Nebezpečné známosti diskuze

Nebezpečné známosti https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155041/bmid_nebezpecne-znamosti-EVz-155041.jpg 4 551 113

Po více než dvou staletích přitahuje román Nebezpečné známosti krutě kultivovaným stylem, jímž jeho dva protagonisté, markýza de Merteuil a vikomt de Valmont, analyzují milostné city, když si ze msty nebo pro pobavení vybírají oběti své milostné strategie. Po klasické filmové adaptaci z r. 1959 následovaly dvě další - vedle britského zpracování také oblíbený Valmont Miloše Formana.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Les Liaisons dangereuses , 1782


více info...

Diskuze o knize (8)

Přidat komentář

Lubošovo
24.01.2023 4 z 5

Velmi doporučuji poslechnout jako nově načtenou audioknihu. Valmont v podání Jiřího Dvořáka a nevinná dívka v podání Kláry Issové jsou prostě dokonalí.

Alienor
05.12.2022 4 z 5

Tiež som Formanovho Valmonta nepochopila. Nebezpečné známosti to teda určite nie sú, ale nemôžem prísť na to, čo to vlastne je, lebo tie postavy sa chvíľu správajú a chvíľu nesprávajú podľa knihy.


siena
03.12.2022

Četl :)
Já jsem četla knihu, viděla film S. Frearse i Formanova Valmonta. Neporovnávala jsem. Valmont je taková Formanova kostýmní hříčka se sympatickými herci. Zajímavostí by mohlo také být, že na scénáři pracoval i Jan Novák (Vyprávět jsem se naučil až na práci na Valmontovi. ČRo Vltava - Vizitka, 9.11.2022)
https://www.mujrozhlas.cz/vizitka/vypravet-jsem-se-naucil-az-pri-praci-na-valmontovi-forman-mi-ukazal-ze-podstatou-dobreho

Naias
03.12.2022

Mňa by zaujímalo, či to čítal Forman.

Eicherik
03.12.2022

Já si naopak po shlédnutí filmu Valmont, který považuji za geniální, chtěl přečíst knihu. Když ale vidím rok 1782, tak se obávám, že by to bylo pro mě moc náročné čtení.

Naias
03.12.2022

Po prečítaní knihy som si pozrela film Valmont, na ktorý som bola hodne zvedavá, lebo mám rada Colina Firtha, a trhla som svoj osobný rekord v počte užasnutého: "Čo??" Videla som viaceré filmové spracovania, ktoré zabili ducha knihy, ale od Formana som také niečo nečakala. Z markízy sa stala malá bezvýznamná intrigánka a z vikomta v podaní Colina Firtha klaun, ktorý je roztomilý ako šteňa a rovnako nebezpečný. Keby Colin nebol fešák, raz by som nechápala, ako vôbec môže tento Valmont nejakú ženu zviesť. Šokujúca výpoveď o cynickom sebectve, pomstychtivosti a rafinovanom zneužívaní druhých pre vlastné potešenie sa zmenila na fádny príbeh, kde si pár ľudí užilo a "zlo" bolo potrestané. Ani sa nedá napísať zlo bez úvodzoviek, pretože tí dvaja amatéri nemali potuchy, ako sa zlo pácha. Dokonalý príklad, ako natočiť film, ktorý nemá s knižnou predlohou spoločné zhola nič, v tomto prípade dokonca ani názov.

Doubravka1975
26.11.2021

Poslouchám na rádiu Vltava, ale vzdávám to, vůbec mě to nebaví, nevyhovuje mi čtení formou dopisů, ztrácím se ve jménech i ta barokní hudba, asi není úplně můj šálek kávy :):)
Ani sympatické hlasy Pavla Soukupa a Daniely Kolářové a dalších to tentokrát nezachrání

Le Chat
02.10.2018 5 z 5

Doporučuji i filmové zpracování s Johnem Malkovichem.