Noc, kdy jsem měla zemřít diskuze

Noc, kdy jsem měla zemřít https://www.databazeknih.cz/img/books/66_/66132/bmid_noc-kdy-jsem-mela-zemrit-gdb-66132.jpg 3 42 30

Proč žena probuzená z kómatu vzpomíná na mrtvé? Kdo vraždil pro peníze, když všichni dědicové zemřeli? Co udělá žena neprávem odsouzená za vraždu manžela? Proč v trojúhelníku žena a dva muži umírá ona? Kdo se snaží zlikvidovat nevhodného ženicha? Co když je alibi až příliš dokonalé? - Tyto i další neobvyklé případy řeší hlavní hrdina v souboru devatenácti klasických detektivek. A rozuzlení jsou doslova šokující...... celý text

Diskuze o knize (64)

Přidat komentář

Alix
25.11.2011

A kolik tam má fanoušků? Přesně tolik, jako tady?

Minas
23.11.2011

pistalka: Díky za nápad, kam chodit, když se chcete opravdu pobavit :D Něco jsem si z toho na fb pročetl a mám pocit, že jsem si smíchem pěkně prodloužil život.


pistalka
22.11.2011 1 z 5

Občas se chodím pobavit na její facebook.

paulhunter
22.11.2011 2 z 5

Už pro to běžím.
(kde jsi to objevil?)

pistalka
22.11.2011 1 z 5

Vzkaz paní Černucké fanouškům:

Už jste si přečetli 10x detektivka na zimu a pokochali se mojí skvělou povídkou? Tak šup šup do trafiky. Stojí to 25 Kč:-)))

Alix
08.08.2011

O autorce jsem se poprvé dočetla až tady, knihu neznám. Diskuze mne docela pobavila, ale taky ve mně zanechala pocit trapnosti, asi jako když sledujete špatně zahrané divadlo. A že to bylo divadlo!!!

sam198
28.07.2011

Enolain: Máš číst diskuzi, několikrát tady bylo zmíněno že je to reklama.

pistalka
15.07.2011 1 z 5

Dobrý rozhovor:

http://www.inflow.cz/veronika-cernucka-pri-psani-detektivek-nepotrebuji-aby-me-libaly-muzy-ja-naopak-potrebuji-logiku-chl

Znáte reakce čtenářů na Vaši knihu? Jaký na ni mají názor? A jaký názor na ni teď, s odstupem několika měsíců od napsání, máte Vy?

Nu, samozřejmě, že lidé říkají, že se jim to líbí, nebo nelíbí. Bohužel mi ale neřeknou, proč. A takové ty názory typu: Mně se to nelíbilo, fakt neberu. Když se mi to nelíbí, tak snad vím, proč. Kdyby mi něco takového řekl student v hodině literatury, tak by dostal za pět. O knížkách se má diskutovat! Ale byly i konstruktivní názory - pozitiva: čte se to jako po másle, je to napínavé, dobře napsané, je tam psychologie, výborná konstrukce a závěr by mě nenapadl ani ve snu. Negativa: je to krátké, „scénářovité", chceme víc popisů. Konstrukce je kostrbatá, chybí psychologie. Někomu se nelíbila obálka, jinému vadila anglická jména, někdo to nepovažoval za detektivky. Recenzi jsem četla jen jednu a ta byla pochvalná. Autorka v ní vyzdvihla mystiku. A můj názor? Čtu to a říkám si, že jsem to mohla přestylizovat, prohodit slova, jinak formulovat věty. Ale za obsahem i stylem si stojím. Tohle je prvotina a s čistým svědomím můžu slíbit, že další knížky budou jen a jen lepší. Asi vás překvapím, ale z té knížky si nijak nesedám na zadek a neplácám se po ramenou, jaká jsem dobrá. Kdybych ji měla oznámkovat, tak by to bylo za dva.

asam
31.05.2011 1 z 5

A ještě jednu zajímavou věc chci dodat a pak už na toto téma kašlu. podívejte se na seznam, kdo ji má v přečtených a zároveň v doporučených a s podivem zároveň se ji chystá číst.

asam
31.05.2011 1 z 5

Napětí nula, zápletka jakbysmet.A rozuzlení?? Šokující???? Ani náhodou. Knížku jsem včas odložila.

