Dějiny 20.století

Dějiny 20.století https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/10563/dejiny-stoleti-10563.jpg 5 147 22

Johnsonovo dílo je strhující příběh tohoto úděsného věku velkých technických vynálezů, ohromného bohatství i nekonečné bídy a teroru.

Literatura světová Literatura naučná Historie
Vydáno: , Rozmluvy , Leda
Originální název:

Modern Times: A History of the World from the 1920s to the 1980s , 1983


více info...

Přidat komentář

konicekbily
02.09.2023 4 z 5

Autorův pokus sepsat dějiny 20.století je skvělý. Kniha neobsahuje pouze historická data. ale i autorovo hodnocení, vyhledávání příčin a důsledků. Zhruba do šedesátých let považuji jeho hodnocení za propracované, pro hodnocení pozdějšího období, se domnívám, bude potřeba ještě doplnění dalších historických faktů a jejich vyhodnocení.

Isfio
17.08.2023 4 z 5

Čítal som ju už 2 x, je to fascinujúce čítanie. Začiatok, sled udalostí od 1. sv. po 2 sv. vojnu je pútavý, tak aj ako vykreslenie Hitlera, Stalina. Podrobný opis ich štátnej mašinérie je dych berúci.
Najväčšie pozitívum tejto knihy je to, že človek vidí prečo to všetko takto skončilo a čo to spôsobilo. Už len poučíť sa z toho.


momo67
31.03.2023 4 z 5

Ako som napísal v komentári ku knihe "Přepište dějiny II" je veľmi tažké písať dejiny o dobe v ktorej žijeme, pretože pokiaľ jednotlivé udalosti komentujeme nie sme schopní zaujať dostatočný odstup a posúdiť dlhodobejšie dôsledky rozhodnutí jednotlivých aktérov. Prejavuje sa pritom oveľa viac náš svetonázor takže sa viac dozvieme o autorovi a jeho preferenciách než o tom prečo sa niečo stalo. Ale niet pochyby, že Johnson vie písať a zaujať. Ku knihe som sa dlho nevedel dostať pre jej rozsah až som nakoniec našiel optimálny spôsob (možno aj preto to trochu kritickejšie hodnotenie).

Kabuky
23.12.2022 5 z 5

Vynikající publikace. Velmi přehledná.

tomaaash
22.12.2021 5 z 5

Výborná kniha, četl jsem ji hodně dlouho, někdy jen pár stránek za den. Ale i tak to mě to velice bavilo, až na pár výjimek. Nejsem historik, takže nemůžu posuzovat, jestli Johnson někde nepřekrucuje fakta. Ale nemám ten pocit a těším se na další knihy od stejného autora.

vas
29.05.2021 5 z 5

Skvělá konzervativně laděná kniha, která by měla být kvůli vyváženosti povinnou četbou na SŠ. Některé scény, například o zrůdných Rudých Khmérech nebo o japonském císaři, který na otázku o vyhlášení války odpověděl (zpoza závěsu) náznakovou básní svého praděda, jsou nezapomenutelné. Nejhorší věcí na světě je (alespoň podle Johnsonova poselství) levicová masírka, přecházející v brutální sociální inženýrství. Zdá se, že Hitler stál v Johnsonových očích nalevo a to hned vedle Stalina. Určitě je to kniha k zamyšlení.

Syn_Jundrova
12.12.2020 4 z 5

Chtěl jsem napsat delší komentář, ale v zásadě zcela sdílím názor zde prezentovaný suffragiumem. Johnsonovo dílo představuje vynikající podnět pro uvažování o dějinách minulého století a čtenářsky jde rozhodně o lahůdku. Autor je však také velký manipulátor, co se mu do interpretace nehodí, to prostě vynechává. Rozhodně doporučuji číst spolu s dalšími pracemi zabývajícími se daným obdobím, aby člověk získal i jiné perspektivy (osobně doporučuji také vynikající práci marxisty Erica Hobsbawma Věk extrémů).

