100 postav klasické mytologie

100 postav klasické mytologie https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60776/bmid_100-postav-klasicke-mytologie-Zh4-60776.jpg 4 13 2

Kniha popisuje fascinující historii řeckých a římských bohů a je doplněna o mnoho barevných ilustrací.

Literatura faktu Mytologie
Vydáno: , Metafora
Originální název:

100 Characters from Classical Mythology , 2006


více info...

Přidat komentář

jakub2199
12.04.2019 3 z 5

100 postav klasické mytologie je bohužel taková nedopečená knížečka, abych tak řekl. Jsou zde rozhodně elementy, které je třeba pochválit, ale na druhou stranu zde jsou i věci, které nelze než vytknout. Tak nejprve k negativům. Mou hlavní výtkou je, že autor asi netušil o čem chce vlastně psát. Název díla je 100 postav, předpokládal bych tedy, že jmenované postavy budou stát v centru pozornosti, ale bohužel tomu tak není. Přístup ke každé postavě knihy je odlišný, ale rozhodně není konzistentní. Některá hesla jsou převyprávěním slavného mýtu s postavou jako protagonistou, v některých se postava jen mihne a vypráví se cizí příběh, někdy jde o vyprávění o rodičích postavy.To je rozhodně problém. Například v hesle pod Medúzou se vypráví o Perseovi více než o samotné Medúze. To samozřejmě snižuje na hodnotě knihy a narušuje to její systematičnost. Chápu, že prostor pro jednotlivá hesla musel být limitovaný, takže autor musel vybrat ty nejzajímavější elementy, ale tím spíše bych chtěl vědět o postavě to základní, to hlavní a musel-li zmínit příběhy, tak pouze pro dokreslení a ne jako nosné téma hesla. Co se knize povedlo je grafická úprava, použití umění pro dokreslení postav (prostřednictví děl světových malířů, sochařů a jiných umělců). Systematické rozdělení postava podle nosných mýtů, a okruhů (jako například olympijští bozi, dobývání Tróji a jiné). Použití rodokmenů pro dokreslení příbuzenských vazeb. Vzhledem k tomuto by kniha byla vhodná jako doplňující systematizující pramen, ale rozhodně ne jako samostatný zdroj k poznání řeckých (a v menší míře římských) mýtů. Pro čtenáře, který by hledal takové informace bych doporučil buď Roberta Gravese a nebo samozřejmě starověké prameny (Homér, antická dramata, Ovidiovi Proměny ...).

milunka4
11.03.2013 4 z 5

Kniha je velice pěkně ilustrovaná, pěkně jsou znázorněné i rodokmeny. Co se týče množství informací, kniha poněkud zaostává. Avšak na základní přehled řecké mytologie poslouží dobře.