Tradinář (limitovaná edice) diskuze

Tradinář (limitovaná edice)
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422204/bmid_tradinar-limitovana-edice-fT4-422204.jpg 4 70 70

Limitovaná edice - bílá obálka. Kniha obsahuje dvanáct kapitol podle měsíců v roce. Každý měsíc má svou poetiku, své svátky a rituály, ale i praktický dopad - jak vše dětem vysvětlit, včas si připravit, na nic nezapomenout? Vytvoříte si své vlastní rodinné rituály a tradiční svátky si společně s rodinou, sousedy a přáteli pěkně užijete. Rodina - Tradice - Rok - Rytmus - Příroda - Rituály - Vaření - Tvoření - Zahrada Všichni rádi slaví. V listopadu pečeme husy, Vánoce slavíme nejraději, na Velikonoce si obarvíme vajíčka. Víme ale proč? Filipojakubská či svatojánská noc nám znějí tajemně a magicky. Kniha vysvětluje konkrétní svátky, objevuje souvislosti, popisuje symboly a významy a promítá je do současného života. Obsahuje návody na jednoduché tvoření a recepty na tradiční i zapomenutá jídla (např. svatomartinské rohlíčky či šípkový čaj). Vychází z tradic a vrací rodinnému, ale i společenskému životu prapůvodní podstatu, kdy se žilo ve spojení s přírodními cykly a ve větší pospolitosti. Mnoho svátků a obyčejů se slaví společně - v obci, vesnici, komunitě, mezi sousedy. Nalaďte se na rytmus přírody, uzemněte se, prostě buďte. Najděte své kořeny, přirozenou práci, radost z tvoření a to vše předejte svým dětem. Jsou to totiž hodnoty, které tu budou s námi (snad) vždycky. Kniha je vhodná pro maminky, tatínky, pro mateřská centra, školky, školy, babičky a dědečky. Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů.... celý text

Diskuze o knize (2)

Přidat komentář

LunaL.
04.01.2023 4 z 5

Krásný nápad dostala jsem jako dárek, knížka udělala velkou radost

Samantha_Carter
02.12.2022

Je tam chyba. Vánoční stromky měli už staří Římané i Germáni, kdy slavili svoje Saturnalie nebo Yule.
Dodnes přetrvalo: Naprostá většina vánočních zvyků a symbolů pochází z předkřesťanských dob. A to včetně uctívání malého dítěte, Jezulátka. Toto děťátko symbolizuje právě narozené nového slunce, nový rok.

Zdobení vánočního stromečku je pak zvyk starých Germánů. Zelený strom a špice na jeho vrcholu představoval Ódinovo kopí, ozdoby na stromku pak byly drobné obětiny pro bohy. Výzdoba domovů jehličnany pak byla rozšířená mezi pohany obecně, protože zelené neopadávající větve symbolizovaly věčný život.

Další naše vánoční tradice – zlaté prasátko, věštění z jablka či ořechových skořápek či koledování jsou pak pozůstatky slovanského pohanství.