Sudin
26.10.2020 5 z 5

Výborně a poutavě popsány dějiny, z trochu jiného, než obecně přijímaného pohledu. Na to jaká to je bichle se to četlo samo.

suffragium
09.09.2020 5 z 5

Paul Johnson je problematický autor. Z ideologického hlediska je jeho interpretace 20. století stěží přijatelná: konec volného trhu a státní zásahy do ekonomiky, rozpad koloniálních velmocí a rozporný, místy krvavý proces dekolonizace, moudrost demokratických lídrů a šílené řádění diktátorů – to vše nelze jednoznačně popřít; takové 20. století bylo. Nicméně Johnsonovy protiklady jsou až příliš jasné a dvoubarevné, jeho stranění tržní ideologii příliš rigidní a odsudky ideologických protivníků místy demagogické. Pinochet je zde cudně zmíněn jako někdo, kdo zachránil Chile před ekonomickou katastrofou, ale ani slovo o jeho zločinech. Ekologická hnutí plédující za čistotu ovzduší jsou přirovnávána k nacistům hlásajícím čistotu rasy (sic!). Gándhí taky nedopadá nejlépe a v podstatě vychází jako náboženský fanatik. A tak by se dalo ve výčtu pokračovat. Je tu však ještě druhá strana mince, Johnsonův literární talent. Ten je nepochybný. Navzdory argumentačním faulům, jednostrannostem, výkladovým zkratkám i faktografickým nedostatkům autor vypráví příběh hrůzného 20. století, jako by šlo o román. A on to román v jistém smyslu je: Johnsonovy portréty Hitlera nebo Stalina jsou fascinující. Lepší charakteristiku rozpadající se Výmarské republiky, v níž autor dovedně splétá psychologickou rovinu s rovinou politickou, společenskou i ekonomickou, jsem snad nečetl.

PetrNovotný
24.08.2020 5 z 5

Četl jsem již dvakrát. Bravurně napsaná historie 20. století. Doporučuju

LordByron
16.08.2020 4 z 5

Svojím spôsobom skvelá kniha, ale až brutálne neobjektívna. Churchill je v nej bez výnimky vždy hrdina, ľavičiari všetkých odrôd zlo a (čo je už pomerne dicoké) autor vôbec nemá problém rozhorčovať sa moralisticky nad hocičím čo urobí Rus, ale obraňovať to isté ak je to čin západu. Pasáže o Suezskej kríze keď otvorenú agresiu opisuje úplne ľahostajne, alebo o Nixonovi, ktorý je prakticky až obeť fakt stoja za to postaviť oproti krajne neférovej kritike čo i len takého Hammarskjolda,,, lebo humanista a socialdemokrat".A to vôbec nevravím o tom akí diabli sú všetci komunisti a socialisti od lenina po Allendeho a Caballera:)
Autor otvorene podporuje Francovu fašistickú diktatúru, ale nemá problém skritizovať Mussoliniho, ktorý bol popri jej Terore baránok, ale hej ten zas patrí medzi zlých chlapcov,lebo nakoniec bojoval aj proti západu (keby nie tak by ho dnes Johnson chválil rovnako). A podobne.
Na druhú stranu mi tá kniha dala neraz veľa a to napríklad čo sa týka atmosféry Weimarského Nemecka a vzniku nacizmu či zrodu Mussoliniho a medzivojnového Japonska. Podľa mňa to akože za prečítanie stojí, ale určite čerpajte aj z inej literatúry a aj z autorov opačne ideologicky profilovaných,alebo neideologických.

Jacck
13.08.2018 5 z 5

Skvělá kniha, kterou si člověk užije tím víc, čím víc už o historii ví. Je to historická kniha psaná konverzačním tónem a autor se nesnaží skrývat, že má jasné politické stanovisko (konzervativec) a skrze toto stanovisko interpretuje dějiny, tj. jasně straní Republikánům před Demokraty apod. Není třeba s ním ve všem souhlasit, ale i když s ním člověk nesouhlasí, tak donutí k zamyšlení. Je fascinující číst si o celém tom šíleném 20. století a co všechno přineslo - krvavé režimy v Rusku, Číně, Německu, revoluce, války, politické boje, sociální změny. Vynikající kniha. První dvě třetiny jsem přečetl jedním dechem, pak jsem díky jiným povinnostem číst přestal a nějakou dobu mi trvalo se ke knize vrátit.

Lolila
02.06.2018 5 z 5

Tak toto je otrasné čítanie - keďže ide o skutočnosť, žiadnu beletriu. Podstatou knihy sú dejiny sveta 20. storočia podložené obrovským množstvom informácií. Koľko beznádeje, krutostí, zverstiev a klamstiev sa odohralo v 20.stor.!!! V dobe, ktorá sa oháňa slovami ako pokrok, sloboda, demokracia a pod. Obávala som sa, že Johnson bude obhajovať Američanov, ale nič také sa nedialo. Ukazuje ako dochádzalo k zneužívaniu moci a ľudskej naivnosti, ktorá to umožňovala. Že metlou 20.stor. sa stali politici (Wilson, Roosevelt, Stalin, Hitler a ďalší) a svojím konaním umožňovali rozvíjať teror v Afrike, Číne, Vietname, Kambodži, na Kube,.....Že celý svet je prepojený a čokoľvek sa udeje na jednej strane sveta, prejaví sa ako dôsledok inde. Tam, kde sa objaví ideológia, upadá mravnosť. Ideológia nahrádza morálku a je hlavnou príčinou ľudského utrpenia a biedy. To je niekoľko záverov Johnsonovej knihy, ktorá stojí za prečítanie.