pistalka
30.05.2011 1 z 5

Paní Černucká, přestaňte už hrát to divadlo. Nezvládáte to. Že se jedná o stejné nicky od jedné osoby (autorky Noci) - to je potvrzeno i administrátorem webu. Utápíte se ve své trapnosti čím dál hlouběji, že vám to není trapné :)

Litta
25.05.2011

Božínku, na co jsem to zase narazila?! Pročetla jsem zběžně celou diskusi a...
Vlastně o všem vypovídá už ta kýčovitá fotka ve spojení s vyzdviženými tituly Mgr. i(!) Bc. (k smíchu), ale to je fuk.
Aspoň vím, čemu se raději vyhnout, hehe.

pistalka
24.05.2011 1 z 5

Ta knížka za takový rozruch nestojí :)

sam198
24.05.2011

Ale tak já bych si třeba nějákou tu povídku přečetl jen jsem to nenašel ke stažení... Takže by se dalo říct že Vám to vyšlo, třeba se mi to bude líbit.

ichinose
24.05.2011

Přečetla jsem si celou diskuzi a musím říct, že jen málokdy se takhle dobře pobavím. Jak už tady někdo řekl, je hanba, že si naši autoři musejí hledat cestu k propagaci knihy sami. Naproti tomu způsob, jaký si zvolila paní Černucká (pokud to byla ona - jako že nejspíš ano), je jeden z nejstupidnějších. Plus, vydavatelství MOBA snad neumí zajistit alespoň únosný design obálky, který je děsivě odstrašující. Od takovýchto knih prchám na míle daleko. Ano, je sice pravda, že se nemá soudit kniha podle obalu (v tomto případě to platí doslovně), ale když já si nemůžu pomoct. Přečetla jsem si úryvek, který tu byl vložen do diskuze. Ukázka, spolu s humbukem, který tu nastal, zaručila, že se téhle knížky ani netknu. Promiňte, paní Černucká :)

Dell
23.05.2011

Asam, jsem zvědavá na nezaujatý komentář. A zároveň věřím, že ty ji nebudeš mít zároveň v přečtených, právě čtených i připravených ke čtení. :-) Dívala jsem se do žebříčků a nemůžu si pomoct, mně to prostě vadí.

asam
23.05.2011 1 z 5

U této knihy je tolik příspěvků do diskuze a protichůdných, že jsem neodolala a chci si udělat svůj názor. Není to jednoduché. Sehnat tuto knihu v knihovně je strastiplné, stále je zamluvena. To samo o sobě svědčí o tom, že zájem je nějakým způsobem probouzen. Buď je to tak čtivé, nebo reklama. Konečně mám knížku před sebou a vrhám se na ni a jsem zvědava ke komu z vás se přikloním. Pokud bude zajímavá je mi jedno, zda a jaký způsobem si autorka dělá reklamu. Jsme lidé různí. A má to zapotřebí? To se ukáže.

herdekfilek
19.05.2011

Krásná aféra z kolbišť knižního průmyslu.
Přesto jsem k autorce shovívavý. Ona opravdu chce a chtěla upozornit na své dílo. Nemyslím si, že se cítí jakoliv vyvolenou či geniální, jen chtěla upozornit na to, že její dítě žije. Je to k pláči, že autor musí zažívat tato traumata. S českou literaturou už je to tak a někdo prostě nemá nervy na to, čekat až si ho náhodou někdo všimne sám. Touží po potlesku, po uznání. Což je logické. A snad i normální. Autorka se rozhodla pro tuto formu reklamy a jistě ne právě pitomou. Procpat knihu rovnou ke čtenářům. Jen to mohla udělat méně nadšeně. Takhle z toho má akorát ostudu.
Titi : Ano, ze 14 je najednou nula. Hezké.

