Cestou špendlíků nebo jehel diskuze

Cestou špendlíků nebo jehel https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464136/bmid_cestou-spendliku-nebo-jehel-KcS-464136.png 3 141 40

Manželský pár, Bohumil a Bohumila, se společně s mentálně postiženým synem přestěhuje z Prahy do malé vesnice v pohraničí, aby vyřešil svou manželskou krizi. V horkém létě se pokoušejí zapadnout mezi místní, drobná nedorozumění přisuzují nejprve své odlišnosti a neschopnosti pochopit venkovské prostředí. Avšak malých i velkých lží, podivných náhod a nepříjemných incidentů přibývá a pocit ohrožení sílí. Tušení, že jejich chalupu na dně rokle každou noc obchází velké zvíře, podivně koresponduje se záhadnými letáky s pohádkou o vlkovi, které nacházejí v místní nálevně. Jedné noci se Bohumil a Bohumila vracejí do prázdné chalupy – kluk zmizel. Podivné události vyvrcholí třetí den po chlapcově zmizení, kdy se před chalupou manželů shromáždí všichni vesničané ve slavnostních úborech. Převrátila se bizarní hra místních vidláků v jakousi zvrácenou podobu moderního folkloru? Jde jim o život? A co se stalo s klukem? Vesnický román, který chcete číst v bezpečí města.... celý text

Diskuze o knize (8)

Přidat komentář

Janadvorackova
02.05.2023 5 z 5

Kniha začíná a končí narozením telete, včetně všech slizkých, čvachtavých a fekálně páchnoucích popisů hlenů, šlemů, blemců a krve. Krása :).

panaitios
04.02.2023

Proč mi to tolik připomíná Annu Bolavou?


Folofus
21.09.2021 5 z 5

Ad ArkAngel:

Není vůbec zač, nebylo to tak těžké. No kdybys je nedal úspěšně, tak bys je nedal. :) (Ale to je mimo hru). Zadruhé, děkuji, že si o mně myslíš, že bych mohl být člověk z AVČR, ale upřímně si myslím, že takový člověk – tj. vědec – by s tebou čas neztrácel.

Vyskakování si je ze strany toho komentáře. Pokud kritizuji autorův postup při skládání syntaxe a její výplni, pak je dle mého trošku mimo komentovat, že se mi jazyk tedy líbil. Pokud se člověk nezamyslí, proč tam ta slova jsou a jaký mají význam, pak to přeci nemá smysl komentovat smyslem líbí/nelíbí. To není kritika, kritika je, kdyby k tomu bylo nějaké řešení. (Doporučuju Walleka a Warrena – Teorie literatury, zabývají se tím, co to vlastně kritika je.)
Zároveň je zcestné zmiňovat zde překladatele, když se bavíme o autorovi :) Překladatel sice je autor textu, ale jsou to dvě naprosto jiné činnosti. Jedna věc je vymyslet nějaký svět a jak funguje, druhá věc je převést ten svět do svého jazyka a tím ho oživit. (O tom vím své, překládám poezii.)

Ten poslední odstavec zní jako něco z Romány tří mágů a já jsem teď nervózní – je to souboj, nebo schůzka? Nicméně semestr klepe na dveře a já budu ve škole hodně (Ale mám docela dost zajímavých předmětů a nevím, kolik budu mít času na tebe. Pardon) Tak si to klidně vyříkat můžeme.
S pozdravem, Lukáš Samek.

ArkAngel
21.09.2021 2 z 5

Ad Folofus: Děkuji za potvrzení, že účty patří někomu, kdo má něco společného s VŠKK nebo AVČR, jinak byste nemohl vědět, že jsem nyní dělal státnice až napodruhé a úspěšně jsem je dal. O tomhle mohli vědět pouze mí spolužáci nebo zaměstnanci školy. :)

Jinak jak jsem již zmiňoval, proti doktorce Říhové nic nemám a považuji ji za jednu z nejlepších vyučujících na škole. A o jakém vyskakování je tu řeč? Na škole nás učili, že máme kritizovat přísně a stejně tak nás učili kritiku přijímat. Pokud neumí kritiku přijmout někdo "z vyšší třídy, není to můj problém a doporučoval bych navštívit literární dílnu Leoše Kyši/Františka Kotlety.