bertrand
01.12.2017 5 z 5

Jak už jsem napsal v komentáři k jiné Johnsonově knize, všechno je jinak. Johnson nám to snaživě a osobitě předvádí na vůdčích osobnostech a událostech minulého století a leckdy by to bylo k pousmání, kdyby z toho vlastně neběhal mráz po zádech...občas jsem knížku musel odložit a zhluboka se nadechnout, pár dní počkat a pak to zase zkusit... naše novodobá historie není pro slabé nervy...
PS: líbí se mi jak se Johnson nebojí protiproudově hodnotit všeobecně chválené státníky (Wilson, Kennedy)

Chesterton
01.12.2017 5 z 5

Úžasná, poutavá, místy zábavná:) Určitě nikoli snadné čtení, ale rozhodně stojí za přečtení.

Erik77
06.02.2017 5 z 5

Úžasná kniha. Veľmi obsiahla a ťažká na čítanie ale netreba sa nechať odradiť. Presne takýto typ historickej knihy sa mi páči - vlastne neide len o históriu ale aj o filozofiu, morálku, náboženstvo a iné odbory spoločenských vied. Johnson skúma ľudské správanie a ide na podstatu. Johnson je konzervatívec a republikán a je to v tejto knihe vidieť ale myslím si že jeho pohľad je oveľa pravdepodobnejší ako ľavicové táraniny.
V tejto knihe nájdete aj velmi zaujímavé podobnosti medzi Stalinom, Leninom a Hitlerom a ich obludnými totalitami. Ako sa hovorí vrana k vrane sadá, tak aj títo - jeden väčší zločinec ako druhý. Samozrejme v marxistickom dejepise sa sotva dozvieme že ZSSR nebol len nás veľký brat, ktorý nás oslobodil ale že bol aj veľký kamarát s Hitlerom pred 22. júnom 1941. Veľmi nepohodlná pravda pre nekritických obdivovateľov Ruska.

Kunki
26.05.2016 5 z 5

Četl jsem ji pekelně dlouho. A pekelně dlouho budu tuto knihu trávit. Je otázkou, zda se vůbec události v knize obsažené strávit dají. Nepopiratelně jsem se během toho dlouhého čtení bavil, žasl, nesčetněkrát nevěřícně kroutil hlavou. V některých pasážích jsem proklínal svou lenost při hodinách dějepisu a nepochopené souvislosti jsem byl nucen dostudovat na webu. Obsáhlost díla je tak široká, že jsem musel na čas knihu odložit a odpočinout si od ní.

Boby17
26.03.2016 5 z 5

Super knížka, která přináší úplně jiný náhled na historii, než který mi byl předkládán na základní a střední škole. Četl jsem ji dlouho a se slovníkem cizích slov, ale stálo to za to!

Mikino00
14.08.2015 4 z 5

Kniha jedinečným způsobem předkládá zásadní události, charakteristiky a informace o velmocích mezí Versailleskou mírovou smlouvou a koncem 70. let. Kniha, ač svým rozsahem mohutná a plná informací, postihuje historii a situaci ve státech utvářejících dějiny 20. století, tedy velmocích (širší záběr je pochopitelně nemyslitelný, toto nemá být encyklopedie). Autor se snaží čtenáře přivést k pochopení systémů či ideologií, zároveň analyzovat situaci a ukázat souvislosti i chyby osobností. Je jen poněkud naškodu, že od konce druhé světové války dostane kniha více selektivní charakter a mnoho významných milníků jen okrajově připomene. Na závěr bych si dovolil poznámku a o nepochybném republikánském pravicovém pohledu autora, který zkresluje některé osobnosti a jejich počínání (hlavně v dějinách USA, zde se nabízí krásná paralela s dokumentárním cyklem o dějinách USA Olivera Stona viděného z "druhé" strany a předkládající zcela jiné závěry, kde je skutečná pravda si musí čtenář domyslet sám).

Vater
04.03.2015 5 z 5

Neskutočný nával informácií o dôležitých udalostiach 20. storočia napísaný veľmi čitateľnou formou. Hoci som, kvôli obsiahlosti, nedokázal nasať všetky informácie, kniha ma veľmi ovplyvnila a aj kvôli nej som sa začal zaujímať o dianie vo svete, či už historické alebo dnešné.