Dějiny 20.století diskuze

Dějiny 20.století https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/10563/dejiny-stoleti-10563.jpg 5 147 22

Johnsonovo dílo je strhující příběh tohoto úděsného věku velkých technických vynálezů, ohromného bohatství i nekonečné bídy a teroru.

Literatura světová Literatura naučná Historie
Vydáno: , Rozmluvy , Leda
Originální název:

Modern Times: A History of the World from the 1920s to the 1980s , 1983


více info...

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

Gimli
24.10.2018 4 z 5

Zrovna tuhle Johnsonovu knihu čtu. Je velmi dobře napsaná a jako člověk historií příliš nepolíbený, ji považuji za úžasný vhled do dějin 20. století. Ale už od začátku nesouhlasím s Johnsonovými východisky (stručně řečeno vychází z toho, že za všechno zlo může odklon od Boha a státem řízená ekonomika). Takže tu knihu čtu se zdviženým prstem v hlavě a jsem velmi opatrný v přijímání Johnsonových závěrů. Proč to píšu? Narazil jsem na následující text Jana Čulíka (syn překladatele Dějin 20. století), který mě až zarazil tím, jak místy vystihuje moje dojmy z Johnsonovy knihy.

ODKAZ ZDE:
http://www.britskelisty.cz/9907/19990722g.html

ÚRYVEK Z ODKAZOVANÉHO ČLÁNKU:
"Zdálo se nám v druhé polovině osmdesátých let, že by Johnsonova čtivá a mistrným jazykem napsaná kniha mohla působit jako efektivní protilátka nejen proti monolitní komunistické propagandě, ale i proti dřevěnému, komunikaci zabraňujícímu jazyku totalitní éry.(...) Jenže začátkem devadesátých let, jak dnes víme, chtěli mnozí lidé v Čechách - k vlastní škodě - nahradit jednobarevnou komunistickou ideologii jinou jednobarevnou ideologií."