Runy – dějiny, dešifrace, výklad diskuze

Runy – dějiny, dešifrace, výklad https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58649/bmid_runy-dejiny-desifrace-vyklad-Rdd-58649.jpg 5 27 6

Runy, stylizované znaky, měly vždy velkou symbolickou hodnotu. Když je před téměř 2000 lety začali první runoví mistři rýt, vzbuzovaly u překvapených diváků obdiv či zděšení. Dle pověsti se o tajemství run podělil s lidmi severský bůh Ódin a severští obyvatelé tak mohli dát svému jazyku psanou podobu. Rostoucí zájem o dějiny následovalo i zalíbení v nejstarším severském písmu. Od té doby se toho o runách napsalo hodně, velká část textů však byla spekulativní a neodborná. Kniha Runy – dějiny, dešifrace, výklad srozumitelně a názorně vysvětluje vývoj run v rámci různých časových etap. Díky velkému množství ilustrací se může čtenář sám pokusit luštit a vykládat runové nápisy. Lars Magnar Enoksen nás seznamuje mimo jiné s pravopisem, grafikou a zvukovými hodnotami run. jako praktické příklady používá runové nápisy z celého severu. Přehledně představuje i dějiny runologického bádání od 16. a 17. století, kdy zájem o runy začná, až po dnešní teorie o vzniku runového písma.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , BB art
Originální název:

Runor


více info...

Diskuze o knize (4)

Přidat komentář

Corvus
11.01.2016 5 z 5

managarm: A ano, sem diskuze určitě nepatří, ale já jsem nebyl ten, kdo v příspěvku zmiňuje jméno přispívajícího. Příště napiš příspěvek o knize a ne o názoru cizích lidí.

Corvus
11.01.2016 5 z 5

managarm: Nebudu se "bavit" s někým, kdo o mě neví ABSOLUTNĚ vůbec nic a dovolí si na mě prostřednictvím příspěvku kydat hnoje typu: "omezený rozhled, jiné neznáš, nečteš cizími jazyky...".

Nebo mě snad znáš? Nebo jsi snad viděl mou knihovnu? Víš jaké znám jazyky? Nebo o mě víš víc než to, co jsem uvedl v jednom příspěvku? Já jsem o tobě v životě neslyšel, takže pochybuji, že ty o mě něco víš. Zaváníš mi takovým tím akademicko-elitářským "rozhledem", který nutně potřebuje přechytračit i brouka pytlíka... Jeden Sheldon Cooper už existuje, mistře.


managarm
11.01.2016

Corvus: Asi si nerozumíme. To co ty opakovaně nekriticky oslavuješ, je přece právě to, co vyzdvihla i Zmiu a já v našich příspěvcích. To, že máš omezený rozhled v runologii (a mám na mysli neezoterické) není stigma. S tím se dá pracovat. Jestli budeš mít zájem doporučím Ti množství jmen velikánů, které se poctivou runologií zabývali a vydali významné knihy. Z hlavy jich pár dám hned: Moltke, Krause, Antonsen, Derolez, Jakobsen, Wessén, snad i Agrell..

Lars Enoksen je milý člověk se smyslem pro humor a nejen jako runologa si ho vážím. Jeho kniha, která u nás vyšla je pro pouze česky čtoucí zájemce o runovou problematiku velmi významná. To rozhodně snižovat nehodlám.

Opakované ohánění se jménem a doporučením paní docentky Kadečkové samo o sobě na váze Tvého příspěvku moc nepřidá. Já jsem s ní také komunikoval o různých tématech, ale nikdy jsem nenabyl byť jen podezření, že by se nějak seriózně zabývala runami, natož, že by v tomto ohledu byla nějakou kapacitou. O její (pokud vím) publikační činnosti v tomto směru ani nemluvě.

Snad je ještě možné, že knihu tak absolutně vyzdvihuješ nad ostatní proto, že jiné neznáš a nebo proto, že nečteč cizími jazyky. Nebyl bys jediný. Jen pak šetři s nekritickými absolutními oslavami.

Asi sem debata i patří. Ale já bych byl radši, kdyby se vedla jinde. Jestli to chceš dále rozvíjet, napiš mi na nějakém fóru na FB nebo přes email nebo přes nějaké stránky o runách, mýtech nebo ásatrú. Není těžké mě dohledat.

Corvus
11.01.2016 5 z 5

managarm: PRÁVĚ proto, že se nezabývá nějakou pofidérní ezoterikou, tak JE nejvýznamnější. Nehledě na to, že mi přímo tuhle knihu doporučila naše přední nordistka docentka Helena Kadečková. Hledal jsem pořádnou knihu, která nestaví runy pouze jen do mytologických pohádek, případně zneužitých naci-symbolů nebo různých léčitelských žvástů... a tak jsem si nechal poradit paní Kadečkovou a rozhodně jde o nejlepší knihu o runách, její historii, významu a navíc se s její pomocí skutečně můžete naučit základy dešifrace.

Štítky knihy

runy severská mytologie

Autorovy knížky

Lars Magnar Enoksen
švédská, 1960
2003  96%Runy – dějiny, dešifrace, výklad