martin č. martin č. diskuze u knih

☰ menu

Ku-klux-klan: Tady bydlí láska Ku-klux-klan: Tady bydlí láska Katarzyna Surmiak-Domańska

Kdyby autorka svou knihu napsala o pár let později, mohla přidat ještě kapitolu Floyda a "Black lives matter" A to tu máme dnes večer rozsudek (pod jehož dojmem píšu tyhle řádky) - ty vogo 22 let pro toho expolicajta. Jo, dějiny postupují ode zdi ke zdi a Amerika je už dnes do značné míry na druhé straně zdi než byla dlouhá staletí ještě někdy do 80tých let.
Jasně, F. zaklekli naprosto nepřiměřeně a surově, o zabití šlo bezesporu, ale 22 let? To je víc než zmrd Brejvik. Trest v Evropě na úrovni vraždy. A nevěřím, že i když se policajt zachoval krutě, idiotsky a na konci zabil, že při svém "zákroku" chtěl Floyda "zavraždit". Čtu jako tak, že "záleží na tom" že zabitý byl černoch a policajt běloch. Asi to tak být musí. Černoši byli drcení 200 let, to kyvadlo musí na druhou stranu. Mají před sebou ještě dlouhou cestu, než se zastaví.

Na toto téma doporučuji velmi dobrý film "Jednej správně" (1989)

EDIT: uznávám, že názor na výši trestu za smrt Floyda je na polemiku, mohlo hrát i významnou roli, že dotyčný byl policista a měl teda situace umět řešit bez afektu i to, že USA mají systém nastavený prostě jinak.

26.06.2021 5 z 5


Pišlické příběhy Pišlické příběhy Václav Kvapil

Také posloucháme výborné cd namluvené Ivanem Trojanem.

21.01.2021 5 z 5