Bůh není veliký diskuze

Bůh není veliký https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32562/mid_buh-neni-veliky-bOW-32562.jpg 4 79 18

O tom, jak náboženství všechno ničí. V této polemice s věřícími předkládá základní argumenty proti náboženství (a ve prospěch sekulárnějšího přístupu k životu), a to formou podrobné a poučené interpretace stěžejních textů hlavních světových náboženství. Hitchens vypráví o vlastních nebezpečných zkušenostech s náboženstvím a popisuje svůj vývoj k sekulárnímu nazírání na svět, založenému na vědě a rozumu. Je to svět, ve kterém jsou „nebesa“ nahrazena záběry vesmíru získanými pomocí Hubbleova teleskopu, nad nimiž se nám tají dech, a Mojžíš s hořícím keřem ustupuje nádheře a symetrii dvojité šroubovice DNA. „Bůh nás nestvořil,“ píše autor. „To my jsme stvořili Boha.“ Náboženství, vysvětluje dále, nabízí zkreslenou představu o našem původu, o naší podstatě a o vesmíru. Tím, že je dětem vštěpujeme, jim škodíme – a ohrožujeme svůj vlastní svět. Vůbec nezáleží na tom, zda jste celý život věřící, nebo přesvědčení ateisté, či zda patříte k těm, kdo si o úloze náboženství v životě dosud neudělali jasno. Polemika předložená na stránkách knihy Bůh není veliký vás bezpochyby vyprovokuje k zamyšlení a možná i ke kritické revizi svých dosavadních životních hodnot.... celý text

Literatura světová Filozofie
Vydáno: , Metafora
Originální název:

God Is Not Great , 2007


více info...

Diskuze o knize (7)

Přidat komentář

bubka
02.08.2017

přijde mi více než humorné, že tato jasně protináboženská kniha je zařazena mezi literaturu duchovní a náboženskou,protože zkrátka chybí prostá kolonka -ateismus -ačkoliv jím trpí většina české populace. Chválabohu. :D

rox-rox
07.08.2016

Kúpim túto knihu: Bůh není veliký . Prosím ponúknite na tel: +421 905 239 543, alebo na email: gmasterat@gmail.com Ďakujem.


fes
31.07.2016 5 z 5

Pokud někdo staví víru a vědecké poznání k sobě, tak je to trouba. Nebudu to číst. :D

Antis
28.07.2016 5 z 5

DCKH:
Hitchens se snažil zničit především lidskou hloupost, které je křesťanství podskupinou. Hierarchie termínů vypadá takhle:

Hloupost
-Ezoterika
--Náboženství
---Křesťanství

Patří podle vás do blázince člověk, který se snaží dostat vrahy do vězení? Vyléčit šílence? Pokud ne, nechte Hitchense na pokoji a radši se podívejte na druhou stranu.

Woodward:
Věda a náboženství jsou neslučitelné. Jerry Coyne o tom zrovna vydává celou knihu, doporučuji. Věda a náboženství začínají z různých míst, postupují diametrálně odlišnými způsoby a docházejí k radikálně neslučitelným výsledkům ohledně stejných věcí. A již letmý pohled na historii jednoznačně ukazuje, že věda funguje a náboženství ne.

Pár příkladů (s obory, které toto vyvracejí):
Adam a Eva nemohli existovat (biologie, archeologie)
K potopě světa nikdy nedošlo (biologie, archeologie, geologie)
V Egyptě se nikdy nenašly známky větší populace Židů (archeologie)

Vysvětlete mi, jak jsou tyto vědecké poznatky kompatibilní s vírou (v tomto případě křesťanskou). Ale pozor, bez překrucování toho, co se v bibli píše. Vytáhnout tužku a připisovat si metaforické významy, kde se vám to hodí, to umí s prominutím každý blbec. Já chci intelektuální upřímnost a poctivost.

woodward
16.08.2015

Pokud někdo staví víru a vědecké poznání proti sobě, tak je to trouba. Nebudu to číst.

Faither
04.01.2014 4 z 5

Z jeho pokusu o "analýzu" některých částí knihy je dle mého patrné, že ano. Samozřejmě to skončilo jen u kritiky autora nebo-li k argumentům se vyjadřovat nebudu (zahrajuju je do outu), ale co nejvíc zprofanuji autora (zakecám to). Akorát mě trochu děsí, že pokud je tvá a má hypotéza správná a Garik je věřící a věří, že Bibli nadiktoval Bůh nějakému/nějakým negramotným lidem, je schopen napsat k Hitchensově knize toto: "„Dôkazy“ sú, poväčšine, takpovediac cucané z prstu, teda ničím nepodložené". To mi přijde už opravdu jako totálně zaslepený výsměch. Samozřejmě ho za to neposílám do pekla :-), ale přijde mi to už opravdu za hranicí možnosti schopnosti diskuze.

Boidil
21.09.2013

Zajímalo by mě jestli je Garik věřící, pokud ne, dokážu pochopit jeho názor, protože každému se líbí něco jiného.
Ale pokud je věřící a já silně z jeho komentáře usuzuji, že je, tak to vidím tak, jako to vidím u spousty jiných, podobných příspěvků,
za každou cenu oponovat, oponovat, oponovat. A to už pochopit nedokážu!!!

Štítky knihy

ateismus kritika náboženství

Autorovy další knížky

Christopher Hitchens
anglická, 1949 - 2011
2009  78%Bůh není veliký
2007  83%Thomas Paine a jeho Práva člověka
2019  93%Misionárska poloha
2019  55%Listy mladému skeptikovi