Němá barikáda diskuze

Němá barikáda https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/204979/nema-barikada-204979.png 4 859 117

Povídky s okupačními náměty ukazují okázalé hrdinství prostých lidí za nacistické okupace. Autor dokládá, že i prostí, mírumilovní lidé se stávali v revoluci přesvědčenými bojovníky a že právě oni jsou hrdiny květnových událostí. Je zde zdůrazněna myšlenka mezinárodní solidarity v boji proti fašismu. Některé povídky byly zfilmovány.... celý text

Povídky Literatura česká
Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

Němá barikáda , 1946


více info...

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

siena
27.08.2019

jadran, vzhledem k tomu, že to není poprvé, dovolím si zareagovat. Píšete, že mnozí lidé "svoje povrchní a plytké soudy vynášejí na základě chabých a jinými pečlivě vybraných "faktů" a znalostí". Nezlobte se, děláte to sám. A jak říkám, není to poprvé.
To, že se dnes bavíme o naší historii, že ne všechno se nám, Čechům, Slezanům a Slovákům, eufemicky řečeno, dařilo, že ne na všechno bychom měli být hrdí, není žádnou známkou primitivismu. Naopak, jak jinak se z historie poučit. Samozřejmě, že ne všichni Němci byli zrůdy. Ono jich snad málo zahynulo v koncentračních táborech? Sám se ohrazujete proti generalizaci a sám se jí dopouštíte. Nemáte pravdu v tom, že by se u událostech, které zmiňujete, nemluvilo. Našla jsem např. zajímavý článek na stránkách čt24. Chce to, místo jednoduchých prohlášení, trochu hledat a více se zajímat, co se děje kolem vás. A vaše poznámka na adresu úpřímnosti/neúpřímnosti v prozření těch, kteří budovali lepší zítřky, je, jestli jste tedy zmiňované pány osobně neznal/neznáte, pouhé subjektivní zhodnocení a evidentní vypořádání se se svými neoblíbenci.