1795

1795 https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486847/bmid_1795-VMC-486847.jpg 3 52 14

Michael Cardell série

< 3. díl

Pokračovanie škandinávskej knižnej série. 1795 je záverečným dielom historickej noir trilógie. Tycho Ceton sa plíži mestom ako ranené zviera a spriada plány, ako znova získať dôstojnosť, o ktorú ho pripravili. Rozpúta taký chaos, aký v podivuhodnom i skazenom meste Stockholme ešte nezažili. Emil Winge je odhodlaný Cetonovo vyčíňanie zastaviť. Nemá však nikde zastania...... celý text

Přidat komentář

Parwana
07.03.2024 3 z 5

Tento díl mi z celé série přišel jako suverénně nejslabší. Osudy všech se uzavřely, konec se ale rozpliz do ztracena, žádná katarze se nekonala. Kdyby autor pominul odkaz Cécila, který je všudypřítomný, aby to trochu k něčemu vedlo, byla by to ještě větší mizérie. Škoda.

Ahmose
22.02.2024 2 z 5

Táto séria ukazuje prierez tým najhorším a najnechutenejším čoho všetkého sú ľudia schopní urobiť druhým. Veľmi ma mrzí, že mala klesajúcu tendenciu. Prvý diel sa mi dosť páčil, druhý bol už pritiahnutý za vlasy, ale stále sa dal a tento tretí... V podstate by sa dalo povedať, že nejaký súvislý dej ani nemá a celá kniha je v skutočnosti jeden 400 stranový epilóg.
Nechcem tým povedať, že celá kniha bola čistá nuda, ale pár zaujímavejších kapitol bolo preložených obrovským množstvom rečí, ktoré boli o ničom. Nijak neposúvali dej, nijak nedokresľovali atmosféru, ani nedopĺňali kontext. Je vidieť, že autor sa veľmi rád počúva. Do knihy vstupovali postavy len preto, aby sa objavili a zase zmizli. Čitateľ je tak v poslednom diely zavalený novými menami, ktoré ani nevie či budú ešte pre dej podstatné.
Záver knihy bol síce relatívne uspokojujúci čo sa týka odpovedí na otázky, ale čakal som popravde trochu dômyselnejšie rozuzlenie. Hlavne keď k nemu viedla taká dlhá cesta dláždená krvou a hnusom. Som rád, že séria týmto dielom končí. Pokiaľ vás láka, za mňa úplne stačí, keď si prečítate prvý diel, ktorý ma relatívne uzavretý koniec. Ono by aj možno bolo lepšie, keby to pri stand alone aj ostalo.


soupik2012
06.02.2024 1 z 5

Během poslechu této audioknihy jsem měla několikrát chuť knihu odložit a zařadit ji mezi nedočtené. A teď si marně kladu otázku proč jsem to neudělala. Mám se proto považovat za hrdinku, nebo spíš za naprostou krávu. Veškerý děj této knihy by se dal sepsat v jedné delší povídce. Vše okolo je pouze nastavování nudného pátrání po zmizelé osobě. Mám moc ráda knihy ve kterých můžeme stejný příběh sledovat očima někoho jiného. Ovšem zrovna v tomto případě jsem zaúpěla hrůzou, že mám sledovat stejnou nudu ještě jednou. A potom ještě jednou. No hurá. Závěr je trošku lepší, ale možná jsem si jenom oddechla, že už končí veškeré to nudné opakování. Aby toho nebylo málo, tak tento příběh vyžaduje naprosté soustředění, jinak se ztratíte v ději. Z počátku jsem se tedy docela často vracela, abych pochopila veškeré souvislosti. Protože jednou je stejná osoba popisována jménem a podruhé příjmením. Aby náhodou mozek nevyšel ze cviku, tak se autor vytasil občas pouze s přezdívkou. No nadělalo mi to slušný guláš v hlavě. Ale bylo to zbytečné, protože jak jsem se již zmiňovala, máme zde hned dvojí opakování. A tak ve finále tento děj nelze nepochopit. Audiokniha v podání pana Daniela Bambase je načtena perfektně a nemám jí co vytknout.

