Kattie Kattie diskuze u knih

☰ menu

Krtek a paraplíčko Krtek a paraplíčko Hana Doskočilová

tyzik.cejka: právě že ne :) v knize je melounář hodný.

06.06.2020 5 z 5


Nové 5 minutové pohádky - Tlapková patrola Nové 5 minutové pohádky - Tlapková patrola kolektiv autorů

Přijde mi, že pod mnoha knihami, které jsou v tomhle stylu se často objevují komentáře o tom, jak je to americké a není v tom žádné ponaučení ve smyslu toho, že to je až příšerné takové knihy číst. Nejsou to Pohádky o krtečkovi a není tam ponaučení jako v jiných knihách (např. od Mrázkové). Ale děti snad také mohou sem tam mít nárok na něco, u čeho se prostě budou bavit a nic z toho mít nebudou jen zábavu :). Syn miluje hasiče, policajty, auta... takže ho prostě tlapky baví. Samozřejmě má rád i krtečka, pavoučka Čendu, Pata a Mata, Boba a Bobka, Maxipsa Fíka, papuchalka Petra a nejoblíbenější knihu ze všech má Povídání o pejskovi a kočičce.

Horší je, že si všímám, že tento typ knih je opravdu provedený často nekvalitně. Buďto je špatný tisk nebo špatný překlad plný chyb, jak se píše u komentářů u obou dílů této knihy.

Zajímalo by mě, čím to je. Prošlo mi například rukou několik knih o Medvídkovi Pú a některé byly opravdu hezky zpracované, jiné velmi odfláknuté. A jedna z těch méně kvalitních leží i v knihovně po mně. Tedy byla vydaná někdy v devadesátých letech.

27.05.2020 3 z 5


100 miliard neuronů 100 miliard neuronů Petr Stančík

Momentálně je např. na trhu knih .

02.12.2019


Cesta k nesvobodě Cesta k nesvobodě Timothy Snyder

Pro siena: asi jsme se nepochopili. A asi jsem to nenapsala tak, jak jsem zamýšlela. Vůbec nemám problém s tím, že pan Snyder píše pouze o Rusku. A souhlasím, že to je něco, co studuje a čemu se věnuje, čemu rozumí. A nepotřebuji, aby se stejnou mírou věnoval jiným oblastem. Stejně tak nijak nerozporuji jeho poznatky a myšlenky a nedívám se na to tak, že fakta neexistují a je to věc názoru, tou další literaturou jsem nemínila to, že se člověk dozví, že něco bylo úplně jinak, ale že si rozšíří obzory o další souvislosti, aby se nemluvilo jen o Rusku. Naopak v komentáři jsem uvedla, že má vše dobře ozdrojováno, tak si to jde snadno ověřit, že má ve věcech, které tvrdí pravdu. Pana Snydera si vážím a bez jeho širokého rozhledu a čtivosti knih bych asi těžko hledala nějaký zdroj, který by umožnil porozumění některým současným událostem . Ale například když hovoří o zdravotnictví v Americe a o tom, že Trumpa vlastně volili lidé, kvůli závislosti na opiu, tak by mohl o zdravotním systému uvést další širší souvislosti, zmínit třeba kroky Obamy a jak je vnímala veřejnost. Dále sice v knize tvrdě odsuzuje obsazování Ukrajiny Ruskem, ale když se zmiňuje o Obamovi, píše, "Obamova reakce na ruskou invazi byla sice krajně obezřetná, nicméně v roce 2016 alespoň uznal, že pokud se Rusko vměšuje do amerických voleb, je to problém, který se týká celé země." Zde byl podle mě k Obamovi celkem schovívavý. Jedna věc je, že Rusko ovlivňovalo volby a nastrčilo Trumpa a druhá věc je, že jim to prošlo. Jedna věc jsou občané, kteří jsou snadno manipulovatelní, protože mají málo informací, věc druhá je, že to prošlo přes americké instituce, jak je to možné? Tady by to za to stálo trochu se do té Ameriky ponořit, ať si člověk udělá širší obraz. Dále uvádí dlouhý příběh o tom, jak Rusko překroutilo příběh německé dívky znásilněné muslimy. Ano, hoaxů putuje v tomto ohledu hodně, nedivím se, že z Ruska, ale to nic nemění na tom, že jsou páchány teroristické útoky a další zločiny a ty by tam bylo dobré alespoň okrajově zmínit. atd. atd. Opravdu mi tam často chybí širší souvislosti a mám pak potřebu doplnit si to dalšími zdroji. Z knihy mám pocit, že za vše špatné v Evropě a Americe může Rusko. Ano, Rusko páchá zlo a mám z toho strach, ale za spoustu věcí si i můžeme sami. Například EU nerozkládá jen ruská protiunijní kampaň, ale i to, jak EU nefunguje dobře. Řeší, jak Rusko vpadlo na Ukrajinu, ale už třeba neřeší, že jí nikdo nepomohl. Atd. atd. Neumím to vyjádřit, jak to myslím, jen mi nepřijde kniha 100% objektivní, chybí mi některé souvislosti.

15.06.2019 5 z 5


Cesta k nesvobodě Cesta k nesvobodě Timothy Snyder

Souhlasím s tím, že je Snyder zaměřený jednostranně. Je hodně zaujatý proti Rusku a tomu, co vyvolala Amerika se nevěnuje. Nicméně není nic jednoduššího, než si přečíst více knih a složit si obraz jako celek. Nelze se řídit jen jednou knihou. Pro Bubka: Je potřeba nevnímat nic černobíle. Vaše pojetí liberálů slepě věřících Americe je stejně jednostranné, jako něčí vnímání Ruska.

15.06.2019 5 z 5