Kryštof Kolumbus

italská, 1451 - 1506

Diskuze (6)

Přidat příspěvek

Naďa2411
25.04.2024

První Čech, který uspěl v Americe, byl otrokář původem z Mělníka.
V době, kdy Kryštof Kolumbus doplul do Ameriky, vládl v Čechách Vladislav II. Jagellonský. Vydal se v té době do Ameriky někdo z našich zemí? Víme, kdo byl tím prvním Čechem v Novém světě?

Článek
První doložený Čech
Mluvíme-li o prvním Čechovi v Americe, máme samozřejmě na mysli prvního doloženého Čecha. Nemůžeme vyloučit, zda se nenechali někteří dobrodruzi z našich luhů a hájů najmout na lodě mířící do Ameriky v prvních letech po Kolumbově výpravě. Také se to už s největší pravděpodobností nikdy nedozvíme. Tím prvním, o kom prokazatelně víme, že pocházel z Čech a zanechal po sobě v Americe stupu, byl pražský Žid jménem Joachim Gans. Ten se v roce 1585 účastnil slavné objevitelské výpravy Williama Raleighe do divočiny.

Druhou známou osobností českého původu v Americe (a vzhledem k tomu, že Židé byly chápáni jako samostatný národ, tak podle některých interpretací prvního Čecha vůbec) byl jistý Augustine Herrman, tedy Augustin Heřman. Ten se podle všeho narodil v roce 1621 v obci Mšeno u Mělníka a o jeho dětství či mládí žádné informace nemáme. Z mlhy historie se vynořuje až později v holandském Amsterdamu.

Herrman nebyl žádný tuctový člověk, tím si můžeme být zcela jistí. Plynule ovládal několik jazyků a měl také velký umělecký talent. Ten dokázal přetavit do práce kartografa. Amsterdam byl v první polovině 17. století skutečně kosmopolitním centrem Evropy, která se však utápěla v hrůzách třicetileté války. Augustin Hermann se vydal do Ameriky a prokazatelně tam byl v roce 1644. A právě tady začíná příběh jeho skutečného úspěchu.

HTO
12.06.2017

„Je mi fuk co jste objevovali. Napsat jsi mi snad mohl...“ Matka Kryštofa Kolumba po jeho návratu.


edysy
07.05.2015

Takový utrpení.....................................................

staneknihy
21.10.2014

Kolumbus byl námořní podnikatel a před cestou si u špan. krále pojistil to,že bude místokrálem,vládcem nově objevené země.Pocházel z janovské podnikatelské rodiny a patrně měl k dispozici nám neznámou mapu,takže necestoval na slepo.Jarda Staněk

HTO
16.07.2013

„A teď mi, holčičko, řekni,“ pokračovala slečna Rosenblomová, „kdy Kryštof Kolumbus objevil Ameriku?“
„Ten? Ten už přece dávno umřel!“ vyhrkla Pipi. „Že je to smutné, co lidí už umřelo? A přitom vůbec umírat nemusel, kdyby si jen byl dával lepší pozor, aby neprochladl a nevystydly mu nohy.“

(Astrid Lindgrenová)

HTO
07.05.2013

Nemůžu se nepodělit o pár teorií, které jsem našel, jednu loni, jednu o víkendu: existuje názor, že Kolumbus, jehož původ není úplně jasný, byl Indián! A, podle některých historiků se měl zúčastnit expedice Pinninga a Pothorsta, na níž byli i Cortereal, Homen a Cabot (1472–6), která přistála v Grónsku a možná i v Americe, což by nebylo tak senzační, jako to, že lodivod této expedice, Johannes Scolvus, byl možná Čech! Takže když to zkombinujeme: Kolumbus byl Indián, kterého do jeho vlasti poprvé zavedl Čech. Není to krásné? Jistě je – avšak je to i dostatečně šílené na to, aby to mohla být pravda?