Hallgrímur Helgason životopis

islandská, 1959

Životopis

Hallgrímur Helgason se narodil 18. února 1959 v Reykjavíku. V letech 1979-1980 studoval na Islandské Akademii umění a poté na Akademii umění v Mnichově (1981-1982 ). Od té doby působí jako malíř a spisovatel.
Jeho první román, Hella, byl vydáván v roce 1990, následovalo několik dalších, včetně sbírky poezie.
Další román 101 Reykjavík (1996) vzbudil mimořádnou pozornost a následně byl přeložen po celé Skandinávii a v mnoha dalších evropských zemí. V roce 1999 byl nominována na literární cenu Severské rady. Podle knihy byl natočen úspěšný film v režii Baltasara Kormákura, který byl distribuován po celém světě, v ČR pod názvem S milenkou mé matky. Baltasar také režíroval divadelní hru podle dalšího románu Þetta er allt að koma (Almost There), uvedenou v Islandském Národním divadle v roce 2004.
Autor se věnuje různorodé činnosti včetně rozhlasových a divadelních her, publikuje studie o společnosti a kultuře pro různé noviny a věnuje se i malířství. Má více než 20 samostatných výstav na Islandu, v Bostonu, New Yorku, Paříži, a Malmö. Byl zařazen i do více než třiceti společných výstav po celém světě. (zdroj životopisu: http://www.sagenhaftes-island....)

Ocenění