Pamäti gejše diskuze

Pamäti gejše https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390883/mid_pamati-gejse-jbK-390883.jpg 5 2377 445

Príbeh malej Čijo, ktorá sa má stať slávnou gejšou Sajuri, sa začína v japonskej rybárskej dedinke, kde dievča do smrti svojej matky vyrastalo vo veľkej chudobe. Ako deväťročnú ju predajú do Gijonu, kjótskej štvrte gejší. Čijo sa však vďaka svojmu pôvabu a sivomodrým očiam vyhne osudu obyčajnej prostitútky a kráča po neľahkej ceste, aby sa stala profesionálnou gejšou. Pre malú sirotu je predvojnové Kjóto s nádhernými čajovňami, úzkymi bočnými uličkami a honosnými chrámami mestom plným nástrah a nebezpečenstiev. Čijo sa učí umeniu gejší ? tancu a spevu, noseniu kimona, zložitej úprave líčenia a účesu či zvodnému nalievaniu čaju. Popritom však musí čeliť žiarlivosti a nenávisti staršej gejše Hacumomo. Keď sa napokon úspešne udomácni v neľútostnom svete súperenia o priazeň mužov a peniaze na živobytie, zradí ju vlastné srdce. V živote gejší niet miesia pre skutočnú lásku, ale Sajuri sa tej svojej nemieni vzdať. Životný príbeh gejše Sajuri sa v roku 2005 dostal na filmové plátna pod názvom Gejša v hlavnej úlohe so Ziyi Zhangovou. O tom, aké úspešné spracovanie výbornej knižnej predlohy to bolo, svedčia aj tri sošky z Oscarov v roku 2006.... celý text

Literatura světová Romány Duchovní literatura
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Memoirs of a Geisha , 1997


více info...

Diskuze o knize (2)

Přidat komentář

tsal
28.07.2019 4 z 5

HŠ: Umět bavit muže tak, aby za vás dával deseti tísíce a to i několik let za sebou, je sakra umění. Pokud chcete důkaz, zamyslete se, proč většina běžných prostitutek musí spát i s několika muži denně, aby se uživila a po čtyřiceti jsou vyřízené a bez příjmu. Vzbudit a udržet takový zájem není snadné a nikdy nebylo. Bez nadsázky se dá říct, že je to schopnost, která se musí trénovat a pro kterou musí mít člověk talent.
Pokud jde o další složky profese gejši, už si nepamatuji, jak je to v téhle knize. Jsou to léta, co jsem ji četla. V realitě ale byla a stále je profese gejši od běžné prostitutky mimo jiné odlišena tím, že gejši umí něco navíc a neživí je prioritně jen sex (v současné době je sex nemusí živit vůbec, pokud nechtějí). Od mala se vyučují nějakému umění - hře na tradiční nástroje, tradičnímu tanci, zpěvu, poezii, umění konverzace (což znamená i sledovat dění v mnoha oblastech, protože musí být schopné zabavit všechny od dělníka, který si ušetřil na jeden pěkný večer, po šéfa nadnárodní firmy). Musí se umět pohybovat v nejvyšší společnosti a kulturním prostředí. Samozřejmě, ne všichni klienti jejich schopnosti využijí na maximum. Někteří ale ano. V současné době se dá říci spíš většina, protože krom cizinců (kteří bez japonštiny z večera moc mít nebudou) je největší oporou této vymírající profese klientela s citem pro vyšší tradiční kulturu.
Na Youtube je několik dobrých dokumentů, až budu mít čas, na nějaké sem hodím linky.

Petra.P
21.02.2014

Chtěla jsem se, prosím, zeptat, jak kniha končí? Měla jsem ji půjčenou, ale nestihla jsem ji kvůli školním povinnostem přečíst a musela jsem ji vrátit a zatím je stále půjčená :-/ Viděla jsem film, který končí, že ředitel přijde za Sajuri a vyznájí si lásku. Je to tak i v knize? Slyšela jsem, že v knize je ještě, že ředitel vezme Sajuri do Ameriky, jak teda kniha končí? Budou spolu??
Děkuji.