Tradinář: Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů diskuze

Tradinář: Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414341/tradinarG4qQYD-CtR-.jpg 4 70 29

Kniha obsahuje dvanáct kapitol podle měsíců v roce. Každý měsíc má svou poetiku, své svátky a rituály, ale i praktický dopad – jak vše dětem vysvětlit, včas si připravit, na nic nezapomenout? S touto knihou získáte mnoho inspirace i praktického pomocníka, který bude vždy po ruce a na nic tak nezapomenete. Vytvoříte si své vlastní rodinné rituály a tradiční svátky si společně s rodinou, sousedy a přáteli pěkně užijete.... celý text

Diskuze o knize (2)

Přidat komentář

LunaL.
04.01.2023 4 z 5

Krásný nápad dostala jsem jako dárek, knížka udělala velkou radost

Samantha_Carter
02.12.2022

Je tam chyba. Vánoční stromky měli už staří Římané i Germáni, kdy slavili svoje Saturnalie nebo Yule.
Dodnes přetrvalo: Naprostá většina vánočních zvyků a symbolů pochází z předkřesťanských dob. A to včetně uctívání malého dítěte, Jezulátka. Toto děťátko symbolizuje právě narozené nového slunce, nový rok.

Zdobení vánočního stromečku je pak zvyk starých Germánů. Zelený strom a špice na jeho vrcholu představoval Ódinovo kopí, ozdoby na stromku pak byly drobné obětiny pro bohy. Výzdoba domovů jehličnany pak byla rozšířená mezi pohany obecně, protože zelené neopadávající větve symbolizovaly věčný život.

Další naše vánoční tradice – zlaté prasátko, věštění z jablka či ořechových skořápek či koledování jsou pak pozůstatky slovanského pohanství.