Hallgrímur Helgason

islandská, 1959

Diskuze (4)

Přidat příspěvek

rikke
25.07.2022

Debata s Hallgrímurem při příležitosti Měsíce autorského čtení 2022

https://www.novinky.cz/kultura/salon/clanek/zitra-bude-urcite-neco-jinak-salonni-debata-s-islandskymi-spisovateli-40400991

Eva P.
13.07.2022

Vystoupení autora v rámci Měsíce autorského čtení 2022 v Brně.

https://www.youtube.com/watch?v=IhvyMMNRGc4


ddkk
28.06.2022

Pozadí Helgasonovy knihy Ženská na 1000 stupňů (název odkazuje na záměr hlavní hrdinky Herry nechat se po smrti zpopelnit v krematoriu) je hodně zajímavé.

I když jsou podstatné části knihy reálné, osudy Herry Björnssonové jsou fiktivní. Helgason vypráví její neuvěřitelný příběh v kulisách historických faktů a dokonale využívá prezidentskou postavu Heřina dědečka Sveinna Björnssona k psaní o osudu Islandu ve dvacátém století. A protože se autor nenamáhal jméno prvního islandského prezidenta v knize změnit, bylo evidentní, že píše o této skutečné rodině. Když kniha vyšla, způsobila - pochopitelně, na Islandu pozdvižení. Někteří členové rodiny hrozili zastavením vydávání a pokusili se zasahovat, když byla kniha v roce 2013 nominována na Cenu Severské rady za literaturu.

Jaký je vlastně historický základ Heřina příběhu? Ženská na 1000 stupňů vychází ze skutečného života Brynhildur Georgíe Björnssonové, islandské ženy, s níž se Helgason v roce 2006 náhodně seznámil po telefonu, když pomáhal své bývalé manželce při volbách během kampaně sociálně demokratické strany.
Skutečná paní Björnssonová zemřela v roce 2007. V roce 1983 vydala svůj životopis, o pět let později vyšel na Islandu i životopis jejího otce. Byl jedním z hrstky prohitlerovsky orientovaných Islanďanů, kteří za Německo bojovali ve druhé světové válce.

Obsah knihy je potřeba brát s nadhledem.

Zdroj: wiki

Ithaka
24.06.2022

Islandský spisovatel Hallgrímur Helgason a jeho báječně nekorektní vyprávění inspirované životem vnučky prvního islandského prezidenta. Poslechněte si fantastický příběh ženy, kterou v osmdesáti letech uvěznila smrtelná nemoc v reykjavické garáži s laptopem na klíně a granátem pod polštářem. Premiéru najdete on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé:
https://vltava.rozhlas.cz/zenska-na-1000deg-drsna-i-humorna-zpoved-prezidentske-vnucky-z-islandu-8764549