Denny456
01.02.2024 3 z 5

No tak třetí a snad poslední díl je jiný, což zde píše většina. Je mnohem méně akční, i když akce a děj tam bezesporu je. Jeho zakončení mě překvapilo a zrovna nenadchlo.

Mynny
22.07.2023 2 z 5

Některé knihy příběh nepotřebují, ale asi nikdy jsem nečetl knihu, do které autor příběh zapomněl přidat. Po výborných předchozích dvou dílech jsem trochu v šoku. Připravte se na 400 stran podivného a dost nudného epilogu, kde se v podstatě nic nestane, zakončeného zmateným závěrem bez napětí. Doufám, že autor nechá tuhle sérii spát a zkusí něco nového.

Aykiru
06.07.2023 3 z 5

Autor série Michaela Cardella už ve svých předešlých knihách dokázal, že psát prostě umí a to se ani v tomto díle nezmění. Co se však změní, je množství děje v knize, která plyne tak nějak samovolně dál bez toho, že by přišel nějaký zvrat, nebo jste se dozvěděli něco nového.
Zakončení knihy a tím celé série je sice poměrně chytré a ironické, bohužel po 400 stranách o ničem už nadchnout prostě nedokáže.

kasavubu
14.06.2023 2 z 5

Tak tentokrát za mě obrovské zklamání. Kniha mi přišla taková o ničem, bez nějakého zásadního děje a zvratu. Pořád jsem čekala, že se to v polovině zlomí, ale nic se nestalo. I závěr mi přišel takový nedotažený. Knihu jsem dočetla v podstatě jen z důvodu, abych věděla, jak to celé dopadne, a protože se mi oba předchozí díly moc líbily.

Fuckenbrau
30.05.2023 4 z 5

Tentokráte jsem na to šel opatrně. Kniha mě ležela v poličce a já se po minelé knize asi měsíc odhodlával, než jsem našel odvahu ji otevřít a začíst. Po zkušenostech z brutálního minulého dílu (nejen že se tam udály doslova brutality, ale autor své hrdiny nechával opravdu brutálně bičovat osudem) jsem k tomu přistupoval tak, že jsem připravený na všechno. No a možná proto mě přišlo, že surovosti ubylo.
Nicméně je to skvělé vyvrcholení této série plné trhanů, rváčů, psychopatů, nezištných detektivů a zoufalců i neomezených šlechticů v hnusu a špíně Stocholmu konce 18tého století.
Kniha se opravdu parádně čte a já si každej den musel vymýšlet důvod, jak vyklouznout někam ven, kde jsem mohl hladově hltat uzavření příběhu.
Tento díl za **** ale celé série za *****+!!

MARTh
08.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Nad konečným hodnocením knihy jsem chvíli přemýšlel......především musím velmi ocenit styl psaní Niklase Natt och Daga, neboť jeho košatý jazyk (nesporně také dobrá práce paní překladatelky) i forma psaní, která je jakousi kombinací přítomného a budoucího času (mám na mysli např. Emil vstoupí....Cardell vchází...), stejně jako vylíčení ponuré atmosféry tehdejší stockholmské společnosti, a konečně i autorova snaha završit celý příběh, byly parádními atributy knihy a moc mě bavily.

Kniha samotná je součástí trilogie, ale z mého pohledu je to trochu atypické - zatímco "jednička" Vlk a dráb byla samostatným případem, "trojka" Honicí psi jakoby volně navazuje na "dvojku" Tři růže a dovršuje příběhy hlavních hrdinů Emila, Mickela, Anny a parchanta Cetona. Jinak řečeno, hlavním záporákem je zde (pominu-li tedy spousty dalších lumpů a psychopatů z prostředí tehdejšího "vysokého" světa švédské společnosti) opět Tycho Ceton. Nevím, zda je na vině jakési otupění z mé strany, nebo tak knihu vnímají i někteří další čtenáři, ale v porovnání s prvními dvěma částmi trilogie se mi zdá "trojka" jakoby méně "drsná" a syrová...... V každém případě se ale jedná o výbornou knihu, která myslím čtenáře jedničky a dvojky uspokojí, a to zhruba do strany 404. Samotné vyvrcholení příběhu mě však přece jen malinko zklamalo, a to z důvodů podobných, jak je níže vyjádřila např. Jitka7326.