Titi
19.05.2011 3 z 5

Mě připadne jednání autorky nebo jejích blízkých hloupé nebo dětinské. V Mobě určitě hloupí nejsou, aby je nepřekvapilo, kolikrát je u nich hodnocená tato kniha. Dívala jsem se, že 28x a samé nej, oproti jiným známým a dobrým autorům. Včera jsem jen zběžně koukla, nejvyšší počet hodnocení v nejprodávanějších knihách, co jsem našla bylo tuším 17x, drtivá většina hodnocení je kolem dvou, tří hlasů nebo žádný. A jestliže do Moby napíše jiný začínající spisovatel nebo kdokoliv, kdo sledoval to divadlo tady, tak nevím, jestli by Moba dala autorce další šanci. Ticho je tu možná proto, že autorka dostala strach. (?) Kdo ví...
herdekfilek - ty počty, kolikrát je v právě čtených nesouhlasí, stačí se podívat, kdo knihu právě čte.

nightlybird
19.05.2011

herdekfilek - jářku, máš pravdu, že je smutná nutnost začínajícího autora přistupovat k obdobným praktikám. Na druhou stranu se mi nelíbí, že se do oblasti kultury zanášejí praktiky, které jsme zatím znali jen z oblasti politiky. Snaha ambiciozních "mlaďochů" bytostně přesvědčených o své genialitě a předurčenosti k vyšším metám a demagogicky vedený styl diskuze spojený s napadáním a nenávistným pliváním okolo sebe a po všech nesouhlasících.
A kdyby ses podíval, kdo to má v přečtených a kdo se to chystá číst, musel bys dát zapravdu Dell, že takové a podobné aktivity jsou znehodnocením statistik tady na DK.
Pro pistálku - a je úplně jedno, jestli je těch 16 nicků 16 fyzických osob nebo jedna schizofrenní

herdekfilek
19.05.2011

pistalka : Jsi velmi přesvědčivý. A velmi pečlivý. Ale jak se zdá, autorka dosáhla svého, každý, kdo teď projde kolem výlohy knihkupectví a periferním zrakem zahlédne tuto obálku, bude mít nutkání ji koupit. Prostě jen z toho pocitu známosti. Asi ne příliš pozitivní, ale přesto. Autorka vydala knihu, kdyby vložila do její propagace trochu víc rozumu a práce, možná, že by si ani pistalka nevšiml.
Její snaha mi nepřijde směšná ani ostudná. Jen trochu dojemná. Je to jen reakce na neschopnost českých nakladatelství postarat se samo o jakousi propagaci vydávaného. Což autorku neomlouvá.
Údaje 14x v právě čtených a 20x v chystám se číst mluví za vše. Už i knihy se musí prodávat za pomoci skandálů.
Po pistalkově odhalení je najednou ticho. Vylhané účty oněměly. Což jeho odhalení jen podporuje.

Dell
18.05.2011

Původně mi to připadalo jako mnoho povyku pro nic a nechtěla jsem se do toho vůbec zapojovat. Ale to množství příspěvků je taková masáž, že mě to přimělo mrknout na profily čtenářů téhle knihy a zjistila jsem zajímavou věc:

Jana Blímová DopPřeKniPráChy
Lenka Kadeřábková DopPřeKniPráChy
Jitule Š. DopPřeKniPráChy
hafinka DopPřeKniPrá
Patrika T. DopPřeKniPrá
mariana DopKniPráChy
Kvíteček jarní DopPřePrá
Titi PřeChy
Radče PřePrá

Není to šifra, ty písmenka za nickem jsou zkratky (přečtené, knihotéka, chystám se číst atd.).
Je mi jedno, že někdo dělá reklamu trapným způsobem, mě to nijak neovlivní. Ale vadí mi, že se tím zasahuje do žebříčků a utrpí tím celý web.

pistalka
18.05.2011 1 z 5

Zvláštní diskuze. Asi mi to nedá, abych nereagoval.

Účet s názvem „Lenka Kadeřábková“ se ptá, proč by se autorka Veronika Černucká vůbec obtěžovala s opakovanou registrací zde a propagací své knihy. Nemá to přece zapotřebí! Autoři na to mají své lidi! Mohla by se svléknout pro Playboy nebo dělat striptérku, kdyby jí šlo o peníze!

Zkusme se tedy trochu vžít do samotné autorky. Veronika Černucká je bývalá učitelka, v současnosti novinářka. Vyšla jí kniha, z čehož má zcela určitě radost a je na to hrdá. Samozřejmě jakožto debutující a neznámý autor se snaží knížku co nejvíce prosadit, dostat do povědomí, propagovat. Je snad jednodušší a levnější způsob než rozsít po internetu kladné ohlasy?
( http://www.knizniweb.cz/knihy/105129-noc-kdy-jsem-mela-zemrit.html?show=komentare#additional-info )
Asi ne, začínající autor nebude mít tolik finančních prostředků na promo, jako mají zavedení a netalentovaní spisovatelé typu Viewegh a spol. Osobně na tom nevidím nic špatného, pokud je vše ve zdravé míře a obejde se to bez útoků.

