Bony a myš / Po stope novej topánky / Starí mládenci z Broken Hillu diskuze

Bony a myš / Po stope novej topánky / Starí mládenci z Broken Hillu https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62328/bmid_bony-a-mys-po-stope-novej-topanky-s-iyt-62328.jpg 5 21 21

Austrálsky spsovateľ Arthur Upfield obohatil detektívny žáner o celý rad svojsky napísaných príbehov, v ktorých nám predstavuje originálneho inšpektora s nemenej originálnym menom Napoleon Bonaparte. Jeho detektív je zvláštny muž tmavej pleti a prenikavo belasých očí, najdúch, miešanec, bezočivý, so zmyslom pre humor, a veľmi ľudský. O svojich rodičoch vie len toľko, že matka boľa domorodka, otec beloch a že od nich zdedil dary, ktoré ho predurčujú na detektívnu prácu vysokých kvalit: od matky vrodenú intuíciu, trpezlivosť a vytrvalosť, od otca inteligenciu, logiku, kombinačné schopnosti. To, že je miešanec, určuje veľmi presne jeho sociálne postavenie a „Bony“ dobre vie, že môže obstáť vo svojej práci, len ak sa nedopustí najmenšej chybičky; čo sa prepáči belochovi, znamenalo by uňho koniec detektívnej kariéry. ja si nemôžem dovoliť pomýliť sa, hovorieva sebavedome a púšťa sa do riešenia najkomplikova­nějších záhad, ktoré sa iným nedarí rozlúštiť. A prirodzene, že ich aj vyrieši. Upfield sa už postará o to, aby jeho hrdina vždy rozmotal dôkladne pozpletané uzly zločinu.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Bony and the Mouse / The Clue of the New Shoe / The Bachelors of Broken Hill , 1961


více info...

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

kapr
20.04.2019 5 z 5

Tak se mi zase jednou po delší době dostala do ruky knížka mého milovaného detektivního autora, Arthura Williama Upfielda. Narodil se 1. září 1890 v Gosportu v jižní Angli, (cituji z české Wikipedie,) nedaleko Portsmouthu jako nejstarší z pěti synů obchodníka suknem, Vychovávala ho však jeho babička a její sestry.
Poté, co mladík třikrát za sebou propadl u praktikantských zkoušek, přikročil rozhněvaný Arturův otec k ráznému řešení - koupil nezdárnému synovi lodní lístek do Austrálie. Než vypukla první světová válka, pracoval mladý Arthur Upfield v Austrálii jako honák, kuchař a pasák ovcí. Poté nastoupil do armády a s australskými jednotkami odcestoval do Egypta a následně se zúčastnil bojů u turecké Galipole a ve Francii. V roce 1915 se v Egyptě Arthur Upfield oženil s Annou Douglassovou, australskou zdravotní sestrou.
Po skončení války se v roce 1919 A. Upfield s manželkou vrátil do Austrálie. Živil se zde pak nejrůznějším způsobem - jako lovec kožešin, zlatokop nebo hledač drahých opálů. Začal také opět psát, tentokrát s větším úspěchem. Jeho první knihu Kainův dům (anglicky The House of Cain), v níž ještě nefiguruje postava detektiva Napoleona Bonaparte, vydalo londýnské nakladatelství Hutchinson v roce 1928. Poté se Arthur Upfield začal věnovat výhradně psaní detektivních románů. (konec citátu)
Když jsem poprvé četl některou z jeho knih, odradilo mne jméno hlavní postavy evropsko-australského míšence nalezence Napoleona Bonaparta, slyšícího na jméno Bony. Podruhé jsem některou z jeho knih vzal do ruky možná až po deseti, patnácti letech. Tehdy už mi došlo jak ke svému jménu obvykle nalezenci přicházejí, někdy je to vedeno dobrým úmyslem, jindy méně dobrým, někdo si z toho také může dělat třeba legraci. Vzpomněl jsem si na chlapce jménem Růženka - Sue. Nakonec jsem musel uznat, že Bony dělal svému jménu vždycky jenom čest. Hodně to všechno vypovídalo i o autorovi samotném. A o něco později jsem se už do autorových knih prostě zamiloval, a začal všechna vydání jeho knih sbírat, a čas od času si je, třeba i opakovaně číst.
Tentokrát jsem otevřel jeho knížku ve slovenštině. Je pravdou, že na každé páté stránce narážím na slovo, jehož význam mi není tak úplně přesně jasný, nijak mi to ale nebrání v tom, abych si příběh naplno neužíval. Je tomu mimo jiné i proto, že v tomto okamžiku netuším, zda jsem tento příběh už vůbec kdysi četl. O své další dojmy se podělím v pokračování tohoto pokusu o zaujatý komentář knihy mého autora z nejoblíbenějších.

Autorovy další knížky

Arthur William Upfield
australská, 1888 - 1964
1977  90%Třikrát Napoleon Bonaparte
1972  83%Králičí plot
1981  80%Odplata v buši
1976  91%Bony a myš / Po stope novej topánky / Starí mládenci z Broken Hillu
1965  88%Zánik jezera