Čechy, země zaslíbená diskuze

Čechy, země zaslíbená https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/442690/cechy-zeme-zaslibena-V92-442690.jpg 4 170 38

Základní dějovou osou je vyprávění hlavní hrdinky Olgy, která přijela s manželem Olehem do Čech za lepší mzdou - chtějí si vydělat na barák - ona uklízí a trochu hlídá děti, on pracuje na stavbě. V rodné vesnici Mykolajivka Olga bohužel musela u svých rodičů nechat svou dvanáctiletou dceru Marínu. Své pražské osudy líčí zpětně, z odstupu několika let. Formou spíše nahodilých než chronologicky uspořádaných zápisků rekapituluje dobu, kterou v Čechách strávila, od příjezdu až po současnost. Popisuje těžké začátky, kdy pracovala jako uklízečka v domácnostech, jak si postupem času zvykla na cizí prostředí, naučila se komunikovat a vycházet s českým obyvatelstvem a také vzpomíná na minulý život na Ukrajině a lidi, s nimiž se setkala. Líčí i cestu k založení seznamovací agentury, která dává dohromady české ženy s ukrajinskými muži, i zvraty v osobním životě. Nakonec je ale vše ještě trochu jinak... Autorčinou inspirací pro tento nový román byla její paní uklízečka a též to, co jí vyprávěli její mongolští kamarádi, kteří se tady také snažili protlouct.... celý text

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

helena8303
31.10.2021

Je moc dobře, že někdo píše o postavení Ukrajinců a obecně východních Slovanů v české kotlince. Poznala jsem je jako velmi pracovité a slušné lidi, kteří jsou ale ze strany Čechú šizeni všemožnými způsoby. Nejhorší to mají ti, kteří pracují “ pod agenturou”.
Často nemocní, jeden Ukrajinec pracoval jako zedník s žaludečními vředy, nemohl si dovolit navštívit lékaře, asi nebyl pojištěný. Tak jsem mu aspoň nachávala předepisovat léky u svého praktika.
Dneska mi jednou týdně pomáhá s úklidem Táňa. Je z Užhorodu, pracovní dobu má 7-22 , bez jediného dne volna. Je jí dobrých i těch 200 , které má u mne. Chodí mi pomáhat v polední pauze.
V ČR pracuje i její manžel, ale ne v Praze. Teď se chystá na dovolenou, její dcera ( 22) se stará o mladší sestru (14) a právě čeká miminko. S manželem stavěj domek, pravděpodobně z peněz , které vydělají Táňa a její manžel v ČR.
Moc smutné bylo, že o prázdninách nemohla pozvat na návštěvu ani tu mladší, protože je to administrativně nemožné.
Snad se Táně podaří se v únoru dostat sem zpátky, snad nějaký magor na MZV nebude těmhle lidem házet další klacky. Vždyť české pohostinství by bez ukrajinských kuchařek a pomocnic nepřežilo !!!