jirijanovotny jirijanovotny diskuze u knih

☰ menu

Den trifidů Den trifidů John Wyndham (p)

FAQ ke zdejším komentářům:
1. Je to nadčasové / napsáno jako někdy před pár lety. Odpověď: Ano, opravdu jde jen z málo věcí poznat rok 1951 – ve kterém byla kniha vydána. Jde to poznat například při používání telefonu (samozřejmě autor nemohl předvídat mobil) nebo třeba při pohledu na hodnotu lidského života (dělníkova života). A hlavně, existovat trifidi dnes, tak rovnou existuje i úřad pro regulaci a kontrolu trifidů.

2. Ženy jsou k ničemu a mají si nechat poroučet od mužů. Odpověď: Zde je jasně vidět naprosté nepochopení autorova sdělení. A co více, daná žena (nebudu uživatelku morienhithwen jmenovat), která napsala tento komentář, tím jen potvrzuje autorovo sdělení – "Neschopnost používání rozumu není žádná přednost, která by si zasloužila chvály, ale povážlivá mezera, ať už u chlapa nebo u ženské." Autor v knize nechává postavu Cokera ženy obhajovat – Coker kritizuje jen hloupost a lenost, kterou si ženy vypěstovaly, protože spoustu věcí mohly hodit na muže (to ovšem platí i naopak – muž by si měl umět uvařit a zašít kalhoty sám). Aby mohly dále přežít v novém světě, tak se těchto návyků musí vzdát a proniknout do činností, které doteď nechaly mužům. To je více než aktuální téma. Takže prosím, drahá dámo, používejte rozum.

3. Autor neodpovídá na spoustu otázek. Odpověď: Je to tak. Stejně jako u druhého bodu tohoto FAQ nechává autor čtenáře, aby použil svoji makovici.

4. Divné a nepatřičné reakce postav. Odpověď: u každého takového nepravděpodobného scénáře si říkáme: "já bych reagoval jinak, on/ona se chová hloupě…". Ano, určitě byste se chovali jinak. V tomto případě byste slepě bloudili ulicí, jako asi 99 % světa. Ale uznávám, mnoho reakcí hlavních postav stálo za prd.

5. Uspěchaný konec. Odpověď: Z dnešního pohledu ano. Zvykli jsme si na seriály, které nám 10krát shrnou celý děj, než se posuneme někam dále, na neustálou akci a napětí – takže když přijde 20stránkový monolog/dialog, ve kterém postavy uvažují nad světem a schopností člověka přežít nebo když konec nekončí reklamou, tak nás to mate.

Další zajímavé postřehy ke knize: Globální oteplování tam není jmenovitě zmíněno, ale na možnost pěstování daleko na severu autor pohlíží jako na skvělou věc. Čína je brána jako technicky vyspělá – a to prosím už v době před "Velkým skokem". Novinové titulky vypadají přesně jako ty dnešní – samá senzace a v podstatě žádná informace. Přehnaná závislost lidí na zraku, a ještě přehnanější reakce na jeho ztrátu. To že lidi spáchají sebevraždu se dá pochopit, ale tolik hned během prvního dne je opravdu přehnané.

Pěkné čtení a rozum s vámi!

06.02.2021