kattyV kattyV diskuze u knih

☰ menu

Malevil Malevil Robert Merle

Jedna z výborných postkatastrofických knih, ve které se autor zamýšlí, jak by asi život fungoval kdyby většina lidí zemřela. Jen drobná poznámka k anotaci - bomba nebyla atomová - nedošlo k zamoření, takže svět byl sice zničen obrovským žárem, ale jinak byla půda čistá a lidé mohli vypěstovat plodiny k přežití. Jsou tady i drobné nelogičnosti - v první části po katastrofě to vypadá, že přežila jen hrstka lidí ve sklepě středověké tvrze, jinak vůbec nic, žádní ptáci, žádná zvířata, žádný hmyz. Později se ukáže, že přežila celá vesnice, která byla chráněná pouze výběžkem skály. Za takových okolností nebyla katastrofa zcela zřejmě tak obrovská a přinejmenším hmyz i řada drobných živočichů by jistě leckde přežily poměrně ve velkém množství. Ale to jen jen taková hnidopišská poznámka. Jinak to bylo skvěle napsané a dobře psychologické propracované. Zajímavá je například myšlenka, že není zákonité, že se vždy musí vyskytnout ve společnosti silný a schopný vůdce. Společnost v Malevilu měla to štěstí, že takového vůdce měla. Nebyl ani zdaleka dokonalý, měl řadu chyb, ale dokázal to malé společenství stmelit a umožnit mu přežít.

17.02.2013 5 z 5


Devět měst Devět měst Thornton Wilder

Teofil North je unavený vyučováním na chlapecké škole, a proto dává na jaře roku 1926 výpověď. Vydává se na cesty a náhodou se octne v Newportu, kde před pár lety strávil nějaký čas. S radostí se vydává znovu objevovat devět měst Newportských - město prvních usedlíků ze sedmnáctého století, město krásných budov ze století osmnáctého, město námořnictva, město boháčů, město jejich služebnictva, město novinářů a příživníků a konečně město střední vrstvy.
Theofil nemá peněz nazbyt, takže si dá inzerát, že může připravit studenty na střední i vysokou školu, hlasitě předčítat i učit tenis. Díky tomu se setkává s řadou nejrůznějších lidí a nedokáže se nezaplést do jejich osudů.
Ukáže mladému muži, jak nemoudré by bylo oženit se s bohatou dědičkou, dospívajícího chlapce, který se chová nepřiměřeně arogantně, zbaví jeho traumat, rozluští tajemství domu se špatnou pověstí.
Teofila si mnozí zamilují, někteří ho nenávidí, ale nikomu nezůstává lhostejný. Ale léto končí a on odchází.

15.02.2013 5 z 5