Samozřejmě že to není Šikmý kostel, i když pojednává víceméně o stejném období, ale přesto si troufnu říci, že i dospělý čtenář se při četbě téhle knihy poučí (pro mě to byly třeba senegalské oddíly proti MRR). Výborný byl nápad podávat historické události nejen optikou různých hrdinů, ale také z různých míst tehdejší ČSR, i když to věčné poválečné stěhování jedné rodiny v průběhu poměrně krátké doby působí trochu násilně.
Mnozí zmiňují také skvělý obrazový doprovod a obecně grafickou/typografickou stránku knihy, i ta významně přispěla k mému nadšení z téhle knihy; třeba prohlížením předsádky jsem strávila poměrně dost času. Takže na rozdíl od mého pubertálního syna, který knihu sice přečetl, ale tvářil se velmi vlažně, já tuze doporučuju. Otázkou zůstává komu: naši desetiletí fotbalisti nemají sebemenší zájem o žádné dějinné události a rozhodně nepatří mezi nadšené čtenáře. A děti se zájmem o historii zase může malounko odrazovat fotbalový zápal (i slovník) hlavního hrdiny. Ovšem já jsem si jeho fotbalové výrazivo ve stylu Klapzubovy jedenáctky opravdu užívala!

Knihomolka506
11.04.2021 5 z 5

Příběh z historické doby o životě jedné rodiny. Konkrétně z doby 1918, takže nijak veselé. Bezstarostné dětství jednoho malého fotbalisty ukončila politika. Následovala těžká léta, pro většinu z nás, kteří v té době žili.

simona5r
08.10.2020 5 z 5

Úžasná kniha pro děti přibližující blízkou historii nenásilnou a zajímavou formou. Ač nejsem cílová skupina, čtení jsem si i tak užila.

Maky78
02.06.2020 4 z 5

Knihu jsem četla se synem, nerad čte ale tohle ho bavilo.
Žádné nudné letopočty, záživně podaná historie.

blackoutzuzi
13.05.2020 5 z 5

Kniha čtenáři dokonale zpřístupňuje dějiny, takže i ti, kteří tyto události nezažili sami na vlastní kůži, mají šanci se tomu alespoň přiblížit právě prostřednictvím Jendy. Je to srozumitelné a čitelné jak pro mladší čtenáře, tak i pro ty starší. Příběh je doplněn o krátké poznámky, kdy jsou dané události, pojmy apod. vysvětleny a dávají tak příběh do širšího kontextu s historií :)

certik003
31.03.2020

Je moc hezké přibližovat dětem dějiny prostřednictvím příběhu. Jenomže se mi místy zdálo, že děti bude knížka nudit, místy, že jim stejně neporozumí. Jako dávno dospělá jsem si knížku užila, nevím ale, jestli bych ji doporučila dětem. Možná až těm víc starším.

dagmar7365
11.03.2020 5 z 5

Naprosto úžasná kniha. Příběh obyčejného kluka a jeho rodiny dokáže na 200 stranách představit události kolem první sv. války lépe než kdejaká učebnice dějepisu. Navíc vše je velmi zdařile "ukryto" v dobrodružném vypravování chlapce, který prostě jen miluje fotbal. Kniha nepůsobí nijak násilně, jak se to občas u tohoto druhu literatury stává. Moc se mi to líbilo, včetně luxusního grafického zpracování a vysvětlivek na boku knihy. Rozhodně budu doporučovat všem v okolí, dospěláky nevyjímaje.

Gabi13
06.03.2020 4 z 5

Pěkně zpracovaná knížka graficky. Nedokážu úplně přesně říct pro jakou věkovou kategorii dětí je knížka určena. Některé pasáže mi přišly pro děti složité a jiné naprosto vhodné. Hlavně vždy když to bylo napínavé nebo se jednalo o ponaučení.

animovanej medv
14.02.2020 4 z 5

Pěkná knížka. Děj je trošku šroubovaný, aby to pasovalo na historické události, ale zas tolik to neruší.
Za mě 4 z 5 :)

yellowbanna
04.11.2019 5 z 5

Knihu jsem otevřela, abych věděla, jestli už na ni nazrál čas pro děti. Mě do děje doslova vtáhla, byla napínavá, originální a nebýt hlavním hrdinou malý kluk, úplně bych zapomněla, že je primárně určená dětským čtenářům. Navíc mě úplně fascinovalo, jak je nabitá informacemi, jak přímo v textu, tak v krátkých a výstižných vysvětlivkách na okrajích. Zjistila jsem, že o roce 1918 vím žalostně málo a o letech následujících ještě míň. Autorka ve mně vzbudila zájem si o tomto historickém období přečíst i něco dalšího. Tahle knížka se opravdu povedla. A ty nádherné ilustrace - ty by byly na šestou hvězdičku!

bagel
27.08.2019 4 z 5

Moc pěkný příběh o všedním životě v prvních letech republiky. Přínosné i pro dospělé čtenáře.

suvik
12.08.2019 5 z 5

Knizku jsem koupila uplne nahodou, libila se mi obalka, rikala jsem si, ze by mohla byt zajimava pro syna. A skutecne ho zaujala a mne tedy rozbodne take! Moc se mi libi, jak se na vznik Ceskoslovenska muzeme podivat ocima kluka. Pribeh je i misty napinavy a je protkan spoustou zajimavych informaci zakomponovanych do pribehu. Vysvetlivky na okrajich knihy jsou strucne a dostacujici. Velmi pekne ilustrace. Tisickrat lepsi nez ucebnice! ;-)

rysavas
30.07.2019 4 z 5

Není to knížka, kterou bych přečetla jedním dechem, ale špatně se to také nečetlo, jen to prostě nebylo takové to otáčení stránek a hltání příběhu. Ale pokud se chcete něco dozvědět o vzniku republiky a o událostech, které následovaly, tak je to moc pěkné spojení příběhu a historie v jednom. Navíc grafické zpracování je opravdu oku lahodící.

charlizee
28.07.2019 5 z 5

Tuto krásnou knihu jsme si nadělili se synem k MDD. Beníka bavily fotbalové obrázky a mě to bavilo komplet celé... Člověk by nevěřil, že se z dětské knížky může dozvědět nové informace o počátcích naší vlasti. Za mě ideální spojení literatury a historie. Zasloužená Magnesia Litera.

sadlo
01.07.2019

Připojuji se v hodnocení . Skvěle napsaná i ilustrovaná kniha a příběh. Podobně jako Perlorodky pana J. Stránského.
Rodiče , prarodiče a pedagogové, doporučte svým dětem, vnoučatům a žákům.