1000 technických památek a zajímavostí

1000 technických památek a zajímavostí https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235803/bmid_1000-technickych-pamatek-a-zajimavo-h0r-235803.jpg 5 3 2

Celobarevná publikace nabízí výběr toho nejzajímavějšího a nejhezčího z českých technických památek – od monumentálních staveb, ovlivňujících charakter krajiny, až po zajímavé muzejní expozice, kde si sami můžeme vyzkoušet některé činnosti. Kniha nabízí pestrou mozaiku – mosty, rozhledny, přehrady, mlýny, pivovary, průmyslové areály, dopravní stavby, vodohospodářská díla, zajímavé a méně známé detaily, zemědělské stavby, unikáty. Každé z tisícovky hesel je doplněno aktuální fotografií.... celý text

Přidat komentář

Filatov
13.08.2017 4 z 5

Kniha je ze stejné série, jako vlastním knihu 1000 hradů, zámků a tvrzí. Opět se jedná a velmi dobré dílo vytvořené na úplně stejné bázi. Popis místa s fotografiemi, ale zde mi více chyběla mapa s umístěním popisovaných míst, takže někdy člověk neví, kde v republice onu památku hledat. Dám proto "jen" čtyři hvězdičky, ale s knihou jsem velmi spokojený.

mira.l
10.11.2015 5 z 5

Zajímavá publikace, představující značné množství nejrůznějších technických památek po celé naší republice. Jsou tady zastoupeny nejrůznější mlýny, těch je tu opravdu požehnaně, asi z celé knihy nejvíc, vodárenské věže, mosty, tunely, továrny, resp. tovární budovy ať už dávno zaniklé nebo dodnes fungující, muzea, vysílače, přehrady, hamry, železárny, vápenky, nádražní budovy, důlní stavby, pivovary, objekty vojenského opevnění, ale i další méně obvyklá technická zařízení, jako třeba meteorologické budky, rosírny lnu nebo sušárna čekanky.
Co mi trochu vadilo, tedy ani ne tak teď při čtení celé knížky, ale spíš mi to bude vadit v budoucnu při nahlížení do některých pasáží, je poměrně složitě odhadnutelné umístění jednotlivých objektů v rámci republiky v knize. Pokud se člověk třeba chystá na dovolenou a chce se podívat, co v dané oblasti je, musí aspoň přibližně vědět o nějakém větším městě, to si dohledat v rejstříku a podle toho prolistovat několik stran před a za tímto městem. Celou věc ještě komplikuje případná lokace na rozhraní několika krajů. I z tohoto důvodu bych uvítal třeba na předsádce knihy mapu ČR s vyznačením větších měst a jejich umístění v jednotlivých krajích. Jinak ale přínosná publikace zejména pro ty, kdo rádi tráví dovolenou poznáváním naší vlasti.
Za velmi záslužné považuji i to, že u celé řady objektů je uvedeno, v jakém jsou stavu a k jakým účelům jsou dnes využívány, třeba v řadě mlýnů jsou mlynářské expozice s možností do nich nahlédnout nebo slouží jako ubytovací či rekreační zařízení, stejně tak se čtenář dozví o osudu mnoha továren, ať už dnes stále slouží svému původnímu účelu (což není v dnešní době k zahození, do dnešních dnů přežil jen zlomek fabrik, vyrábějících před 40 či 70 lety) nebo jsou přestavěny pro jiné využití.
Stejně tak je na mnoha příkladech vidět, kolik financí se za posledních cca 20 - 25 let investovalo do obnovy těchto památek.
Celkově hodnotím plným počtem hvězdiček, kdyby to tu šlo, uberu půlku za chyby a překlepy, nějaké se najdou a třeba v jednom z hesel ke konci knihy u jakési přehrady se pletou jednotky rozlohy, délky a také objemů. Ale to je vcelku detail, bystrý čtenář si při troše přemýšlení domyslí...:)).


Štítky knihy

technické památky

Kniha 1000 technických památek a zajímavostí je v

Přečtených4x
Knihotéce13x
Chystám se číst1x
Chci si koupit4x