InaSeLoki InaSeLoki diskuze u knih

☰ menu

Kódex Tieňolovcov Kódex Tieňolovcov Cassandra Clare (p)

Slovart ji údajně má v edičním plánu podzim/zima 2018.

21.05.2018


Magnus Bane  - Zápisky veľkobosoráka Magnus Bane - Zápisky veľkobosoráka Cassandra Clare (p)

Těším se na to, až tyto povídky vyjdou i u nás. Přiznávám se, že jsem je četla v neoficiálním českém překladu. Tento překlad neměl vliv na mé hodnocení, to jen pro dopnění. A také chci varovat před možnými spoilery v mém vyjádření.

Magnuse jsem si oblíbila už v Nástrojích smrti a ještě více po přečtení Pekelných strojů. Je to taková všudypřítomná osoba, která patří k mým nejoblíbenějším postavám světa stínů.

Jednotlivé povídky:
První povídka je zajímavá a vtipná, jejíž pointa je třešničkou na dortu. Byla jsem moc ráda, že jsem měla další možnost poznat Ragnora (vzhledem k jeho osudu) a také Catarinu. Naštěstí tohle není jediná povídka, kde vystupují.
Druhá povídka mě moc neslovila, ale přesto má své zajímavé momenty.
Třetí povídka je zajímavá tím, že se zde náš oblíbený čaroděj setkává s prastarou upírkou (což poznamená jeho budoucnost) a prvním, ale ne, posledním Herondalem, který mu zkříží cestu . Také vykresluje situaci o nějaké to desetiletí před Pekelnými stroji. Zde mě napadá otázka, koho Magnus nezná?
Čtvrtá povídka mě nesmírně navnadila na Poslední hodiny (to bude ještě nějaký pátek trvat, než vyjdou). Opět se nám tu setkává moje oblíbená trojice z Pekelných strojů a k tomu nová generace. Teším se na další setkání.
Pátá povídka vypráví důležitou kapitolu známeho hotelu před tím, než se tam usadili krvesající obyvatelé.
Šestou povídku jsme si přečetla po dočtení Nástrojů smrti. Byla to hezká vzpomínka na Rafaela.
Sedmá povídka se opět týká onoho hotelu, ale tentokrát jde o jeho krvesající obyvatele...
Osmá povídka mě rozesmála. Elyas je sice odporný, ale přesto je zde kouzelný (nevěřím, že jsem to napsala). Mám ráda Magnusovi myšlenky...
Devátá povídka nás v první části zavede do doby Kruhu. Postavy, které jsme si oblíbili i ty, které opravdu ne, tu páchají kruté a zrůdné činy. Poznáváme událost, která přiměla Valentýna udělat Lukovi to, co mu udělal. Donutilo mě to zamyslet se... Druhá část vypráví o prvním setkání Magnuse s Jocelyn a malou Clary. Tessa je prostě úžasná.
Desátou povídku, pojednávající o prvním rande Magnuse a Aleca, jsem četla s neustálým smíchem.
Poslední jedenáctá povídka, která je přepisem záznamníku, je přímo komická. Opravdu překrásné a nápadité argumenty, proč by se měl Magnus vrátit ke svému milovanému.

Závěrem dodávám, že Magnus je prostě zalatíčko.

25.03.2018 4 z 5


Magnus Bane  - Zápisky veľkobosoráka Magnus Bane - Zápisky veľkobosoráka Cassandra Clare (p)

Měla by, ale nevím v jakém roce.

24.03.2018 4 z 5