Stopař Děrsu Uzala diskuze

Stopař Děrsu Uzala https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/204261/bmid_stopar-dersu-uzala-6ZZ-204261.jpg 4 60 24

S puškou, krokoměrem a busolou by se asi do pralesů kolem řeky Ussuri pustilo nemnoho odvážlivců. Přinejmenším podrobnou mapu by požadovali cestovatelé, než by se vypravili do tajgy obydlené jen zvěří. Ano, ale někdo musí jít do pustin první, jít mapu nakreslit. Křížem krážem prošel pralesy a horami kapitán Arseňjev, a že neskončil svá měření předčasnou smrtí, za to několikrát musil vřele děkovat goldskému lovci Děrsu Uzalovi. Jak vznikají a čím žijí lovecká přátelství na život a na smrt - to se dočtete v této knize.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Státní nakladatelství (Praha)
Originální název:

Дерсу Узала (Děrsu Uzala) , 1923


více info...

Diskuze o knize (3)

Přidat komentář

Garagun
02.01.2021 4 z 5

Kniha Stopař Děrsu Uzala (vydaná SNDK v roce 1959 a potom znovu v roce 1961) vznikla silným zkrácením a spojením dvou původních knih: Ussurijským krajem (rusky poprvé vydána v roce 1921) a Děrsu Uzala (rusky poprvé 1923). Jedná se o vydání pro mládež, z něhož byly vyškrtnuty celé rozsáhlé pasáže (převážně, ale nikoli výhradně z oblastí geologie, hydrologie, botaniky, zoologie atd.). V knize rovněž došlo i k určitým cenzurním zásahům (zmizely například zmínky o náboženství apod.).

kapr
20.01.2020 5 z 5

Nejsem znalcem, ale mnohé názvy knih tohoto autora zde na DK v obou našich jazycích se zdají naznačovat, že by mohlo jít v některých případech možná o tutéž knihu.
Ruská wikipedie uvádí následující díla, bez odborných publikací:
Проза:
По Уссурийскому краю
Дерсу Узала
В горах Сихотэ-Алиня
Сквозь тайгу
Жизнь и приключения в тайге


piroušek
30.10.2017

knihu jsem nečetla, viděla jsem filmové zpracování, pěkný, i když smutný,film