Albánie - Kráska se špatnou pověstí diskuze

Albánie - Kráska se špatnou pověstí https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109754/albanie-kraska-se-sp.jpg 4 34 12

Víte vůbec, kde leží ten stát fantastických horských scenerií a divokého mořského pobřeží? Evropská země, a přesto jako by byla z jiného kontinentu… První prezident Ahmet Zogu změnil ze dne na den republiku v monarchii a sám sebe prohlásil za krále Zoga I. O čtyřicet let později Albánii prohlásil stalinistický vůdce Enver Hoxha prvním ateisticko-humanistickým státem planety. Jedinou povolenou vírou se tehdy staly komunistické ideály střežené tajnou policií Sigurimi. Malý osamocený stát se opevnil statisíci betonových bunkrů a žil v úplné izolaci po svém. I dnes je to země, kde stále existuje krevní msta a mafie není pojmem z dobrodružných románů. Ale pozor! Cizinec je zde váženým hostem. Petr Horký a Miroslav Náplava hledali v Albánii během posledních několika let opakovaně odpovědi na řadu otázek. Jaké věno dostane albánská nevěsta? Dostává ještě dneska ženich od rodičů nevěsty během svatby kulku, aby ji mohl beztrestně zabít v případě nevěry? Proč nazýváme Albánii Zemí orlů, když je to úplná blbost? A proč do Albánie vůbec jezdit…? Připravovaný dokumentární film a kniha jsou opět společným projektem Nakladatelství JOTA, sdružení Camera Incognita a společnosti Piranhafilm. Knihu v dárkovém balení doplňuje DVD s cestopisným filmem, který vás zavede přímo do srdce podivuhodné Albánie.... celý text

Diskuze o knize (2)

Přidat komentář

siena
10.05.2019

jaromir z, to mi vysvětlete...jak je možné, že člověk alergický na nějaké národnosti, vulgárně je i uráží, za to, že jsou příslušníci země, která před více než 70. lety spolupracovala s nacistickým Německem, dává pochvalné palce příspěvkům, které se otevřeně hlásí k podpoře nacistické ideologie? Které otevřeně mluví o nutnosti tehdejšího teroru?

jaromír z
04.05.2019

Knihu sem sice nečetl ale přesto nechápu co krásného na Albánii může být. Možná z pohledu její válečné spolupráce s Adolfem Hitlerem a dokumentů ukrývajících se v archivech ve Washingtonu, Londýně a v Moskvě by to mohlo být zajímavé. Ovšem já osobně trpím alergií na Albánii a její obyvatelstvo už jen kvůli tomu co prováděli za druhé světové války i za války v Jugoslávii v devadesátých letech minulého století.


Štítky knihy

Albánie

Autoři knihy

Miroslav Náplava
česká, 1966
Petr Horký
česká, 1973

Kniha Albánie - Kráska se špatnou pověstí je v

Právě čtených1x
Přečtených55x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených2x
Knihotéce16x
Chystám se číst15x
Chci si koupit2x