Třináct dýmek diskuze

Třináct dýmek https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/106640/trinact-dymek-106640.jpg 4 12 4

Dýmka se objevuje v cyklu 13 povídek jako předmět, do něhož se promítají osudy jednotlivců a stává se symbolem, jehož prostřednictvím autor podává hlubokou výpověď o člověku.

Diskuze o knize (2)

Přidat komentář

InaPražáková
14.03.2020 1 z 5

Vlad6485: Rámcově si to pamatujete dobře, ta povídka v knize je. Důraz byl ale na tom, že sedlák se tvářil jako zbožný a upjatý ochránce cti svých dcer, do kterých byl mladý vypravěč zamilovaný. Pak mladík uviděl, co neměl, sedlák si leknutím překousl dýmku a věnoval ji mladíkovi na rozloučenou, protože bylo všem jasné, že musí hned odejít. Na závěr nechybí sarkastický úšklebek nad pokryteckými křesťany.

vlad6485
13.03.2020

Tuto knížku jsem četl asi tak před více jak padesáti léty. Jednu povídku si velice dobře pamatuji. V dnešním světle MeeToo a radikálního feminismus, by mě zajímalo, co by asi řekly bojovnice za práva žen na jednu z nich. Kdy autor jako mladý muž přebýval u staršího vdovce s více počtem dětí. Byly to samé děvčata. Počet už si nepamatuji. Ale myslím, že jich bylo dvanáct. Ale story celé povídky bylo to, že dotýčný otec obcoval pohlavně se svými dvěma nejstaršími dcerami. Kouřil dlouhou holandskou dýmku. Když je autor povídky překvapil, tak dotýčný otec ho vyobcoval z jeho domu. A jakém si mužské podivné solidarity mu dal na památku jeho dýmku, kterou v úleku nad objevením jeho neřesti překousl. A teď se já ptám čtenářů. Vymyslel jsem si to všechno, nebo tam ta povídka tak je?