Některým, kteří humbuk okolo této knihy sledují delší dobu, jistě neunikne určitá shoda, které by si pozornější člověk měl všimnout. Už třeba v ohlasech na knihu ve výše zmíněném odkazu je zřejmá jedna zajímavá věc – ač jsou ohlasy podepsány rozdílnými jmény, typově se až nápadně shodují a působí dojmem, jako kdyby je psal jeden člověk. Rukopis je vždy podobný. Přitom lidé a obecně diskutující v internetových diskuzích se od sebe svým projevem značně liší.

Pak nastal konec března a i na tenhle server se registrovalo několik účtů, které začaly knihu neobvykle pozitivně hodnotit. Přikloňme se nejdříve k domněnce, že se jedná o skupinu bývalých studentů autorky (jak bylo ostatně několikrát tvrzeno). Pak je až s podivem, jak homogenní lidé v té skupině jsou. Čtou stejné knihy, mají na ně shodné názory, shodně se vyjadřují, shodně čtou knihy M. Viewegha a B. Nesvadbové, ač je nesnášejí. Všichni používají smajlíka ve tvaru:-))) a jsou nadšeni z knihy Noc, kdy jsem měla zemřít.
Co to je ale za mládež, když nikdo neohodnotí Harryho Pottera, ale místo toho píšou vcelku informované komentáře ke knížkám jako „Lucerna“ Aloise Jiráska, „Cikáni“ K. H. Máchy a podobně? Není to trochu zvláštní skupina studentů? A jaká je pravděpodobnost, že se zde zaregistruje tolik mladých lidí, začnou hodnotit knížky, komentovat je, vyplní si informace v profilu, ale ani jeden z nich si nevytvoří ikonku (avatar)? Není snad jednou z potřeb takových lidí vlastní identita, výjimečnost? Samozřejmě, že není – a to v případě, kdy jsou všechny účty dílem jediné osoby. Pak jde samozřejmě snaha o vlastní identitu stranou, protože se jedná o účty imaginárních osob. Všechno to začalo být docela divné, včetně neustálého překrucování různých tvrzení a postupného napadání určitých osob.

A tak jsem si dal včera takovou menší práci a projel si všechny osoby, které ohodnotily knihu Noc, kdy jsem měla zemřít. Vzhledem k nesmírnému množství podobností, stejnému stylu psaní a stejně používaným smajlíkům jsem jednoznačně pojal podezření, že se jedná o dílo jediné osoby. Toto podezření bylo umocněno, když jsem na jedné internetové diskuzi našel dva roky starý příspěvek jisté bakalářky a inženýrky Černucké, který se stylem psaní velmi podobal tomu, co předvádějí diskutující zde.

Abych to zkrátil, stačí si na facebooku najít autorčin profil a inteligentnímu člověku musí všechno dojít:
http://imageshack.us/photo/my-images/32/115380zpotovtestkopie.jpg/

Je škoda, že tam, kde chybí argumenty, přicházejí na řadu hloupé útoky a nesmyslné žblechty do prázdna. Je smutné, že učitelku v dnešní době může dělat kdekdo, o novinařině to platí dvojnásob. A je taky smutné, jak za pomoci anonymity internetu některým osobám rostou (imaginární) svaly.
Tak tedy, až vyjde paní Černucké další knížka, snad ji bude propagovat méně nápadně a s větší dávkou inteligence. Rozhodně by však v psaní měla pokračovat, protože jako striptérka se neuživí.
___

Poznámka pod čarou:
Poté, co paní Černucká neunesla včerejší odhalení, začala nějak nehezky psát o mém oblíbeném Stephenu Kingovi. A dneska do hlavní diskuze píše nějaká Patrika T., že King píše slátaniny. Nebylo by na tom asi nic neobvyklého, kdyby Patrika zrovna nečetla Noc, kdy jsem měla zemřít... :)
(Není to už trochu trapné?)

