Mojmír Vlašín

česká, 1954

Diskuze (1)

Přidat příspěvek

hrdlickova_61
25.03.2023

V knížce "Podivné příhody ochránce přírody" jsou o jejím autorovi M. Vlašínovi uvedeny takovéto neobvyklé informace: "V roce 1991 vedl akci Špunt za vypuštění Novomlýnských nádrží, o dvacet let později byl mluvčím blokády kácení stromů v Národním parku Šumava..." Nebo: "Chmury rozhání psaním satirických ekoher pro divadelní soubor Verdis". Je připojena zmínka o vyučování na Masarykově univerzitě, spoluautorství několika knížek, účinkování v televizním seriálu "Nedej se!", o zvolení do zastupitelstev Jihomoravského kraje, města Brna a městské části Brno-Ořešín, o Ceně Jana Šmardy a Antonína Bučka a dokonce i o Ceně Josefa Vavrouška Pokud vás to všechno (nebo aspoň něco z toho) zaujalo, můžu vám vřele doporučit krátký medailonek, který se dá najít na internetu.

Pan Vlašín je tam chválený hlavně za to, že jako jeden z prvních vnesl do ochranářské činnosti odbornost, že zásady šetrného přístupu k životnímu prostředí sám příkladně žije, že je nekompromisní a poctivý.

Vůbec nejvýstižnější jsou ale jeho vlastní slova, která v dokumentu zazněla: "... Můj učitel na vysoké škole, docent Karel Hudec, říkal, že ochránce přírody je úspěšný, když je úspěšný z deseti procent. Po své kariéře ochránce přírody musím říct, že to tak je a možná dokonce ještě, že je to horší. A vlastně i těch deset procent je důležitých, protože člověk nesmí být zklamán z toho, že spousta věcí nevyjde. Ta příroda vlastně je to, co na této planetě je nejcennější. Když si vezmete zlato, stříbro, diamanty, tak to jsou v kosmu naprosto běžné záležitosti počítající se na megatuny, zatímco biologická diverzita je vlastně to, co je unikátní pro tuto planetu. A nikde jinde v celém vesmíru v téhle podobě zcela určitě neexistuje. A tak má smysl se tím zabývat a ji nějakým způsobem se snažit uchovat..."