Jiný kraj diskuze

Jiný kraj https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507446/bmid_jiny-kraj-YAA-507446.jpeg 4 48 13

Jiný kraj může znamenat exotickou přírodu, ale také odlišné mravy, neobvyklé zvyky a zákonitosti, jiné lidi, myšlenky, osudy. Antologie Jiný kraj je výběrem povídek žánru fantasy, sci-fi a hororu, ale přesto se věnuje tématům, která hýbají současným světem. Problémy osobní identity, ochrana životního prostředí, potíže v rodině nebo intenzivní chov drůbeže. Mořské panny plavou mezi igelitovými sáčky, mágové experimentují na mentálně postižených dětech, kmen žijící na obří kře prchá ze své domoviny, protože přichází doba tání… Obsah povídek je často kritický a varující, ale nejednou se na konci mihne jiskřička naděje. Nebo aspoň rozkošné koťátko.... celý text

Diskuze o knize (3)

Přidat komentář

Temnarka
08.05.2023

Video ze křtu

jan8470
06.04.2023 5 z 5

Má být současná fantastika angažovaná, má se dotýkat aktuálních bolavých společenských témat? A dokáže to vůbec? To je téma, nad kterým se zamýšlí nejeden autor, jak dokazuje tento článek na Sardenu. Byl to právě výše zmíněný článek, který přivedl spisovatelky Terezu Kadet Kadečkovou a Terezu Temnářku Matouškovu sestavení antologie Jiný kraj. Obě editorky jsou zkušenými autorkami fantastiky, ale stvořit antologii je přeci jen trochu něco jiného než napsat román. Zvlášť když jejím jednotícím prvkem mají být témata, která jsou Achillovou patou moderní společnosti.
K oběma Terezám se připojilo devět autorek a autorů a díky tomu antologie obsahuje hned jedenáct povídek. Ty se tematicky věnují nejen dnes tak populární LGBT+ tematice, ale například násilí na dětech, ekologii, rasismu, umělému početí, sexuální obtěžování na pracovišti, či problematice velkochovů drůbeže. Nejde o to, jestli tato témata do fantastiky patří, ale spíš o to, jak dobře si autor či autorka s tématem které si vybral, poradil. Tedy jak ho sladil s fantastickými prvky.
Většina povídek se dotýká více než jednoho tématu a u některých je trošku problém poznat kterým bolavým místům naší doby se autor rozhodl věnovat. Ne všechny povídky oplývají překvapivou pointou či katarzí, ale ve všech sou zpracovaná originálně a zajímavě. . Takže pokud bych měl hodnotit Jiný kraj jako celek, mohu s čistým svědomím říct, že svůj úkol splnil.


Temnarka
29.03.2023

Reportáž ze křtu - web Šílený svět Blumíků