Lenka Kadeřáb
18.05.2011

To je skvělý kompromis: Vydedukovaly jste, že tohle všechno dělá autorka, ačkoliv nechápu proč, ale to je jiná. V rámci reklamy a marketingu by sem ale nevlezla, když by se mohla svléknout za peníze, jak jste poradili:-))) A až se svlékne a Playboy jí to zaplatí, může si koupit bilbordy a nalepovat si tam na ně své knihy. Anebo zjistí, že hanbaté fotky jsou výnosnější, tak se vykašle na literaturu a začne dělat striptérku. Parádní řešení. Jen pochybuju,že by sem autoři lezly pod nicky a předstírali, že jsou někdo jiný. Na to budou mít spíš své lidi. Nebo na to mají nakladatelé zvláštní pracovníky:-)))

herdekfilek
18.05.2011

To opravdu zaslouží. A už dost, je jaro, pojďte tokat o vlastních hormonech, bude to přínosnější.

Lenka Kadeřáb
18.05.2011

A to si myslíš, že dělá ženská, která to napsala?? Proč by to měla dělat? My jsme se snad už přiznaly, že je to bývalá profesorka. A proč bychom nebyly nekritické obdivovatelky? Copak tady musí každý nekriticky obdivovat Kinga a Dahla a kritizovat Viewegha, Stmívání etc.A teď jste v prdeli, že se tu sešlo tolik názorů na jednu knížku, která se nám líbí a ke které máme i vztah. Puberťačky ať si kdákají nad Stmíváním, my si budeme kdákat nad Nocí. Vy si kdákejte nad Kingem. No, jestli do toho hodláte zatáhnout autorku a osočit ji z toho, že se tady rozmělňuje do postav, aby hodnotila svoji knížku a stovky dalších, tak to dělejte. Ale nerada bych byla u toho, až vám sem vlítne:-))))))))))))))))))))))))))))))) - to si zaslouží speciálního smajlíka, co?

herdekfilek
18.05.2011

Reklama, marketing. Jeden vraždí, druhý se svléká na veřejnosti i v soukromí majetných co mohou ovlivnit život budoucí. A další se mulťákuje na DK.
Jen kdyby neměl takovou neuvěřitelnou výdrž.

paulhunter
17.05.2011 2 z 5

Upřímně mi je líto člověka, který si dělá reklamu tím, že si na DK založí několik účtů a musí za každou cenu všechno překrucovat a navážet se do lidí.
:-))) tohle opravdu neužívá každý a pistalkovo objasnění je dost jasné a jakékoliv další osobní urážení nebo mystifikace jsou víc než trapné.
Takže klidně můžete dělat dvě brady, ale je to to už opravdu už jen pro smích (nebo pro pláč?).

pistalka: ještě bych přidal fakt, že se objeví na DK vždy jen jeden nick a další až, když se ten první odhlásí (neplatí však od teď, protože jsem to už vyzradil, vlastně teď už se nebude nic opakovat) + fakt, že se bojí IP adresy jak čert kříže.

herdekfilek
17.05.2011

Anebo to něco vypovídá o identickém pojetí života spousty lidí, kdy vyjdřovat se stylem :-))) je mustrem, který když nepoužíváš, tak nejsi uvnitř ale vně.
pistalka : jsi šikovný detektiv.
A vůbec, už toho nechte. Tak ať si to je jeden a týž člověk. Já si také rád hraju. A kdo ne.
Už je to nekritické obdivování i hledání podvodů obtěžující. Takové infantilností páchnoucí.

Lenka Kadeřáb
17.05.2011

Také se klaním té převeliké dedukci. Jen to trošilinku skřípe. Přiznala jsem, že to byla moje učitelka. A stejné smajlíky dělám taky, stejně jako polovina národa. Těžko budu zároveň studentka a její profesorka:-))) A pochybuji, že tohle napsala. Jestli to mělo být odborné, tak by používala latinské výrazy. A svoji odbornost by neshazovala smajlíkama. A nikdy nikde neuváděla svoje tituly. Takže sis to celý vymyslel, vyrobil a vysvětlil po svém. Ale klidně si v tom pokračuj. A nás nech hodnotit knížky, ano? Tahle se nám líbí a jiné ne. Když tak projíždíš naše profily, tak si přečti, co všechno se nám líbí, nelíbí. Vážně nejsme sekta na obranu jedné knížky:-))) A takový bonbonek na závěr: Jdi jí to, Pistulko, říct osobně, ano?:-))) - Kdo ji zná, pochopí!!!