Já osobně jinak za výbornou hru s jazykem považuji například překlady Jana Kantůrka nebo Pavla Medka, ale to bude asi otázka vkusu. Navíc jsem byl pouze proti pár slovům, z hlediska jazyka se mi jinak zbytek díla líbil.

Tenhle komentář zakončím tím, že na rozdíl od vás se zbaběle neschovávám za anonymní účet bez jména a fotografie a zcela transparentně se tu nebojím vyjádřit svůj názor. Proto vás vyzývám, že pokud máte s mými tvrzeními jakýkoliv problém, můžeme si to vyříkat jako dospělí lidé mezi čtyřma očima, pokud se tedy nebojíte. Stačí mi napsat soukromou zprávu a domluvit si den a místo setkání. :)

Folofus
21.09.2021 5 z 5

Ad ArkAngel. Já bych jen rád dodal, že nejsem falešný účet. Knihu paní doktorky Říhové jsem četl a malinkou interpretaci, kterou jsem zde ke komentáři napsal, vyšla z mé hlavy a zkušenosti se čtením.
Ano, hodnotil jsem knihy jen hvězdičkami. Hodnotil jsem kanonická díla, ke kterým už asi nemá smysl co přidávat. Proto jsem se rozhodl, že sem komentář přidám, když jsem nad knihou PŘEMÝŠLEL. Což mě přivádí k tvému komentáři:

Někdo kdo vystudoval, sice ne úplně úspěšně – protože státnice napoprvé úplně nevyšly a u zářijových asi neseděl pan doktor Šidák (očividně) – literaturu a tvůrčí psaní na úrovni bakalář, by si asi úplně nemusel otevírat pusu na někoho, kdo se knihami zaobírá a studuje je celý život. Takže "patvary" (mimochodem, proč píšeš patvary, když pak píšeš, že umí pracovat s jazykem ???) jsou podle mě krásné obzvláštění, které si autor může dovolit – protože je to hra s jazykem.
Pokud ti kniha nic nepřinesla, tak to je zřejmě tvůj problém, ne problém knihy.

ArkAngel
26.08.2021 2 z 5

Ad arebours: Nikoliv, kniha mne akorát nezaujala. Ale jak píšu, práce s jazykem je skvělá a proti doktorce Říhové jako člověku a akademiku nic nemám a vážím si ji. :)

BTW. Přijde mi až podezřelé, že jste ohodnotil tak málo knih a dal komentář pouze k této + všem knihám od Říhových jste dal 5* (vzhledem k tomu, že první knihy byly ohodnoceny v roce 2016, poznámka o tom, že si jí teprve teď dáváte do hledáčku nedává moc smysl). Mám tedy takový pocit (možná se pletu, možná jen u některých), že účty arebours, lupus36 (pouze 3 hodnocení a pouze Říhovi) a možná i Folofus jsou falešné účty pro umělé zvyšování hodnocení knih těchto dvou autorů. Mám pravdu nebo se mýlím? :)

arebours
24.08.2021 5 z 5

Ad ArkAngel (to AA přejdu): copak, panáčku, pančelka ti dala bajli nebo snad poznámku?

Hamec
26.06.2021

Aktuálně.cz, 23.6.2021
Podcast Na dotek: Dítě, manžel, práce, zkrátka rozehraný život. Ale ne ideálně (25 minut)
"Pětačtyřicátníci už si nevyberou jiné dítě, jiného manžela nebo jinou práci. Jejich život je rozehraný, ale mají pocit, že ne ideálně," přibližuje Zuzana Říhová děj svého románu Cestou špendlíků nebo jehel.
Poslechněte si celý podcast.
https://magazin.aktualne.cz/kultura/literatura/podcast-na-dotek-dite-manzel-prace-rihova-cestou-spendliku/r~52383e16d40511eba7d3ac1f6b220ee8/