… stačilo jen říct Jáchymov diskuze

… stačilo jen říct Jáchymov https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475462/bmid_stacilo-jen-rict-jachymov-Y8x-475462.jpg 4 50 15

Když přebíral v roce 2019 Miroslav Hampl Cenu Paměti národa, proběhl mu hlavou nejtěžší úsek jeho života, na který se snažil celou dobu zapomenout. Jáchymov, komunistický lágr, kam ho odsoudili k těžké dřině a ponižování. Vyučený žák Baťovy školy se v padesátých letech musel na dobu jednoho roku povinně zapojit do těžkého průmyslu. Stavba mládeže, ostravské doly, nebo Jáchymov? Vybral si třetí možnost v domnění, že se mu odsud podaří uskutečnit tajný sen, prchnout přes hranice na Západ. Na šachtě pomohl k útěku vězni Bohuslavu Pánkovi, akce byla odhalena a s ostatními, kteří se zapojili, byl odsouzen ke třem letům na práci v uranových dolech. Po odpykání poloviny trestu byl díky amnestii v roce 1953 propuštěn. Strastiplný život vězňů i pozdější zařazení do obyčejného života se stalo námětem ”jáchymovské“ novely. Žádná rehabilitace, Pamětní odznak účastníka odboje a odporu proti komunismu z r. 2013, ani poslední Cena Paměti národa nezmírní Miroslavu Hamplovi děsivé zážitky a těžce poškozené zdraví.... celý text

Diskuze o knize (12)

Přidat komentář

Ďobi-1968
20.07.2023 5 z 5

Výborné a smutné v 18 létech zažít Jachymovsjý gulag. Já narukoval v 18 létech na dva roky povinné základní vojenské služby. Zničené nejhezčí mladé roky. Potom už život strašně rychle utíkal. Těšili jsme se na demokracii a EU . Dnes po odfaráni 34 letech v dolech můžu jít do předčasneho důchodu ale táto proukrajinská vláda mi ten důchod chce snížit. Tak to by se mi za bolševika nemohlo stát. Zkrátka máme peníze pro neziskovky , cizince a nefachčena .

SputnikV
04.12.2021

no nesouvisí,, diskuze i kalendáře jsou ke knize, to podstatě více souvisí poznámka, že dnes tomu je stejně, kdo se znelíbí,je šikanován., trestán a v případě Julia Assangeho i mučen., současné zločiny a zločiny RU, První republiky nebo USA, VB, Belgie .... nejsou zapomenuty jen proto, že někdo bazíruje na údajných "zločinech komunismu". Podívejte se, jak začínal kapitalismus, kolik bylo obětí... a jak končí? stejně.


siena
04.12.2021

To, že se někde, někomu děje příkoří, není omluvou za to, co se dělo v padesátých letech, žádnou omluvou zločinů komunismu! A samozřejmě, že připomínka, co byl "Jáchymov" souvisí s knihou.

SputnikV
04.12.2021

sieno,, asi jste nepochopila, že diskutujeme o jedné knize, která pojednává o člověku, který porušil zákon, který je platný všude, nikde není dovoleno pomáhat vězňům k útěku... nebo vy máte jiné informace?

i dnes sedí nebo seděli v base lidé, kteří tam nepatří, jmenujme třeba paní Vitáskovou , její zástupkyni... a ony nejsou samy. a ze světa stačí vzpomenout vězně mučeného už řadu let Brity na americký popud Juliana Assangeho....

a jak dopadla třeba známá firma člověk v tísni při hodnocení OSN je dohledatelné....

vy jste beze mne nešťastná, že jo.

siena
04.12.2021

SputnikV, ono ne všude seděli v lágrech ti, kteří tam nepatřili...

https://www.pametnaroda.cz/cs/magazin/rozhovory/jachymovske-lagry-pripominaly-gulagy-nacisticke-tabory-rika-archeolog-pavel
https://www.mistapametinaroda.cz/?lc=cs&rt=19

No, kdo je profláklý a kdo ne, kdo vyplachuje mozek, s prominutím, žádným recentním arbitrem, vzhledem ke svým zdejším příspěvkům. nejste. Ale zase na druhou stranu, je to pro ty, které zatracujete, vizitkou, že svou práci dělají dobře.

SputnikV
04.12.2021

no je mi líto, ale pomoci vězni v útěku je trestné všude a ne všude na to stačí tři roky natvrdo ještě s podmíneným propuštěním.
Můj syn chodí do školy, naštěstí tam jmenované neziskovky nezavítaly, pokud zavítají, můj syn oded mne dostane omluvenku, vyplachovat mozek mu nenechám. Navíc od profláknutých part, které podněcují nepokoje v cizině a proto se k nim nehlásí OSN a vypakovali je z Ruska.

siena
03.12.2021

ladyka, bohužel máte pravdu. Naštěstí společnost Post Bellum, Člověk v tísni se svými programy i ve školách, se svou činností starají o udržení povědomí o naší historii, o tom, co obnášeli dvě ideologie zla minulého století.

siena
09.08.2021

A všichni, kdo skončili v Jáchymově, tak si to zasloužili? Nebo, co tím chcete říct? A nemáte pravdu, evineckY, nejen kriminál za takové černé porážky hrozil... Zkuste si zadat do Google...

evineckY
09.08.2021

siena, pletete si koncentrační tábor s kriminálem a to je obrovský rozdíl. Koho zavřeli do koncentráku, ten si to určitě nezasloužil.

SputnikV
09.08.2021

no ale podle anotace byl pan Hampl ve vězení za trestný čin, za pomoc k útěklu vězně a dokonce po půlce jej pustili. Jak by dopadl dnes. kdyby pomáhal prchnout vězni z vězení? dostal by pamětní plaketu?

kdo byl předurčen dělat těžkou práci v těžkém průmyslu? ti, jejich rodiče se tam už nadřeli dost a dost a to ne proto, že by tak moc chtěli, ale protože jim nic jinéhé nezbylo? Umístěnky byly a já myslím, že to nebylo docela od věci, nedocházelo pak třeba k tomu, že byly okresy bez zubaře a města, kde byl zubař na každém kroku,.

Pan Hampl, pokud je prvda, co se píše v anotaci nebyl politickým vězněm, ale byl odsouizen dle zákonů za pomoc při útěku vězni. dnes by jej odsoudili taky.

siena
09.08.2021

evineckY, podobně se najdou tací, kteří byli v koncentračních táborech, např. za zabíjačku na černo. To mnohé říká o nich, rozhodně to neříká nic o panu Hamplovi, ani o tisících politických vězních...

evineckY
09.08.2021

Znám jednoho, který tam byl taky, protože se mu nechtělo dělat a neplatil alimenty a po revoluci vykládal, že kvůli komunistům :-)