Nevím, zda to dokážu dobře popsat, ale - naprosto chápu, že s ohledem na charakter díla, autorův styl a dobu, do které celou sérii zasadil, nebylo možno očekávat šťastný konec. Nejsem tak naivní, abych předpokládal, že každá kniha musí skončit "hepíkem" a "máme se rádi". Nicméně ukončení celé série mě osobně neuspokojilo a zanechalo ve mě otevřené pocity s tím, že "přece ještě něco musí přijít". Už jen z toho důvodu, že zatímco v případě Anny autor předestřel jakési světlo v jejím životě a cíl, ke kterému bude/může směřovat, Mickela Cardella a Emila Wingeho opustil bez vysvětlení (respektive v případě Emila s vyhlídkou života prostého jakékoli budoucnosti). Vzhledem k tomu, že všichni tři hlavní hrdinové ve mě za dobu čtení příběhů a seznamování se s jejich osudy zanechali silný dojem, jsem očekával přece jen jiný závěr a ukončení knihy (série) ve mě vzbudilo jisté rozpaky. To vše uvádím při vědomí toho, že se pravděpodobně jednalo o záměr autora, který tím chtěl zvýraznit neutěšenost oné doby.......po krátké úvaze však přesto za svou osobu uzavírám, že kniha bavila a zanechala ve mě vcelku hlubokou stopu. Proto dávám 5*

orinka3
06.05.2023 4 z 5

Dočetla jsem s převelikým úsilím a poctivě přiznávám, že na další díl už bych sílu neměla a doufám, že nebude. Přece jen, tolik stránek, tolik zla, temnoty, špíny a dekadence je neúnosný nápor. Navíc, po dlouhé pauze se znovu zorientovat v osobách, kdo je kdo, cizí jména a přibývající postavy, to pohodlnému čtení nenahrává. Rozhodně je to kniha výjimečná, jazyk neotřelý, skvostný (překlad taky) , ale pan spisovatel nenechá člověka vydechnout. Aspoň paprsek světla, naděje! No, a ta divadelní scéna, tak ta je skutečně koncentrátem hnusu a zvrhlosti. Proto jsem ráda, že knihu zavírám a jsem zvědava, jestli autor tentokrát napíše i něco "normálního". Aby se nezaškatulkoval.

Ella_85
04.05.2023 4 z 5

Napada me jestli by serie preci jen nemohla byt tetralogie a predchozi knihy se mi libily o trosicku vic.
Neco mi v tehle chybelo, ale nedokazu popsat co. A autor treba prida jeste jeden rok o zivote Emila, Mickela a Anny

Trpaslici-zena1
28.04.2023 4 z 5

Vzpomenout si po roce čekání, kdo je vlastně kdo bylo trochu náročné, ale jinak to považuji za důstojné ukončení příběhu. Obraz života v té době budu mít ještě dlouho před očima.

jitka7326
30.03.2023 5 z 5

Na 3. díl jsem se moc těšila. Malé zklamání u pomalého začátku a chvíli mi trvalo než jsem si ujasnila kdo je kdo. 396 stran plných bídy, hladu, špíny a komplikovaných mezilidských vtahů. Konec mi přišel moc otevřený, je tam ještě dost otazníků ale asi to byl autorův záměr

Igor1311
10.12.2022 2 z 5

Toto bola moja najočakávanejšia kniha tohto roka, no bolo to jeno z najvacsích knižných sklamaní roka. V porovnaní s predošlými dvoma častami ide o najslabsiu časť, kde však boli nejake zaujimave časti, najma s Cardellom, inak však bieda.